Dijana Sabolović-Krajina objavila knjigu „Narodne knjižnice u tranziciji – sociološki aspekti“

Dijana Sabolović-Krajina je na proljeće ove godine objavila knjigu „Narodne knjižnice u tranziciji – sociološki aspekti“ u izdanju Izdavačke kuće Meridijani. Knjiga je nastala na temelju doktorske disertacije koju je Sabolović-Krajina obranila 2016. godine pod nazivom „Narodna knjižnica kao središte lokalne zajednice u suvremenom društvu“ na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Knjiga je podijeljena na dva dijela. Prvi dio usmjeren je teorijskoj analizi narodnih knjižnica u suvremenom društvu i razmatranju svih promjena koje su narodne knjižnice u Hrvatskoj doživjele od 90-ih godina do danas. Drugi dio prikazuje ulogu knjižnice u lokalnoj zajednici na temelju istraživanja provedenog u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica i lokalnoj zajednici. Istražuje se uloga i utjecaj društvenih promjena, ali i razvoja tehnologije te tranzicijskih procesa na promjenu uloge suvremene knjižnice. Knjiga je prvenstveno namijenjena akademskoj zajednici, ali i širem krugu čitatelja.

– Knjiga bi koristila studentima i predavačima na studijima informacijsko-komunikacijskih znanosti i kulturologije, stručnoj knjižničarskoj zajednici, kao i zainteresiranoj kulturnoj javnosti koju zanima poticanje čitanja i pismenosti u informacijskom društvu – napisao je prof. dr. sc. Ognjen Čaldarović.

Ovom knjigom Sabolović-Krajina okrunila je svoj dugogodišnji predani rad u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica, ali i u hrvatskom knjižničarstvu te je dala velik doprinos razumijevanju utjecaja društvenih promjena na rad knjižnica.

Knjigu je uredio Dragutin Feletar, a prva promocija knjige održat će se 4. rujna ove godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Promocija će se održati i u Koprivnici, 15. listopada.

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com