U Koprivnici je danas zasađena prva ‘šuma hrane’ koja će biti dostupna svima

Povodom akcije ‘Sat za planet Zemlju’, a na inicijativu svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF, u Koprivnici je danas posađena prva u nizu ‘šuma hrane’ koja će biti javno dostupna svima. Koprivnica je grad koji svojom geolokacijom spada u područje Europske Amazone, UNESCO-vog petodržavnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav. Upravo na tom području WWF nije usredotočen samo na zaštitu prirode nego i na održiv i ekološki razvoj cijelog područja. Zato je javna površina uz Gradske bazene Cerine izabrana kao pokusno mjesto za permakulturni način sadnje raznih vrsta voćkarica i drugih jestivih biljaka.


Ovu hvalevrijednu akciju sadnje podržali su Grad Koprivnica i koprivnički Komunalac, a voćke i druge jestive biljke posadili su učenici sedmih razreda Osnovne škole ‘Braća Radić’.

– Upravo ovakvim akcijama, WWF nastoji ukazati na nužnost samoodrživosti svakog grada i njegovog stanovništva. Na 1/10 hektara zemlje sadnjom na permakulturan način može se uzgojiti više od 2000 kilograma hrane godišnje dok prosječan Europljanin godišnje pojede ‘šumu hrane’, poput ove koju danas sadimo u Koprivnici, bilo bi to dovoljno da prehranite
tročlanu obitelj u jednoj godini. Drago nam je da su Grad Koprivnica i Komunalac na naš prijedlog prihvatili provedbu ove akcije i permakulturne sadnje – istaknula je Petra Boić Petrač iz WWF-a.

Petra Boić Petrač, direktorica
komunikacija u WWF Adriji / FOTO: Helena Hraščanec

Sadnice i biljke koje su danas zasađene u Koprivnici jednog će dana kada stabla narastu postati šuma hrane u kojoj će svi njeni korisnici moći uživati, jednako kao i životinje. Na rubovima krošanja posađeno je korisno bilje koje će privlačiti kukce i pomagati u oprašivanju voćki, a na tlo oko voćki je položena slama postupkom malčiranja, koja će s vremenom trunuti i biti gnojivo voćkama, a usput će zadržavati vlagu. Voćke će preživjeti sušne mjesece ljeti i neće se trebati dodatno zalijevati jer slama održava vlagu. Način sadnje metodom permakulture učenicima je prezentirala predstavnica Udruge Vestigium iz Zagreba.

– Ponosni smo što je upravo naša Koprivnica prvi grad u kojem započinje ova hvalevrijedna
inicijativa. Nalazimo se u vremenu kada je više nego ikad prije potrebno mijenjati dosadašnje navike, izaći iz zone komfora te razmišljati o samodostatnosti i održivosti. Mi u Koprivnici godinama nastojimo građanima omogućiti korištenje raspoloživih resursa, a upravo najbolji primjer za to su naši eko vrtovi. Jako puno radimo na razvoju infrastrukture, gospodarenju otpadom, ali i na tome da zazelenimo naš grad. Drago nam je da smo u partnerstvu s WWF-om ostvarili ovu akciju, a ovim putem pozivam građane da nam se pridruže te da zajedno na krilima ove inicijative gradimo temelje za bolju budućnost. –  istaknuo je gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić.


Gradonačalnik Koprivnice Mišel Jakšić / FOTO: Helena Hraščanec

– Današnja akcija sadnje ‘šume hrane’ ne samo da je usredotočena na zaštitu prirode nego i na održiv i ekološki razvoj cijelog područja. Voćnjak kod bazena Cerine prvi je put zasađen 2021. godine u akciji ‘Zasadi stablo – ne budi panj’ kada je Komunalac zajedno sa školarcima i vrtićkim skupinama s područja grada Koprivnice, zasadio stotinjak starinskih sorti voćaka. Sadnja novih voćaka na ovom mjestu, uz pozitivan ekološki utjecaj, važna je i za socioekonomski razvoj ovog područja, a u planu je ovdje napraviti i jednu kućicu, odnosno sjenicu od prirodnih i recikliranih materijala. – istaknula je ispred Komunalca Nataša Tetec.

U voćnjaku se planiraju i edukativne radionice, škole u prirodi, razne aktivnosti koje će djecu učiti o ekologiji i ulozi pojedinca u zaštiti okoliša i prirode. Šumu i voćnjak kraj Cerina održavati će Komunalac, a biti će otvorena kao i do sada za sve građane.

Nataša Tetec – predsjednica uprave Komunalca / FOTO: Helena Hraščanec

Ravnatelj škole ‘Braća Radić’ istaknuo je koliko je važno da učenici imaju priliku ovdje saditi i uživati u rastu tog voćnjaka, te uživati u plodovima kad sazriju, možda i zajedno sa svojim obiteljima. U najvećoj koprivničkoj osnovnoj školi njeguju ekološku komponentu i jako im je važno da djeca imaju doticaj s prirodom i izađu van iz učionice.

Ravnatelj OŠ Braća Radić / FOTO: Helena Hraščanec

 

 


.

 

 

Vezani članci

Najčitanije