Darko Sobota: Županija može računati na podršku premijera

U povodu 28. obljetnice županijskog HDZ-a razgovarali smo s predsjednikom Županijske organizacije HDZ-a i dožupanom Darkom Sobotom koji je otkrio daljnje planove i kapitalne projekte aktualne Vlade u našoj županiji, ali i progovorio o današnjem HDZ-u u odnosu na neka prijašnja vremena. Također, predstavio je najnovijeg člana koprivničkog HDZ-a, dožupana Ratka Ljubića koji je do sada djelovao kao nestranački kadar.


Nakon 28 godina postojanja Županijskog HDZ-a koje su se sve promjene dogodile i gdje je danas koprivničko-križevački HDZ?

Za ustroj ovakve Županije kakvu imamo danas, možemo reći da je najzaslužniji upravo HDZ koji je tada bio na čelu s pokojnim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom. Na području grada Koprivnice HDZ je osnovan 16. veljače 1990. U političkom smislu, HDZ je u tom periodu bio najznačajniji faktor svih događanja na području naše Županije, dok s današnjeg gledišta HDZ je najjača i najstabilnija stranka na području Koprivničko-križevačke županije, što govore i rezultati sa zadnjih lokalnih izbora, ali i aktivnosti svih naših dužnosnika i članova. Od svih stranaka imamo najviše vijećnika, njih 12. Zajedno sa svojim koalicijskim partnerima vodimo Županiju, uključujući Mrežu i Hrvatsku stranku umirovljenika te imamo 122 vijećnika u svim gradskim, županijskim i općinskim vijećima. Od pet županija sjeverozapadne Hrvatske jedino je u našoj županiji HDZ izvršna vlast. Takvi rezultati pokazatelj su naše snage i stabilnosti.

Koji su vaši konkretni planovi i projekti, kao dugogodišnjeg predsjednika županijskog HDZ-a, kojim ćete pridonijeti boljitku građana županije?

Svi naši projekti vezani su uz djelovanje sadašnje Vlade na čelu s premijerom Plenkovićem, dakle oni su strateškog karaktera. Imamo dugogodišnji kontinuitet u ostvarivanju svojih projekata koji su, dakako, vezani i uz proračun, stoga su nam i građani dali povjerenje. Sve one aktivnosti, koje smo iznijeli u svom predizbornom programu na županijskoj razini, a tiču se školstva, zdravstva, društvenih djelatnosti i gospodarstva uopće, ćemo i ostvariti. Kada govorimo u političkom smislu, onda je sigurno da smo vezani uz kapitalne projekte kao što su nastavak i gradnja brze ceste do Koprivnice, ali i završetak drugog kolosijeka pruge Dugo Selo – Križevci te nastavak prema Koprivnici i mađarskoj granici. Projekt brze ceste do Koprivnice planiramo ostvariti najkasnije do 2025. godine. Naša ideja o Podravskoj magistrali koja bi povezivala slovensku i srpsku granicu, prezentirana je u Vladi i uvrštena u dugoročan plan što nas izuzetno ohrabruje i tjera da kao stranka idemo naprijed za boljitak naše županije.


Oporba često spominje činjenicu kako je u Vladi slaba zastupljenost HDZ-ovih političara iz Podravine i Prigorja. Kako to komentirate?

Ne čude me takve prozivke oporbe, jer time prikrivaju svoju nesposobnost u dosadašnjem radu na županijskoj ali i na državnoj razini. Nemam tu što previše komentirati. Mislim da su građani već prepoznali licemjerje oporbe te im je dosta političkih prepucavanja.

Što županijski HDZ planira napraviti po pitanju jačanja gradskih organizacija u Đurđevcu, Križevcima i Koprivnici?

Prioritet nam je da podignemo kvalitetu na općinskim i gradskim razinama gdje nismo polučili rezultate kakve smo očekivali. Dakle, konsolidirati i uvesti nove, mlade ljude koji su spremni na rad za dobrobit svoje zajednice i naše Županije i vjerujem da je to dobar put na kojem ćemo ustrajati u kratkom razdoblju koje je pred nama.

