Vatrogasci savjetuju: Oprezno s pećima na kruta i tekuća goriva te električnim grijalicama!

Sezona grijanja na kruta i tekuća goriva je pred vratima, stoga koprivnički vatrogasci pozivaju na oprez te poštivanje osnovnih sigurnosnih pravila prilikom rukovanja izvorima topline u koje se osim peći ubrajaju i razne električne grijalice.
Vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe grada Koprivnice u prvih devet mjeseci 2023. godine imali su 60 požara, od čega 3 požara peći i dimnjaka, što dovoljno govori o opasnostima tijekom sezone grijanja.
Osnovno pravilo kojeg se treba pridržavati kako bi se izbjegle neželjene posljedice grijanja i kako bi se smanjila mogućnost izbijanja požara je redovito čišćenje i održavanje dimovodnih kanala u suradnji s dimnjačarima te servisiranje uređaja na plin.


– Zbog nestručnog rukovanja s pećima na kruta goriva ili s električnim grijalicama nastaju požari u objektima, a nažalost ponekad i sa smrtnim posljedicama. Ako primijetite požar, bez odgode nazovite vatrogasce na broj 193 te slijedite upute do njihovog dolaska – poručuju vatrogasci.

Poseban oprez potreban je pri paljenju peći na kruta goriva jer plamen može zahvatiti odjeću, a ni u kom slučaju drva u peći se ne smiju paliti benzinom ili drugim zapaljivim tekućinama. Drvo za loženje odmaknite od peći jer može doći do zapaljenja zbog prijenosa topline, a odmaknuti treba i drugi zapaljivi materijal poput tepiha. Vrlo je važno da se odjeća ne suši direktno iznad peći.
Plinske grijalice, osim što mogu izazvati požar ako su ostavljene bez nadzora, u zatvorenoj prostoriji mogu proizvesti štetne plinove koji u neventiliranom prostoru mogu izazvati čak i trovanje stoga prostoriju treba redovito prozračivati.
Što se tiče izvora topline na električnu energiju, i tu vrijede ista pravila, a grijalice se ne smiju ostavljati upaljene bez nadzora.

– Pepeo iz peći također može uzrokovati požar, i to satima nakon što izgleda potpuno ohlađen. Nikada se ne smije odlagati smeće, u kontejnere ili na mjesta gdje u doticaju s drugim predmetima može nastati požar. Pepeo se odlaže u metalne kontejnere udaljene od ostalih objekata – savjetuju iz VZG-a Koprivnica.

Ako dođe do požara dimnjaka, što će, u pravilu, najprije uočiti susjedi, potrebno je obavezno zvati vatrogasce. Za požar dimnjaka, osim vatre i gustog crnog dima koji izlazi iz dimnjaka, karakterističan je i glasni zvuk strujanja zraka kroz peć, naglo i jako zagrijavanje dimnjaka te pucanje žbuke oko dimnjaka.


– Požar dimnjaka ne gasi se vodom niti bilo kojom drugom tekućinom. Moguće je početno gašenje S vatrogasnim aparatom i to isključivo na najnižim vratima dimnjaka koje bi svaki pravilo izveden dimnjak trebao imati – zaključili su u VZG-u Koprivnica.

Foto: VZG KOPRIVNICA

Vezani članci

Najčitanije