Već u ljeto 2025. godine smetlište nadomak Koprivnice neće moći primiti ni kilogram otpada

Regionalni centar za gospodarenje otpadom Piškornica pokraj Koprivnice bilo je jedna u nizu tema o kojoj se za nedavnog posjeta Koprivnici premijera Andreja Plenkovića s županom Darkom Korenom i suradnicima. Tada je premijer, navodno vidno iznenađen onime što je čuo, zatražio hitan sastanak župana četiri županije sjeverozapadnog dijela Hrvatske ministrom gospodarstva i održivog razvoja Davorom Filipovićem


Podsjetimo, zadnji natječaj za realizaciju projekta raspisan je prije nešto više od godinu dana. Tada je naručitelj radova predvidio 346 milijuna kuna za gradnju postrojenja, ali jedine dvije ponude koje su stigle na natječaj tražile su dvostruko više novca da bi realizirale projekt. Oba ponuditelja, doznajemo, tvrtke su u stranom vlasništvu. Nakon toga postavilo se pitanje, može li država osigurati razliku u novcu kako bi započela gradnja Centra ili je najbolje srušiti natječaj i upustiti se u novu neizvjesnost.

Problemi svugdje isiti

Sa sličnim problemom susreću se i ostali hrvatski centri za gospodarenje otpadom čiju gradnju će većim dijelom financirati fondovi Europske unije. Ponude na natječaj znatno su veće od predviđenog i rezerviranog novca što je rezultat rasta cijena sirovina uslijed niza globalnih kriza.

Kako doznajemo, trenutno komisija provodi prispjele ponude vezano za gradnju RCGO Piškornica, nakon čega će se vidjeti koji od ponuditelja će biti prikladan da bi ga se angažiralo na projektu. 


U međuvremenu župani sjeverozapadne Hrvatske 14. studenoga našli na sastanku s ministrom Filipovićem iz kojeg su, navodno, izašli podosta optimističnog raspoloženja. Na tom je sastanku iskazan načelan stav prema kojem će Vlada dati podršku projektu, ali još nije definiran način njegova financiranja. Rečeno je da će centri za gospodarenje otpadom ostati kapitalna infrastruktura za uspostavu održivog sustava gospodarenje otpadom i u novom planu gospodarenja otpadom republike Hrvatske.

Već 17. studenoga Vlada je usvojila Odluku o davanju suglasnost na Odluku Upravnog odbora fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za sklapanje Ugovora o sufinanciranju EU projekta RCGO Piškornica.

Kad bi danas nekim čudom počeli radovi na realizaciji projekta, a to je nemoguće jer je potrebno izabrati izvođača, ishoditi još neke dozvole i suglasnosti, rok za njegovo privođenje kraju je 44 mjeseca od trenutka kad se na Piškornici u zemlju zabode prva lopata.

Tu sad nastaje ogroman problem, kako za Koprivnicu, tako i za ostale korisnike smetlišta koji na Piškornicu dovoze smeće.

Naime, prostora na našem odlagalištu ima još samo toliko da može zaprimati otpad do rujna 2025. godine pod uvjetom da se na njega godišnje odloži 21.000 tona smeća. Kako nema ni teoretske šanse da do ljeta 2025. godine zaživi RCGO Piškornica, tako se postavlja pitanje, kamo ćemo s našim kućnim i industrijskim smećem? Drugim riječima, situacija iz dana u dan postaje sve alarmantnija, a čini se da političari nemaju dovoljno intelektualnog kapaciteta za rješavanje problema koji nije od jučer, nego je star više od jednog desetljeća.


Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com