Žene Drnja i Botova okupljene su u Udruzi žena ‘Hrvatsko srce’ Drnje koja ove godine obilježava čak 85 godina djelovanja

Dugogodišnju tradiciju aktivnog sudjelovanja u razvoju društvenog života ima udruga žena „Hrvatsko srce“ Drnje. Sve je počelo davne 1937. godine kada je osnovano „Društvo žena Hrvatsko srce“ koje je u svom temeljnom djelovanju bilo namijenjeno promidžbi kulture i narodnog blaga. Seoskim ženama su uvijek na prvom mjestu bili obitelj, djeca, dom i selo, a programi i planovi udruge vrlo su slični i u današnje vrijeme. Među prvim članicama bile su Marija Ciganek, Marija Barberić, Slava Ban, Klara Fabuš… Žene su se sastajale i izrađivale ručne radove, učile plesati i pjevati, plesti i našivavati. U vrijeme kad je na čelo udruge došla Štefanija Topolčić, žene su se okupljale na tečaju za kuhanje, krojenje i šivanje, a organizirala su se i putovanja po državi. Tako su mnoge mlade Drnjanke prvi put bile na moru, ali i u većim gradovima. Kroz povijest su usko surađivale s vatrogascima i drugim udrugama, a novac za svoje aktivnosti i kupovinu suđa u društvenom domu, prikupljale su na razne načine, uglavnom organizirajući zabave ili radne akcije.


Žene Drnja i Botova danas su okupljene u udruzi žena „Hrvatsko srce“ Drnje, koja ove godine obilježava čak 85 godina djelovanja. O dosadašnjem radu i narednim planovima, nedavno smo s članicama i njihovom predsjednicom razgovarali u prostoriji udruge. Tu smo naišli i na veliki stol s izlošcima kojima se malo koja udruga može pohvaliti. Osim jastuka s našivenim motivima i čipkom, na stolu su bili i brojni suveniri na domaćem platnu, staklu i keramici, te CD i čak dvije knjige u nakladi Udruge.

– Naša udruga okuplja pedesetak žena iz Drnja i Botova, a godišnjicu smo već proslavile u nekoliko etapa; promocijom Drnjanske pjesmarice i knjigom Drnjanski cimeri, naše članice, učiteljice Nevenke Petrić koja je prije desetak godina napisala i knjigu o našoj udruzi pod naslovom Drnjanske đurđice. U sklopu udruge djeluje zbor, te recitatorska i dramska sekcija. Recitatorsku sekciju vodi Nevenka Petrić. Tekstove za igrokaze piše Vesna Hadelan iz Rasinje, a u dramskoj sekciji najaktivnije su Danica Šefanec, Anita Vrhoci, Nataša Androšević i ja – kazala je Vesna Antolić kojoj je ovo već drugi mandat predsjednice Udruge.

Počasna članica udruge Marija Vrhoci i predsjednica Vesna Antolić//FOTO:MIRKO LUKAVSKI

Sekcije u sklopu udruge djeluju više od 25 godina, a uz recitatorsku i dramsku, nekad je djelovala i folklorna sekcija koju su vodile učiteljice Štefica Kolarek i Marija Rodek, koja je danas i najstarija članica udruge. U zadnjih dvadesetak godina u udruzi rade na očuvanju tradicije svoga kraja. Svoje ručno šivane nošnje iz 1937. godine izradile su same članice, prema rekonstrukciji bivše predsjednice Marije Vrhoci. Od domaćeg platna izradile su broševe, naušnice i ogrlice s motivima koji su bili na starim nošnjama. Također, te uzorke dale su preslikati i na keramiku (šalice), kako bi spomenuti uzorci bili što dostupniji široj javnosti.

– Moja sestrična imala je staru nošnju koja je mene jako zanimala, pa sam odlučila da pokušam napraviti isto takvu novu. Prvo sam napravila malu nošnju za lutku, a potom se ohrabrila i napravila pravu nošnju. Znale smo samo za jedan motiv na nošnji, no kasnije su nam starije žene donosile više uzoraka i otkrile smo četiri motiva na nošnjama. Svaka nošnja sastoji se od suknje, bluze i frtuna. Svojim stručnim savjetima mnogo nam je pomogla etnologinja Vesna Peršić Kovač. Najprije smo sašile šest nošnji s četiri našivena različita motiva, a danas imamo 26 ručno izrađenih nošnji, te dvije svečane narodne nošnje kakve su žene nosile nekad za posebne prigode – kazala je Marija. Mi smo od sugovornica saznali da za jednu nošnju treba od 13 do 15 dužnih metara domaćeg platna.


Suveniri članica//FOTO:MIRKO LUKAVSKI

Kroz dugu povijest, udruga je kontinuirano sudjelovala u humanitarnom radu, odgajajući generacije žena da uvijek budu na pomoć potrebitima. Organizirana su i predavanja o zdravlju, pa je dr. Karmen Antolić sudionike upozorila na bolesti srca i krvnih žila, dr. Marija Sačer ispred udruge Nada govorila je o bolestima raka dojke, a dr. Tereza Salajpal o tome kako se boriti protiv stresa. Održavane su i brojne radionice, a za osamdesetu godišnjicu udruge, članice su naučile tehniku vezenja zlatnim koncem na hamer papiru nazvanu „Pick point“. Udruga ima dobru suradnju i s osnovnom školom, pa su njezine članice izradile suvenire za sudionike Erasmus projekta.

– Redovno sudjelujemo na gotovo svim općinskim, gradskim i županijskim događanjima. Na Prkačijadi u Virju osvojile smo prvu nagradu starinskim receptom „Židov“, a kolač je pekla Marija Fabuš. Na istoj manifestaciji osvojile smo i treće mjesto za „najbolju tacnu“. Treće mjesto pripalo nam je i na Picokijadi, za najstariju šamiju, gdje smo imale i najbolju zlevanku, a predstavile smo i najtradicionalniji štand. Sudjelovale smo na Božićnoj bajci i u Ljetu na Zrinskom u Koprivnici. Pjesmama s našeg CD-a koje je napisao i uglazbio naš ravnatelj zbora Ivan Pikivača sudjelovale smo i u tv emisiji FIO šou. Dobro surađujemo i s našim dječjim vrtićem, pa smo Ljubica Orlatić, Nevenka Petrić i ja, održale radionicu za vrtićku djecu –  kazala je predsjednica Antolić.

Udruga žena „Hrvatsko srce“ u svom programu ima i putovanja, pa su njezine članice do sad upoznale mnoga mjesta i posjetila više kazališta. Njezine članice Marija Pavuš, Marija Vrhoci i Vesna Antolić sudjelovale su i na izboru za najuzorniju ženu ruralnog područja. Od 2000.-te godine, glavna manifestacija ove udruge je „Drnjansko Đurđevo“ koje se održava krajem mjeseca travnja.

– Sveti Juraj je zaštitnik našeg Drnja, i njemu u čast održavamo našu manifestaciju. Imamo dobru suradnju i podršku Općine i našeg načelnika. Zbog korone, „Drnjansko Đurđevo“ nije održano ove godine, no mi se već pripremamo za iduću –  kazala je predsjednica Vesna Antolić, dometnuvši da Udrugu i u ovoj godini očekuje još niz aktivnosti.

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com