Direktor muljao novcem tvrtke pa uzrokovao stečaj

Zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela prijevara u gospodarskom poslovanju, zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju i  prouzročene stečaja, Koprivničko-križevačka policija je dovršila kriminalističko istraživanje nad osumnjičenim 60-godišnjakom s područja iz naše županije.


Kako izvještavaju iz policije, sumnja se da je 60-godišnjak kao zaposlenik trgovačkog društva u kojem je obavljao poslove direktora protivno interesima tog trgovačkog društva od 2018. do 2020. godine podizao sa žiro računa trgovačkog društva novac u ukupnom iznosu od 2,8 milijuna kuna, koji nije dokumentirao kao poslovni trošak nego ga je zadržao za sebe.
Osim navedenoga, čim je trgovačko društvo postalo nelikvidno, a to je bilo 2021. godine, prethodno dio imovine trgovačkog društva ukupne vrijednosti 131.875 kuna, prividno prodao sebi. Prividnost pravnog posla se očituje u činjenici da navedeni račun nije plaćen nego je u poslovnim knjigama trgovačkog društva uvećan njegov osobni dug. Time je izbjegao da imovina društva uđe u stečajnu masu, odnosno prikazao ju je kao vlastitu.
Također, sumnja se da je osumnjičeni s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi za trgovačko kojeg je bio odgovorna osoba doveo u zabludu odgovorne osobe jednog trgovačkog društva s područja Koprivničko-križevačke županije na način da je ugovorio izvođenje određenih radova te su odgovorne osobe uplatile predujam od 150.000 kuna, a ugovoreni radovi nisu izvedeni niti je novac vraćen.

Protiv 60-godišnjaka je podnijeto posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu.

Vezani članci

Najčitanije