Belupo se vratio u Rusiju i uspio naplatiti veći dio od ‘zarobljenih’ 128 milijuna kuna

Domaće tvrtke koje posluju na tržištu Rusije suočile su se u prvom polugodištu ove godine s iznenadnim rastom prihoda kojima se nitko nije nadao.


Ruska agresija na Ukrajinu i sankcije koje je Zapad vrlo brzo nametnuo Putinovu carstvu domicilnu su valutu, ruski rubalj, vrlo brzo i snažno bili srušili na najniže razine u novijoj povijesti. No, onda je uslijedio oštar odgovor Rusije koja je uz kombinaciju čvrste monetarne politike i vrtoglavog rasta cijene ruskih energenata, nafte i plina, uspjela nacionalnu valutu značajno oporaviti i ojačati. Toliko da je rubalj danas u odnosu na kunu oko trećinu jači nego u prvom polugodištu prošle godine.

Pogledajte samo što se dogodilo s riječkom farmaceutskom grupacijom Jadran galenski laboratorij. Ta je grupa u prvom polugodištu ove godine ostvarila 626 milijuna kuna prihoda, što je nevjerojatnih 50 posto više nego u istom razdoblju predlani. U JGL-u priznaju kako je toliki rast dobrim dijelom rezultat snažne aprecijacije ruskog rublja. Riječka farmaceutska tvrtka, naime, čak 35 posto prodaje ostvaruje na tržištu Rusije.

Na rusko se tržište, nakon početnog šoka zbog agresije na Ukrajinu, u proljeće odlučila vratiti i Podravkina farmaceutska tvrtka Belupo. Nastavili su poslovati nakon što su dogovorili djelomično osiguranje svojih plasmana na to rizično tržište koje je naprasno bilo prekinuto na dan Putinova luđačkog napada na Ukrajinu 24. veljače ove godine.

Belupo u Rusiji ostvaruje značajnu prodaju u kategoriji dermatoloških lijekova i zapravo se cijela investicija u novu tvornicu u Koprivnici vrijednu više od pola milijarde kuna bazirala na projekcijama velikog rasta na ruskom i drugim tržištima Istočne Europe. Lani je cijela Podravkina farmaceutska grupa na tržištima Rusije i Ukrajine ostvarivala oko petinu ukupne prodaje, a sama matična tvrtka Belupo gotovo trećinu, odnosno oko 200 milijuna kuna.


Na dan kad je Rusija 24. veljače napala Ukrajinu, osiguravateljska kuća isti je dan obavijestila Belupo da daljnje isporuke robe na rusko tržište više ne mogu osiguravati, niti jamčiti naplatu. Zbog toga je Belupo odlučio naprasno prekinuti isporuku lijekova u Rusiju. Upravo na taj dan Belupo je na tržištu Rusije imao otvorene stavke u iznosu od čak 128 milijuna kuna. No, sve su bile osigurane pa je do danas veći dio tog novca ipak naplaćen.

U drugom kvartalu ove godine, kako se neslužbeno doznaje, Belupo je nastavio s isporukom lijekova, prije svega dermatika, u Rusiju, ali sa smanjenim opsegom u odnosu na lani. Glavni razlog tog opreza je i činjenica da im je osiguravateljska kuća bila spremna pokriti tek 50 posto vrijednosti fakturirane robe. Zato je Belupova prodaja u prvome polugodištu ove godine pala osjetno manje od očekivanog. U prvih šest mjeseci iznosila je 502 milijuna kuna i bila je manja za 0,3 posto nego u istom razdoblju lani.

Prodaja u istočnoj Europi (uglavnom Rusija i Ukrajina) iznosila je u prvih šest mjeseci oko 74 milijuna kuna, što je gotovo 35 posto manje nego u prvome polugodištu prošle godine. Da stvar bude apsurdnija, za razliku od prijašnjih godina Podravka je u Rusiji profitirala i od pozitivnih tečajnih razlika nastalih uslijed snažne aprecijacije ruskog rublja u prvoj polovici ove godine. Odnosno, pad prodaje na ruskom tržištu ipak bi bio osjetno veći da rubalj nije ojačao.

Početkom lipnja lani, naime, ruski je rubalj vrijedio oko 8,5 lipa, a početkom lipnja ove godine oko 11 lipa, odnosno čak 30-ak posto više. No, Belupova prodaja na ruskom tržištu ipak je značajno manja u odnosu na doba prije Putinova napada na Ukrajinu. A to bi za Belupo ipak mogao biti ozbiljan problem čiji je opseg i utjecaj ovog časa teško procijeniti.

Grupa Belupo je, inače, prošle godine ostvarila ukupne prihode od otprilike milijardu kuna i prvi put su u povijesti dosegnuli deset znamenki. Matična tvrtka Belupo d.d. istodobno je imala prodajne prihode od 717 milijuna kuna uz neto dobit od 87 milijuna kuna. U sastavu grupe posluju još sarajevska tvrtka Farmavita, lanac ljekarni Deltis pharm te Belupova poduzeća u Sloveniji, Slovačkoj i Makedoniji.


Ljekarne Deltis pharm imale su lani ukupne prihode od 61 milijun kuna uz neto dobit od 1,5 milijun kuna. Poduzeće Farmavita iz BiH u istom je razdoblju ostvarilo oko 20 milijuna kuna prihoda od prodaje uz 6,7 milijuna kuna neto profita.

Grupa Belupo potkraj prošle godine zapošljavala je ukupno 1460 radnika, što je 40-ak manje nego zadnjeg dana predlani. Matična tvrtka Belupo istodobno je imala oko 1190 radnika, od čega 210 u sedam predstavništava, najviše u Moskvi). Zadnjeg dana pretprošle godine Belupo d. d. imao je 1220 zaposlenih. Bez predstavništava u drugim zemljama, Belupo u Hrvatskoj danas zapošljava oko 970 ljudi, a predlani ih je bilo blizu tisuću.

Tekst: Robert Mihaljević

Vezani članci

Najčitanije