Čuvarice tradicije Pogaču z oreji uspjele su zaštititi kao hrvatsko nematerijalno kulturno dobro

U ugodno uređenoj prostoriji obnovljenog đurđevačkog društvenog doma, razgovarali smo o radu Udruge žena grada Đurđevca. Udruga je na inicijativu  Ljubice Dobravec i Ljubice Cestar, kao Forum žena SDP-a Đurđevac osnovana 1998. godine. Nakon pet godina, članice su odlučile raskinuti s politikom te se potpuno posvetiti unapređenju društvenog života u gradu. Mijenjaju ime u Udruga žena, a nekoliko godina kasnije usvajaju sadašnji naziv – Udruga žena grada Đurđevca. Pri osnivanju je bilo tek nekoliko članica, no ubrzo se broj članica povećao. 


– U početku smo bile u podrumu našeg vatrogasnog doma a kasnije smo se preselile. Prva predsjednica bila je Marija Babić, nakon nje Marijana Markešić, a potom Ljubica Cestar koja je bila i predsjednica i blagajnica. Za predsjednicu je zatim izabrana Mirjana Mišulin kojoj je ovo već treći mandat. Radile smo čestitke, znale smo napraviti od pet do šest tisuća čestitki koje smo prodavale. Počele smo sa humanitarnim akcijama za koje smo novac prikupljale organizirajući zabave u hotelu Picok. Svake godine za Dan žena organiziramo zabavu i ples na koji je prijašnjih godina dolazilo i do 400 gostiju. S humanitarnim djelovanjem krenule smo od malih ljudi. Umirovljenicima i mještanima slabijeg  imovnog stanja za Božić i novu godinu dijelile smo skromne poklone. Krenule smo i u opremanje naše ambulante, pa smo prikupljenim sredstvima našu ginekološku ambulantu opremile od pločica do zavjesa, a sudjelovale smo i u kupnji medicinskih instrumenata. Osim organizacije zabava, održavane su i kreativne radionice na kojima smo izrađivale čestitke. Po livadama smo sakupljale cvijeće, prešale ga i s njim radile čestitke. Jedna od najranijih akcija bila je da za Đurđevo svaka članica popiše sve Juraje i Đurđice u svom kvartu. Napravile smo čestitke s prešanim cvijećem, i da bi uštedjele novac za poštanske marke, svakom Juraju i Đurđici smo čestitke stavljale direktno u poštanski sandučić. Nitko se nije uvrijedio, dapače, svi su bili ugodno iznenađeni ovim našim postupkom. Za Božić smo radile štalicu. Godine 2012. preselile smo u gradsku ustanovu, a unazad dvije godine, imamo svoju prostoriju u našem domu kulture. Sastajemo se od početka, već 24 godine, svaku srijedu koja nam puno znači. Ponekad imamo kreativnu radionicu, a nekad ne radimo ništa, no glavno da smo zajedno – kazala je Ljubica Dobravec, koja je u udruzi od samih početaka. 

Predsjednica Mirjana Mišulin nešto je mlađa i u rad udruge uključila se kasnije, a ovo joj je treći mandat. 

– Nastavile smo s održavanjem zabava za Dan žena sve do pojave korone, a sve vrijeme nastavljamo s humanitarnim radom. Nakon potresa na Baniji prikupile smo humanitarne potrepštine i uz pomoć Grada koji je osigurao prijevoz dostavile ih u Petrinju. Uvijek nastojimo da nekome pomažemo i to nas ispunjava, pa smo prošle godine samo od naših članica prikupile materijale za haljine za djecu Afrike. Za organizaciju neke humanitarne zabave prikupljamo donacije od tvrtki, a organiziramo i aukcije slika. Na primjer, naši prijatelji nam doniraju umjetničke slike, a mi za te slike od posjetitelja zabave tražimo dobrovoljni prilog. Pri kraju zabave izvlačimo dobitnike pa tako netko za malu donaciju može biti dobitnik vrijednog umjetničkog djela. Sudjelujemo na svim gradskim manifestacijama i surađujemo s našom Turističkom zajednicom – naglasila je predsjednica Mišulin. Sredstva koja na taj način prikupe nastoje uvijek usmjeriti nekom plemenitom cilju – za liječenje bolesne djece i odraslih, za pomoć osobama slabijeg imovinskog stanja, za opremanje zdravstvenih ustanova i slično.

