VOLITE GRICKATI PRED TELEVIZOROM? Možda je vrijeme da razmislite o zdravim grickalicama

  • Grickalice su najčešće namirnice s visokim sadržajem kalorija koje imaju malu ili nikakvu nutritivnu vrijednost

Grickanje na kauču prilikom gledanja filma ili između obroka, jedna je od svima omiljenih aktivnosti. I dok najviše uživamo u čipsu, čokoladi i sličnim namirnicama, stručnjaci upozoravaju kako bi ih bilo pametnije zamijeniti njihovim ‘zdravim’ pandanima.
Liječnica Deborah Lee ističe da previše grickanja utječe na apetit i ‘može rezultirati preskakanjem obroka’. Grickanje hrane s visokim udjelom masti, šećera i soli dovodi do pojačane žudnje za takvom hranom i zauzima mjesto za zdrave namirnice. Lee je izdvojila pet namirnica koje su, prema njoj, najgori odabir za međuobrok, prenosi Express, a piše Index.


Najgore grickalice

Na popisu koji je liječnica izdvojila nalaze se čips, keksi, kokice, kolači, čokolada i deserti poput sladoleda. Prema Lee, to su namirnice ‘s visokim sadržajem kalorija koje imaju malu ili nikakvu nutritivnu vrijednost. Međutim, vrlo su ukusne i sadrže puno šećera, masti i soli’.
Preporučuje da ljudi sve više prestanu jesti ove namirnice te ih zamijene zdravim alternativama koje sadrže hranjive nutrijente.

– Grickajte hranu koja je bogata proteinima, vlaknima, cjelovitim žitaricama, voćem i povrćem. Orašasti plodovi i sjemenke sadrže velike količine antioksidansa koji pridonose cjelokupnom zdravlju, zaključuje.

 


Vezani članci

Najčitanije