Zaštitile su Podravsku mazanicu kao nematerijalno kulturno dobro

Društvo žena Virje jedno je od najstarijih udruga u ovom dijelu Podravine. Prošle godine obilježilo je čak 90 godina postojanja i rada, a mi smo o njegovim dugogodišnjim aktivnostima nedavno razgovarali s predsjednicom Jasnom Šignjar.


– Pod imenom ‘Napredna domaćica’ društvo je osnovano 1931. godine na poticaj Centralnog higijenskog zavoda iz Zagreba i članova Kreditne hrvatske seljačke zadruge. Udružene mještanke Virja odmah su se uključile u kreiranje društvenog života u selu, a nakon više desetljeća Napredna domaćica 1996. godine mijenja ime u Društvo žena Virje. Uz novi pečat i registraciju, Društvo dobiva i svoja pravila i započinje nove aktivnosti. Organizira se škola kuhanja i spremanja zimnice, tečajevi krojenja i šivanja, ručnog rada i tkanja. Za pripremu zimnice, Društvo žena imalo je i plastenike u kojima su vrijedne mještanke uzgajale povrće, a jedan od plastenika bio je i ovdje, na imanju mojih roditelja, jer je moja majka Ljubica Bezjak bila aktivna članica i tajnica društva. Za potrebe sela, žene su uzgajale i kokoši, a postojao je i inkubator za valjenje pilića. U suradnji s liječnicima, veterinarima i agronomima, organizirala su se raznovrsna predavanja i tečajevi. Kako bi prikupile novac za svoje aktivnosti, žene su organizirale zabave i prodajne izložbe kolača i ručnih radova. Od zarađenog novca kupovale su suđe za društveni dom. Suđe su iznajmljivale za svadbe i zabave, a prikupljena sredstva ulagale su u razvoj sela i humanitarni rad. Društvo žena često je organiziralo i putovanja po tadašnjoj Jugoslaviji. Mnoge žene po prvi put su na tim putovanjima vidjele veće gradove, more i toplice. Društvo je surađivalo s srodnim udrugama diljem tadašnje države, a starije članice sjećaju se uzajamnih posjeta selu Trnavci u Srbiji. U sklopu Društva djelovala je glumišna i folklorna družina u kojima su među najaktivnijim bile Marija Zidar i Ljubica Cik – kazala je predsjednica Šignjar, pročitavši nam i imena žena koje su udrugu vodile od osnutka do danas.

Predsjednica Udruge Jasnja Šignjar / MIRKO LUKAVSKI
Predsjednica Udruge Jasnja Šignjar / MIRKO LUKAVSKI

Predsjednice su bile Julka Carek, Magica Šikulec, Katica Peršinović, Anica Matekov, Maja Šoš, Marija Hrženjak, i sada već drugi mandat na čelu je naša sugovornica. Tajničke poslove kroz devedeset godina rada ove udruge obavljale su Marija Šibar, Dorica Hrženjak, Marija Babec, Regina Kovač, Dorica Kuček, Katica Grgac, Katica Peršinović, Josipa Široki, Ljubica Cik, Ljubica Bezjak, Đurđica Brcković, Dragica Šumandl i Ljiljana Jakopović.
Saznali smo da su blagajnice bile Ljubica Šklebar, Zlata Pintar, Milica Bešenić, Ivka Pintar, Ljubica Šipušić, Marija Lukić, Marija Zidar i Nikolina Benkek koja o blagajni brine i danas.