Udruga naročitu pažnju posvećuje svojoj kulturnoj baštini. U nastojanju da sačuvaju stare nošnje, članice udruge su od svojih baka i prabaka, prijatelja i rodbine, dobile originalne đurđevačke nošnje kojima su đurđevčanke nekada išle na mekotu radnim danom, ili k meši u nedjelju. Za Đurđevo 2014. godine imale su prvu reviju starinskih nošnji. Imaju i stiliziranu nošnju s detaljima iz starih šamija (marama) koje je prema ideji Mirjane Mišulin vrsna krojačica  i članica udruge Sonja Janković pretočila na bluze. 


– Jedna zmisli, druga napravi, a svega toga ne bi bilo da nismo dobra ekipa – kazale su sugovornice. Grad Đurđevac prijatelj je nekoliko mađarskih gradova, u kojima Đurđevac predstavlja i Udruga žena. Na županijskim i gradskim manifestacijama sudjeluju na štandovima u narodnim ili stiliziranim nošnjama, sa svojim kolačima i pogačom z orejma. Od prvog dana sudjeluju i na manifestaciji Picoki po piščoke pripremom paprikaša ili jela od piletine, za koja su više puta nagrađivane. Vrijedne kuharice u sastavu Ljubica Dobravec, Mirjana Mišulin, Branka Balobanić, Sonja Janković i Ružica Ferenčić, od najstarije članice Slavke Baković dobile su ime Dobre koke, a kako smo čuli, svojim nastupima i opravdavaju taj naziv. Na Interslastu, međunarodnom kongresu slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva Ljubica Dobravec, Marina Ređep, Vera Blenkar i Marija Kožar osvojile su vrijedna priznanja, kazale su sugovornice dodavši u šali da ih je Stjepan Odobašić iz Interslasta progurao i na televiziju. Udruga je uoči prošlog Božića izdala i kuharicu nazvanu Pogače i druge finoće domače, u kojoj su recepti za kolače od jednostavnog tijesta na hrvatskom književnom jeziku i na đurđevačkoj kajkavštini. 

– Na posljednjoj Legendi o Picokima u nastupu naše udruge moja kćerka Žaklina vozila je traktor marke Ajher koji je star 58 godina i gotovo pred samim ciljem ispraznila mu se zračnica. Stali smo, i jedan mještanin donio je kompresor i napumpao zračnicu, no ubrzo je opet bila prazna. Srećom, jedan dečko ostavio je svoju udrugu i svojim traktorom doveo nas do cilja. Na kraju smo osvojile nagradu kao najzabavnija ekipa, a našem Ajheru je zakrpana zračnica i čeka Legendu sljedeće godine – ispričala nam je Ljubica Dobravec. 

Svakako najznačajniji projekat ove udruge je Pogača z oreji koju su ove čuvarice tradicijske baštine đurđevačkoga kraja uspjele zaštititi i upisati na listu nematerijalnih kulturnih dobara. 

– Na izložbama kolača, uvijek je bar jedna naša članica ispekla pogaču z oreji koja je uvijek bila zapažena i nagrađivana. Na inicijativu naše članice Anđele Lenhard Antolin, mi smo 2017. godine krenule u istraživanje i utvrdile da je taj kolač specifičan za ovaj dio Podravine unazad pet generacija. U istraživanju dokumentacije pomogao nam je Vladimir Miholek, pjesnik i kulturni djelatnik, vrijedan istraživač zavičajne povijesti i suautor  Rječnika đurđevečkoga govora. Krajem prošle godine, Pogača z oreji je na našu inicijativu i službeno proglašena kulturnim nematerijalnim dobrom đurđevačke Podravine – ponosno nam je objasnila predsjednica Mišulin. 

Udruga trenutno ima petnaestak članica, no sve su one aktivne prema potrebi. Na manifestacijama im po često u pomoć pristižu i članovi obitelji od kojih žene uvijek imaju veliku podršku. Prije više godina, Slavica Pantelić sudjelovala je u natjecanju za najsuvremenju ženu. Među najstarijim članicama su Slavka Pavković i Ljiljana Crvenković. Najmlađe su Marija Bjonda i Una Janković koja pohađa drugi razred osnovne škole a na sastanke dolazi s bakom Sonjom.


Predsjednica Mirjana Mišulin i jedna od osnivačica udruge Ljubica Dobravec//Foto: Mirko Lukavski
Članice Udruge žena grada Đurđevca (BRANKA BALABANIĆ)
Članice Udruge žena grada Đurđevca

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com