Bivši članovi uprave Šestak, Pavlović i Romac traže milijunske otpremnine od Podravke!

Josip Pavlović, bivši menadžer Podravke i osuđenik u aferi Spice, tužio je koprivničku kompaniju tražeći da mu isplati 1,76 milijuna kuna otpremnine zbog smjene s mjesta člana uprave nakon što je u jesen 2009. bio uhićen s drugim akterima ‘spajsa’.


Tužbu kojom traži isplatu otpremnine bivši član Podravkine uprave podnio je još u studenom 2012. godine tražeći da mu se, uz iznos otpremnine, isplate i zakonske zatezne kamate od smjene u studenome 2009. do danas. U međuvremenu je postupak prekinut jer se čekala pravomoćna kaznena presuda u aferi Spice, pa je sud tek ovaj tjedan donio nepravomoćnu presudu kojom se Pavlovićeva tužba u cijelosti odbija.

Problem za bivšeg člana uprave Podravke nastao je onog časa kad je Vrhovni sud RH potvrdio u predmetu ‘spice’ presudu protiv njega, bivšeg šefa Podravke Zdravka Šestaka i vlasnika posrnulog splitskog SMS-a Srđana Mladinića. Prema toj presudi, Šestak kao predsjednik uprave Podravke i Pavlović kao član uprave na poticaj Mladinića neosnovano su prikazali smanjenje dugova Mladinićeve tvrtke SMS prema Podravki u iznosu od 10,75 milijuna kuna.

Time su, navodi se u pravomoćnoj kaznenoj presudi, prikrili stvarnu izloženost Podravke, a sve kako bi Mladinićeva tvrtka na štetu Podravke pribavila imovinsku korist. Potom su, ističe se dalje, sklopili ugovor o zajmu 8,2 milijuna kuna, ali do isplate nije došlo nego je u Podravkinim poslovnim knjigama promijenjena osnova potraživanja kojom je simulirano da je zajam vraćen u cijelosti na način da je novac prvo uplaćen na račun treće tvrtke koja je cjelokupan iznos vratila Podravci.

To je potom, tumači Vrhovni sud, korišteno kao prikaz da je postojao poslovni odnos između treće tvrtke i Mladinićevog SMS-a u kojem je potraživanje SMS-a od treće tvrtke cesijom ustupljeno u iznosu od 10,75 milijuna kuna. Sud je na koncu zaključio kako Šestak, Pavlović i Mladinić na ime imovinskopravnog zahtjeva solidarno moraju isplatiti Podravki 10,75 milijuna kuna u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude. Jesu li to učinili u međuvremenu, nije poznato.


Josip Pavlović, Milan Horvat i Saša Romac s odvjetnicima / FOTO NEJA MARKIČEVIĆ / CROPIX

Osuđeni su i na višemjesečne zatvorske kazne koje su im zamijenjene radom za opće dobro jer se takvim kriminalnim postupanjem, smatra sud, Pavlović i Šestak nisu osobno okoristili. No, šteta je svejedno ostala.

Pavlović je smijenjen s mjesta člana uprave Podravke odlukom nadzornog odbora 18. studenog 2009. godine, a na tu je dužnost bio imenovan u srpnju godinu ranije. Nakon toga, ponuđen mu je novi ugovor o radu kojeg je Pavlović odbio. Prema istoj odluci nadzornog odbora o opozivu, dio njegova menadžerskog ugovora koji se odnosi na otpremninu neće se primjenjivati sve do okončanja istražnog i sudskog postupka.

Otpremnina je ugovorena u visini 24 mjesečne neto plaće uz obvezu plaćanja i svih zakonom propisanih obveza koje takvu isplatu terete. Pavlović je u to vrijeme imao ugovorenu neto plaću od 36.000 kuna, što je u bruto iznosu oko 73.500 kuna mjesečno. Otpremnina je, dakle, dvogodišnji iznos bruto plaće, odnosno oko 1,76 milijuna kuna. Pavlović je imao pravo i na bonus te 4000 opcijskih dionica za svaku godinu mandata.

