Đurđevački gradski vijećnici žustro raspravljali o komunalnoj naknadi u naselju Stiska

Na devetoj sjednici đurđevačkog Gradskog vijeća, održanoj jučer, u utorak, u Gradskoj knjižnici Đurđevac, vijećnike je dočekao dnevni red s 15 točaka od kojih je najveću raspravu izazvala peta točka, odnosno donošenje Odluke o oslobađanju plaćanja komunalnog doprinosa kod ozakonjenja nezakonito izgrađenih zgrada u ulici Stiska.

Gradski vijećnici SDP-a Damir Lacković i Marko Fucak te Marko Kolarević i Rajko Gašparić iz HDZ-a oštro su se usprotivili prijedlogu izrazivši nezadovoljstvo što se, kako su rekli, jednom dijelu populacije (radi se o Romima koji žive u nelegalno izgrađenim objektima, op.a.) daju privilegije.

– Kako se tako nemoralna i nepoštena odluka uopće našla na dnevnom redu. Imamo mnogo socijalnih slučajeva, a ovime ćemo pljunuti u lice svim onim građanima koji su do sada plaćali komunalni doprinos. Pokazujemo da postoje dva reda građana, po čemu su Romi zaslužili oslobađanje, ovo je odluka s povlasticama za podobne – izrazio je svoje nezadovoljstvo Fucak.

Gašparić je izrazio zabrinutost za umirovljenike i ostalu populaciju koja je u kategoriji socijalnih slučajeva napomenuvši kako ih ova odluka neće usrećiti.

– Koje smo mjerilo uzeli da smo ih oslobodili ukupnog iznosa. Mislim da je ovime poljuljana ravnopravnost ostalih građana, pogotovo onih kojima također nije lako izdvajati za komunalnu naknadu – upozorio je Gašparić.

Željko Lacković, predsjednik đurđevačkog Gradskog vijeća, vijećnicima je pojasnio kako odluka koja se donosi ne znači oslobođenje  pojedinaca odabranih po nacionalnoj osnovi nego je riječ o oslobođenju predjela grada koji nema ni minimalne komunalne uvjete.

– Tamo je 500 ljudi koji žive u nehumanim uvjetima i kojima treba pomoći. Da bi uopće zadužili nekog za ispunjavanje komunalne naknade morate ispuniti neke uvjete – povući asfalt, osigurati priključak vodoopskrbe i odvodnje, postaviti  javnu rasvjetu. Dakle oni su oslobođeni plaćanja komunalne naknade prilikom legalizacije  jer to sve što smo pobrojili nemaju pa kako da im onda naplatimo. Odluka se ne smije koristiti u dnevnopolitičke svrhe što neki od vijećnika ovdje pokušavaju – uzvratio je Lacković.

U žustrom tonu nastavio je i Kolarević kojeg je zanimalo zbog čega se Romima iz naselja Stiska daju dodatne povlastice.

– Zanima me zašto moramo izjednačavati Rome s nama. Mi ćemo biti manjina na kraju, a oni imaju stalno privilegije i to  svakodnevno. Voze jako dobre aute, imaju dobra primanja, a ako ih izjednačavamo s ostalima građanima neka to i  plate – kazao je Kolarević.

Burnu raspravu je zaključio Hrvoje Janči, đurđevačku gradonačelčnik, koji je napomenuo kako nije moralno naplaćivati naknadu bez da su naselju osigurali minimalne uvjete za život.

– Komunalni doprinos se koristi isključivo za izgradnju komunalne infrastrukture. Vrlo je jednostavno zaključiti da nemaju za što plaćati komunalni doprinos, jer nemaju ni metar asfalta. Prvo se moraju ispuniti preduvjeti da bi ti objekti ušli u projekt aglomeracije čime će se osigurati besplatan priključak na kanalizacijsku i vodovodnu mrežu. Odluka je apsolutno ispravna – zaključio je Janči.

Na kraju su vijećnici s devet glasova za, dva suzdržana i dva glasa protiv podržali donošenje odluke.

Na sjednici su vijećnici prihvatili i Izvješće o radu gradonačelnika, donijeli odluku o otpisu nenaplativih potraživanja, a dana je i suglasnost trgovačkom društvu Komunalije-Plin za kreditno zaduženje. Osim toga, prihvatili su i Sporazum o zajedničkom korištenju zgrade koji će dijeliti JVP Đurđevac i Policijska postaja Đurđevac te su donesli odluke koje se tiču zbrinjavanja komunalnog otpada na području Đurđevca.

Gradsko je vijeće donijelo i odluku o dodjeli javnih priznanja pa je tako počasnim građaninom Grada Đurđevca posthumno  proglašen Vlado Leščan, Zlatne plaketa Sveti Juraj dodijeljene su ženskom vokalnom sastavu Đurđevčice, Udruzi žena Grada Đurđevca te profesoru Zdravku Selešu. Nagrada za životno djelo dodijeljena je Andriji Maroniću, a Povelju Grada Đurđevca zaslužili su Udruga A je to Art-Podravina, Udruga udomitelja za djecu Osmijeh, šahovski klub Picok te Marija Markuš i Josip Đurinčić.

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com