Znanstvenici uzgojili cijeli model ljudskog embrija bez spermija ili jajašca

Znanstvenici su uzgojili cijeli model ljudskog embrija, bez spermija ili jajne stanice, prenio je BBC. Tim instituta Weizmann kaže da njihov ‘model embrija’, uzgojen uporabom matičnih stanica, izgleda kao školski primjer pravog 14-dnevnog embrija. Čak je puštao hormone koji su u laboratoriju test na trudnoću učinili pozitivnim, piše Hina. Ambicija modela embrija je pružiti etički način razumijevanja najranijih trenutaka naših života. Prvi tjedni nakon što spermij oplodi jajnu stanicu razdoblje je dramatične promjene, od nakupine nejasnih stanica do nečega što na kraju postaje prepoznatljivo kao beba. Ovo ključno vrijeme glavni je izvor pobačaja i urođenih mana, ali se slabo razumije.
– To je crna kutija i nije klišej. Naše je znanje vrlo ograničeno – rekao je profesor Jacob Hanna s Instituta za znanost Weizmann.


Početni materijal

Istraživanje embrija je zakonski, etički i tehnički bremenito, kažu znanstvenici i dodaju kako sada postoji brzo razvijajuće polje koje oponaša prirodni razvoj embrija. Umjesto spermija i jajne stanice, početni materijal bile su primitivne matične stanice koje su reprogramirane da dobiju potencijal da postanu bilo koja vrsta tkiva u tijelu. Zatim su korištene kemikalije kako bi se te matične stanice potaknule da postanu četiri vrste stanica koje se nalaze u najranijim fazama ljudskog embrija. Ukupno 120 ovih stanica pomiješano je u točno određenom omjeru, a zatim su znanstvenici samo promatrali što se događa. Ova studija već pokazuje da se drugi dijelovi embrija neće formirati, ako ga rane stanice placente ne mogu okružiti.

Čak se govori o poboljšanju stope uspješnosti in vitro oplodnje (IVF) tako što će se razumjeti zašto neki embriji ne uspijevaju ili korištenjem modela za testiranje jesu li lijekovi sigurni tijekom trudnoće.

Neetično, nezakonito i nemoguće


Rad također postavlja pitanje može li se oponašati razvoj embrija nakon faze od 14 dana.
– Neki će ovo pozdraviti, ali drugima se neće svidjeti – kaže profesor Lovell-Badge.
Nadalje, profesor Alfonso Martinez Arias s odjela za eksperimentalne i zdravstvene znanosti na Sveučilištu Pompeu Fabra rekao je da je to pak ‘najvažniji dio
Ipak, znanstvenici naglašavaju da bi bilo neetično, nezakonito i zapravo nemoguće postići trudnoću korištenjem ovih modela embrija.

Vezani članci

Najčitanije