Kako komentirate navode pojedinih medija prema kojima dio Županijske organizacije HDZ-a želi promjenu na čelu?


Kao predsjednik Županijskog odbora već šestu godinu zaredom više sam nego zadovoljan podrškom koju imam kao predsjednik, ali i podrškom kompletnog članstva na terenu, s predsjedništvom stranke na županijskoj razini kao i samom županijskom organizacijom. Među nama vlada zajedništvo, sloga i razumijevanje, otvoreni dijalog na demokratski način gdje pokušavamo naći rješenja koja su najbolja za pojedine lokalne sredine, ali naravno i za našu cijelu Županiju. Najveća smo stranka s više od 5000 članova pa svakako imamo i različita razmišljanja i stavove. Nakon dugogodišnjeg iskustva u lokalnoj i regionalnoj politici, ostvarenih rezultata na svim dosadašnjim izborima i podrške koju uživam među članstvom, kandidirat ću se za predsjednika na unutarstranačkim izborima za 2020. godinu. Mediji često u suradnji s raznim političkim opcijama vole kreirati afere koje zapravo ne postoje.

Dio političke javnosti često imputira i analizira Vaš odnos sa županom Darkom Korenom prema kojem je HDZ u podređenom položaju kao najjača stranaka u Županiji. Kakav je stvaran odnos Mreže i županijskog HDZ-a?

Darko Koren je treći put zaredom kandidat HDZ-a za župana i to jednoglasnom odlukom Županijske organizacije i uz veliku podršku predsjedništva prije svega na nacionalnoj razini i samog predsjednika stranke Andreja Plenkovića jer se smatralo kako je to najbolji izbor, iako je HDZ imao i druge moguće kandidate. Suradnja s Mrežom je odlična, onakva kakve si stranke u koaliciji mogu samo poželjeti. Odnos sa županom Darkom Korenom je prijateljski, pun međusobnog uvažavanja i temelji se na poštovanju. Tu, moram spomenuti i odličnu suradnju s HSU–om, ali i HNS-om, stoga nas takve tvrdnje neće pokolebati u daljnjem radu.

Što će to županijski HDZ u ovom mandatu učiniti po pitanju pokretanja gospodarstva s obzirom na otpore koje pojedini gradovi iskazuju po pitanju realizacije projekata i suradnje sa Županijom?

Problema nije bilo, surađujemo sa svima te pozivam i na daljnju suradnju u svakom pogledu. Sam županijski HDZ kroz izvršnu vlast na županijskoj razini će provoditi projekte kao i do sada, a oni nisu mali. Suradnja HDZ–a bez obzira tko je na vlasti u kojim sredinama je neupitna, no za suradnju je potrebno dvoje.

Donedavno, Piškornica je bila vrući krumpir oko kojeg su se lomila mnoga politička koplja. S obzirom na vrlo jasne direktive Europske unije oko zbrinjavanja otpada, kakav je vaš stav oko cijele situacije?

Bez obzira na prijašnja događanja moramo gledati u budućnost. Vlada podržava projekt Piškornica, kakav god on bio sutra, na zadovoljstvo građana svih četiriju županija, a posebice Koprivničko-križevačke i Grada Koprivnice.

Kakav je Vaš stav po pitanju nedavnog posjeta srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića s obzirom na to da je velik broj članova županijskog HDZ-a bilo sudionicima Domovinskog rata?

Ja sam i sam bio sudionikom Domovinskog rata stoga su moja razmišljanja prema tome sentimentalna i osobne prirode. Svi mi koji smo bili dragovoljci i branitelji gledamo na taj posjet srcem prije svega, no ne mogu se oteti dojmu da je sam taj posjet došao preko noći.  Moram reći da mi, na županijskoj razini nismo o tome razgovarali, ali sa svojim prijateljima, kolegama, članovima i članicama Županijske organizacije te kolegama braniteljima sigurno da imamo podijeljena mišljenja. Osobno mislim da je on mogao uslijediti i nešto kasnije, a kakve rezultate će polučiti, vidjet ćemo s vremenom.

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com