Djevojka se otrovala ugljičnim monoksidom, zadržana u bolnici

U ponedjeljak, u večernjim satima u Koprivnici se ugljičnim monoksidom otrovala 15-ogodišnjakinja, javili su iz Policijske uprave koprivničko-križevačke.


Kako doznajemo, radili su grijalica i bojler na plin, a navodno ni jedno nije servisirano. Djevojka je pronađena bez svijesti, zadržana je u bolnici na promatranju.

Policijski službenici Policijske postaje Koprivnica dostaviti će izvješće nadležnom državnom odvjetništvu.

Iz policije podsjećaju da dolaskom hladnijih dana i nižih temperatura započinje sezona grijanja stambenih, poslovnih i gospodarskih prostora što povećava opasnost od požara, eksplozija i trovanja ugljičnim monoksidom.

– Kako bi se izbjegli takvi tragični događaji, plinska trošila i trošila na tekuća goriva (plamenici, protočni bojleri) potrebno je obavezno servisirati jednom godišnje i to od strane ovlaštenih stručnih servisera jer će se na taj način povećati sigurnost i racionalizirati potrošnja goriva. Potrebno je da ovlašteni dimnjačar pregleda i očisti sve dimnjake prije sezone loženja, a kasnije u rokovima koji su određeni gradskim ili općinskim odlukama – objasnili su.


Napomenuli su da je izvanredne preglede i čišćenje dimnjaka potrebno učiniti prilikom svake promjene uređaja za loženje ili promjene goriva.

– Savjetujemo vam da ne palite krute energente u kućištima za gorivo i ne polijevajte ih prije paljenja zapaljivim tekućinama, prilikom korištenja vaših peći ili kamina vodite računa o sigurnom okruženju od požara, očišćeni pepeo može izazvati požar i nakon 24 sata stoga nemojte bacati vrući pepeo u kontejnere za smeće ili druga odlagališta, provjerite i sustav centralnog grijanja kako bi izbjegli opasnosti izazvane neispravnim uređajem, tople peći na ulje nemojte ponovno uključivati dok se potpuno ne ohlade, plinska kuhala i druge aparate s otvorenim plamenom ne koristite u prostorima u kojima se skladište, proizvode ili obrađuju zapaljivi i eksplozivni materijali, ako se u prostoriji osjeti kiselkasti miris odmah isključite plin i pozovite ovlaštenog servisera – napomenuli su.

Vezani članci

Najčitanije