Promocija tradicije i humanitarni rad

Današnji tempo života bitno je drugačiji, većina žena danas je zaposlena i ima sve manje vremena za slobodne aktivnosti. Ipak, Virje se može pohvaliti svojim Društvom žena koje danas okuplja oko 175 članica. U proteklih nekoliko godina one su pod vodstvom Željke Embreuš održale radionice izrade ručnih radova, oslikavanje stakla, izrade uskrsnih i božićnih ukrasa. Održane su mnogobrojne prodajne izložbe ručnih radova i kolača. Društvo nastavlja tradiciju pomaganja potrebitima pa često organizira humanitarne akcije. Kupnjom osnovnih namirnica Društvo je pomagalo poplavljenima u Slavoniji, a novčanim uplatama sudjelovalo u nizu drugih humanitarnih akcija. Članice su uključene u aktivnosti adventskih nedjelja, daruju svoju crkvu, a na Picokijadi sudjeluju u humanitarnim akcijama darujući kolače. Nakon potresa na Baniji, posjetile su postradale i darivale im kolače. Uz niz navedenih aktivnosti, članice i dalje organiziraju (uglavnom) jednodnevne izlete po Hrvatskoj i izvan nje. Uz posjete adventu i sajmu cvijeća u Zagrebu, organizirano je kupanje u toplicama, razgledanje Brijuna, posjeti Gracu, Beču, Bratislavi, Budimpešti i mnogim drugim gradovima. Svakako najznačajniji projekti ovog društva su suorganizacija Virovske prkačijade i trajna zaštita Podravske mazanice kao nematerijalnog dobra RH. Redovito sudjeluju i u natjecateljskom dijelu Prkačijade, a ove godine Danijela Žuškin osvojila je priznanje za ‘naj prkač’. Đurđica Babec ispekla je najbolju roladu, a na Interslastu su za Podravsku mazanicu kao najoriginalniji kolač, osvojile prvo mjesto.


– Velik dio aktivnosti vezan je uz prezentaciju i promociju mazanice, prkača i prkačijade te naše narodne nošnje i ručnih radova. Tako smo u suradnji s Općinom Virje, Turističkom zajednicom područja Središnja Podravina, Turističkom zajednicom Koprivničko-križevačke županije i Turističkom zajednicom Koprivnice imale prigodu prezentiranja na više mjesta. Na Interslastu u Tuheljskim toplicama, kongresu Hrvatski pekar u Varaždinu, Kajkavci u Lisinskom u Zagrebu, na manifestaciji Babičini kolači u Gornjoj Stubici, u Solinu na manifestaciji Iz solinskog lonca i na mnogim drugim manifestacijama. Više puta sudjelovale smo u TV i radio emisijama, šireći dobar glas o Virju, kulturnoj baštini i našim slasticama. Naše starije članice Marica Peršinović i Ivka Hrženjak vodile su radionice izrade Podravske mazanice, a na poticaj novinara Stjepana Odobašića naše Društvo žena pokrenulo je i njezinu zaštitu. Nakon preventivne zaštite u trajanju od tri godine, dobile smo rješenje o trajnoj zaštiti Podravske mazanice kao nematerijalnom dobru RH – ponosno je naglasila predsjednica Šignjar.

Udruga žena Virje / SANJA GRČIĆ
Udruga žena Virje / SANJA GRČIĆ

Glavna manifestacija Društva žena je za Martinje kad se obilježavaju i Dani Općine Virje. Tih dana traje i prodajna izložba kolača, djelo ruku marljivih članica. Ne tako davno, uz Dane Općine žene su odmjeravale i svoje nogometne vještine u utakmici protiv ženske ekipe iz Šemovaca.

– Igrajući za našu ekipu, zaboravila sam da se nakon poluvremena mijenjaju golovi. U žaru borbe, došla sam u posjed lopte i uz povike navijača krenula prema golu. Lopta je na čuđenje naše golmanice završila u mreži, a ja sam tek tad shvatila da sam gol zabila našima – prisjetila se naša sugovornica i dometnula da je nakon tog ‘incidenta’ Društvo žena prestalo s nogometom i krenulo u organizaciju natjecanja u društvenim igrama.
Društvo žena Virje surađuje s vatrogascima, braniteljima, nogometašima, vinogradarima i voćarima te drugim udrugama u Općini i izvan nje. Općina Virje na čelu s načelnikom Mirkom Perokom cijeni rad svojeg Društva žena. Za uzoran i marljiv rad na unapređenju društvenih djelatnosti dodijeljena im je zlatna plaketa 2006. godine. Povodom 90. obljetnice postojanja Društvo je 2021. godine dobilo i zlatnu plaketu na području očuvanja kulturne baštine, a zlatnu plaketu za uspješno vođenje, dobila je i predsjednica Jasna Šignjar.

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com