U vrijeme njegove smjene, Pavlović je bio u pritvoru u Remetincu jer je uhićen 21. listopada 2009. godine. Iz Podravke upozoravaju kako su uprava i nadzorni odbor podnijeli protiv svih optuženika imovinskopravni zahtjev kojim se od njih zahtijeva da solidarno nadoknade štetu u iznosu od 400 milijuna kuna. Presudom Županijskog suda u Zagrebu u srpnju 2016. proglašen je krivim da je postupanjem počinio višemilijunsku štetu Podravki. Osuđen je radi počinjenja kaznenog djela gospodarstva -zlouporabom povjerenja u gospodarskom poslovanju. Presuda je u odnosu na Pavlovića postala izvršna u veljači ove godine. Njome mu je naloženo da solidarno sa Šestakom i Mladinićem Podravki na ime imovinskopravnog zahtjeva isplatiti iznos od 10,75 milijuna kuna u roku od 15 dana.

Sud je zbog toga zaključio kako Pavlović nema pravo na isplatu utužene otpremnine u iznosu od 1,76 milijuna kuna.


„Naime, iz presude Županijskog suda u Zagrebu od 13. srpnja 2016. godine sud je utvrdio da je Pavlović, osim što je proglašen krivim za počinjenje kaznenog djela kako je to navedeno, obvezan kao jedan od optuženika u tom kaznenom postupku na naknadu štete Podravki.

S druge strane, upravo eventualno nepostojanje zahtjeva tuženika za naknadu štete po bilo kojem osnovu predstavlja pretpostavku za isplatu ugovorene otpremnine. Kako ova pretpostavka nije ispunjena, sud je odbio tužbeni zahtjev Pavlovića“, tumači sutkinja ovaj tjedan.

Presuda je nepravomoćna i Josip Pavlović može se žaliti u zakonom predviđenom roku. Kako smo u međuvremenu neslužbeno doznali, tužbu kojom traže isplatu otpremnina podnijeli su i bivši predsjednik uprave Zdravko Šestak te član uprave Saša Romac. Nije nam poznato u kojoj su fazi njihovi postupci, odnosno je li išta od toga već presuđeno. Svi su bili uhićeni u listopadu 2009. godine u aferi Spice te su zbog toga smijenjeni prije isteka mandata. Šestak je pravomoćno osuđen s Pavlovićem i Mladinićem te im je naloženo da solidarno Podravki plate odštetu od 10,75 milijuna kuna. Zbog toga će i on – ako Pavlovićevu tužbu i pravomoćno odbiju – teško do svoje otpremnine.

Saša Romac u bitno je boljoj poziciji kad je riječ o isplati otpremnine od 1,8 milijuna kuna. On je pravomoćno oslobođen svih optužaba u aferi Spice te ga Podravka tu ne može teretiti za naknadu štete. Romac je na varaždinskom sudu oslobođen i u aferi Adria u kojoj je bio na optuženičkoj klupi zajedno s čelnikom zadarske tvrtke Miodragom Lacićem i kolegom iz uprave Podravke Josipom Pavlovićem.

Ta je presuda, doduše, nepravomoćna: ako je Vrhovni sud u međuvremenu potvrdi te Romca i pravomoćno oslobodi za kriminal na štetu Podravke, otvara se put da on doista dobije menadžersku otpremninu jer po ta dva okončana postupka ispada da je nepravedno proganjan. U tom slučaju to neće biti samo 1,8 milijuna kuna, već i zakonske zatezne kamate od studenoga 2009. godine do dana pravomoćnosti i izvršnosti presude po njegovoj tužbi. Dakle, kamate za najmanje 14 godina.

Svota koju bi Romac, hipotetski, mogao dobiti s kamatama dosegnula bi čak pet milijuna kuna. No, to je samo hipoteza, ipak valja pričekati što će na koncu reći sudovi.

Vezani članci

Najčitanije