Gimnazijalci na Siciliji

Erasmus + projekt CEMLO europski je projekt koji se uz ostale provodi u Gimnaziji Fran Galović. Motiv projekta su planine odnosno očuvani okoliš u širem smislu unutar kojeg se provode aktivnosti terenskog istraživanja s namjernom razvijanja svijesti o potrebi održivog razvoja u lokalnom području. Zemlje partneri tog projekta  Italija, Litva, Slovenija, Turska i Hrvatska, koriste prirodne i društveno- kulturološke resurse pa uče rekreirajući se u prirodi te istražuju materijalnu i nematerijalnu baštinu. S obzirom da se zbog pandemije dugo nije moglo putovati, napokon se od 26. rujna do 2. listopada otvorila mogućnost za prvo putovanje, a domaćin je bila mala škola na Liparskim otocima u Italiji . Kako su u međuvremenu učenici uključeni u projekt otišli na studij, a drugi se nisu stigli cijepiti na vrijeme na putovanje su otišle samo četiri članice Gimnazije- dvije maturantice, Marija Gerić i Nika Novosel te dvije profesorice, Jasna Kraljić – Cmrk i Lidija Novosel.

Putovalo se školskim autobusom do Beča, zatim avionom do Sicilije, autobusom do luke Millazzo i na kraju trajektom do Lipre najvećeg od sedam naseljenih Liparskih otoka.  Radi se o vulkanskim otocima u Tirenskom moru, na jednom od njih Stromboliju nazvanim  ʹsvjetionik Mediteranaʹ i danas ima aktivan krater što se posebno dobro vidi noću kad izbacuje male svjetleće erupcije. Naše predstavnice posjetile su otok Panareu gdje su proučile ostatke termalnih izvora, posjetile lokalnu vinariju, siranu i tvornicu kapara i upoznale djelatnosti otoka, a našle su vremena za kupanje u toplome moru. Posebno su ih se dojmili neobični kamenčići nastali od lave ili od vulkanskog stakla. Puno su naučile o životopisnim stanovnicima i njihovom sicilijanskom temperamentu, običajima i gastronomiji, a razmjenjivale su iskustva i s ostalim zemljama partnerima, Slovencima i Litvancima. Učenice su dojmljivo predstavile Hrvatsku i Gimnaziju, međusobno su se upoznale i prenijele iskustva s ostalim sudionicima, istraživale mjesto i lokalne posebnosti, a na kraju rješavale kviz kako bi pokazale koliko su naučile tokom putovanja.

FOTO:GIMNAZIJA FRAN GALOVIĆ

Prošle su i kroz Cataniju, grad pod Etnom gdje ih je oduševio središnji trg s katedralom svete Agate i mali slonić Lioto, simbol grada napravljen od crne lave.

Katedrala svete Agate u Cataniji//FOTO:GIMANZIJA FRAN GALOVIĆ

Ovaj projekt omogućio im je stjecanje nezaboravnog iskustva i boravak na mističnim Eolskom otocima, upoznavanje nove kulture i načina života, multikulturalno druženje i razmjenu iskustva  s prijateljima partnerima projekta koje će s veseljem ugostiti krajem mjeseca u svojoj školi.

Sudionici projekta//FOTO:GIMANZIJA FRAN GALOVIĆ

– Zanimljivo je bilo u roku jednog dana prebaciti se na potpuno drugačiji način života, a dijeli nas samo Jadransko more. Život na Siciliji i Liparskim otocima dinamičniji je i spontaniji od našeg mirnog i ozbiljnog. Imaju predivnu prirodu i odličnu hranu, ali sam shvatila da je Hrvatska ipak ljepša – rekla je Marija Gerić.

– Ovo putovanje predstavlja jedno od najbogatijih iskustava u mojem životu,  puno toga sam vidjela i naučila, a sklopila sam i nova prijateljstva. Posebno ću pamtiti trenutak kad sam se popela na vrh Vulcana kao i svoju prvu vožnju avionom. Mislila sam da neću izdržati, ali sam skupila snagu i nisam odustala zbog čega sam posebno ponosna jer me naučilo da se uvijek može doći do svoga cilja – kazala je Nika Novosel.

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com