Željko Cvrtila novi je zapovjednik VZG-a Koprivnica

Željko Cvrtila novi je zapovjednik Vatrogasne zajednice grada Koprivnice koji će na toj pozicji ostati sljedećih pet godina. Novoizabrani zapovijednik koordinirat će rad svih 11 gradskih dobrovoljnih vatrogasnih društava u domeni operativnog vatrogastva koje se odnosi na intervencije, opremu, vježbe i druge aktivnosti usavršavanja vatrogasaca kako bi se podigla spremnost i brzina odgovora na situacije u kojima je potreban angažman vatrogasnih snaga.


Iskusan i profesionalni vatrogasac

Inače, Cvrtila je profesionalni vatrogasac u koprivničkoj JVP od 1999. godine gdje je radio na poslovima vatrogasca, zamjenika voditelja smjene, a od 2015. godine je voditelj smjene. Dobrovoljni vatrogasac je od 1984. u DVD-u Jagnjedovec gdje je bio i zapovjednik, a od 1999. godine u DVD-u Starigrad bio je zapovjednik u dva mandata, a sada je predsjednik u trećem mandatu. U gradskoj Vatrogasnoj zajednici dva puta je izabran za zamjenika predsjednika. Po struci je vatrogasni tehničar sa zvanjem vatrogasnog časnika prve klase te je prošao brojna stručna usavršavanja iz područja vatrogastva, zaštite i spašavanja u Hrvatskoj i inozemstvu. Svojim iskustvom i znanjem, uz predsjednika Slavka Tucakovića, glavnog vatrogasnog zapovjednika Hrvatske, vodit će VZG Koprivnicu u dijelu operative, naglasili su iz VZG-a Koprivnica.

Kvalitetna i profesionalna oprema

Na pitanje kakvo je stanje u gradskim DVD-ovima, novoizabrani zapovjednik je kazao kako su sva društva, njih 11, opremljena kombi vozilima za prijevoz ljudi i opreme, a posjeduju i pet većih vozila za gašenje požara. U društvima je raspoređeno i pet autoprikolica koje su opremljene opremom za gašenje požara i ostale tehničke intervencije.


– Društva su dobro opremljena i oprema po DVD-ima zadovoljava sve potrebe za obavljanje svih intervencija koje su u domeni dobrovoljnih vatrogasaca – kazao je Cvrtila i dodao kako svaki DVD ima minimalno 10 interventnih vatrogasaca (punoljetnih osposobljenih vatrogasaca s liječničkim pregledom), a stožerno društvo (DVD Koprivnica) 20.
Naglasio je i kako bi svi DVD-i trebali uložiti više vremena i truda na uključivanje mladih članova, na rad s djecom i mladeži na način da se ostvari komunikacija s vrtićima i školama s kojima mogu organizirati posjete, prezentacije opreme i slično. Mlađe generacije su te, koje će, uz sadašnje članove, kaže, preuzeti vodstvo, a njih treba na vrijeme motivirati i kasnije osposobiti.

Planovi za budućnost

Što se tiče budućih planova, Cvrtila je kazao kako u skorije vrijeme planiraju nabaviti nekoliko manjih pick-up vozila s opremom za gašenje manjih početnih požara, koja bi se rasporedila po društvima, a uvelike bi koristila za gašenje ili tehničke intervencije na periferiji grada, odnosno na užim putovima, vikendicama i teže dostupnim mjestima. Također, naglasak će biti i na školovanju i usavršavanju članova za razne nepogode koje ih vjerojatno čekaju, a tiču se klimatskih promjena.

– Važna će biti i suradnja sa svim DVD-ima s koprivničkog požarnog područja, županije i cijele Hrvatske. Angažirat ćemo se i oko vježbi koje se organiziraju na nivou županije, nacionalnom i međunarodnom nivou – naglasio je te na kraju kazao kako su vatrogasci spremni na intervencije u svim područjima. Dodao je kako je za očekivati da će se i na našem području povećati broj olujnih nevremena, jakih kiša ili velikih suša koje uzrokuju veće i češće požare otvorenog prostora te pritom apelirao na građane da se pridržavaju osnovnih pravila i mjera protupožarne zaštite kako bi se broj i obujam intervencija smanjio ili barem zadržao na trenutnoj razini.

Željko Cvrtila sljedećih pet godina bit će na čelu VZG Koprivnice / FOTO VZG KOPRIVNICA
Željko Cvrtila sljedećih pet godina bit će na čelu VZG Koprivnice / FOTO VZG KOPRIVNICA

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com