Zračnicom ubio umiljatog psa

Koprivnička policija zabilježila je u srijedu navečer u Subotici Podravskoj ubojstvo psa. Tu nam je vijest potvrdio i glasnogovornik PU koprivničko-križevačke Dražen Laljek. Kako smo doznali, vlasnik psa je M. G. iz Subotice Podravske, kojeg nismo zatekli kod kuće na dan kad je ubijena kujica. Uspjeli smo razgovarati s njegovim ocem koji nam je rekao da se radi o izrazito umiljatoj dvogodišnjoj kujici.


– Nju je moj 24-godišnji sin donio kući kad joj je bilo tek dva mjeseca. Ona je bila njegova mezimica, obožavao ju je. Nije mi jasno kako netko može imati srca i pucati na tako nevino biće – rekao nam je otac vlasnika psa. Prema njegovim riječima, u popodnevnim satima shvatili su da nešto nije u redu s njihovom četveronožnom mezimicom.

– Stalno se napinjala i nakašljavala. Stoga smo isprva pomislili da je negdje pronašla otrov za štakore i pojela ga. Sin ju je odmah odvezao veterinaru gdje je naposljetku uginula. Tamo je i ustanovljeno da je netko na nju pucao iz zračne puške – rekao nam je sugovornik, ne želeći glasno spekulirati o krivcu za nemili događaj.

– To je mogao učiniti svatko, ali moja sumnja je usmjerena na jednu osobu. Budući da nemam dokaza, ne mogu je imenovati niti prstom uprti u nju. Svejedno, tko god je to učinio, nema duše – rekao nam je. Dan kasnije, razgovarali smo s koprivničkim veterinarom Alanom Genterom koji je pokušao spasiti nesretnu kujicu.

Alen Genter/Arhiva GP

– Vlasnik je došao sa psom u popodnevnim satima. Kujica je bila u poluagoniji. Činili smo sve da je spasimo, a zadnje što smo činili bila je reanimacija srca i pružanje umjetnog disanja. Nažalost, podlegla je ozljedama. Metak zračne puške ušao joj je kroz prednji lijevi dio prsnog koša i razderao unutarnje organe – rekao nam je Genter, koji je slučaj prijavio policiji i pritom im je predao svu liječničku dokumentaciju i rendgenske snimke psa.


– Obveza je veterinara prijaviti svaki takav i sličan događaj. Postupanje veterinara identično je onom kako postupaju liječnici u bolnicama – objasnio je koprivnički veterinar.

Na naš upit, kako objašnjava činjenicu da su vlasnici psa prvo posumnjali na trovanje otrovom za štakore, Genter je istaknuo da je ponekad teško uočiti ustrijelnu ranu zračnom puškom.

– Godišnje naiđem na 50-ak mačaka koje u svom tijelu duže vrijeme nose metak zračne puške. Na njega naiđemo kad liječimo neku bolest. Na primjer, životinju stavimo pod rendgen da bismo vidjeli kako napreduje liječenje upale pluća, a usput vidimo da u glavi nosi spomenuto zrno koje je veličine tek nekoliko milimetara. Nažalost, tih nekoliko milimetara metala može biti kobno kao u ovom slučaju iz Subotice Podravske – kazao nam je Genter.

Govoreći u brojkama, koprivnički veterinar je dodao da godišnje u svoju ordinaciju primi i 30-ak pasa koji su slučajno stradali u lovu ili je netko na njih namjerno pucao.

Alan Genter, koprivnički veterinar tvrdi da u tijelu životinja nerijetko pronađe metak ispaljen iz zračne puške


Vezani članci

Najčitanije