U grad stigle najveće more dosadnih vrana – jastreb i orao. Špela već patrolira na tri lokacije

Kako bi preventivno djelovao na gniježđenje vrana u centralnom gradskom parku, u parku kod autobusnog kolodvora i kod bolnice Grad Koprivnica u suradnji s Komunalcem angažirao je iskusnog sokolara Vitolda Košira koji će tijekom nekoliko dana u različito vrijeme obavljati biološku zaštitu pticama grabljivicama. Radi se o neinvazivnoj i prirodnoj metodi koja se duže vrijeme koristi na javnim površinama s ciljem smanjenja populacije vrana.
– Vrane i ostale ptice koje stvaraju buku i štetu u gradskim parkovima imaju više razloga zašto se zadržavaju i gnijezde baš na tim mjestima. Odgovara im visina i gustoća drveća, hrane imaju i više nego dovoljno jer se u parku, oko bolnice i na sličnim takvim mjestima kreće veći broj ljudi, a na takvim mjestima nemaju baš nikakvog prirodnog neprijatelja – kazao je sokolar Vitold Košir.
Kako kaže, najprije je detektirao mjesta u gradu i broj vrana, a nakon toga počeo s rastjerivanjem.
– Moja ptica Špela, vrste Harrisov jastreb, samom svojoj prisutnošću radi svoj posao. Vrane i ostale ptice koje ju smatraju prijetnjom vrlo je brzo opaze i pobjegnu. Naravno, jedan obilazak parka nije dovoljan, zato se radi u nekoliko navrata i u različito doba dana kako bi vrane dobile dojam da park više nije sigurno mjesto za njih, nakon čega odlaze. Ova vrsta zaštite provodi se u više navrata, ali vrlo je efikasna – rekao je Košir.
Špela je uvježbana da prati signale sokolara koji je pušta da slobodno leti parkom ili sjedi na grani. Kako je već navedeno, Harrisov jastreb ne dolazi u nikakav kontakt s pticama koje rastjeruje već je sama njezina prisutnost dovoljna da vrane odu. Uz njega, sokolar Košir koristi i druge vrste ptica, poput orla kojeg je dovezao u Koprivnicu, no on ovog puta nije imao posla.
Biološka zaštita pticama grabljivicama nastavlja se i u sljedećim danima u gradu Koprivnici.


Foto: Komunalac
Foto: Komunalac
Foto: Komunalac

 

Foto: Komunalac
Foto: Komunalac
Foto: Komunalac
Foto: Komunalac
Foto: Komunalac

Vezani članci

Najčitanije