Hlebinčan optužen za krađu vozila koje je prije toga – prodao!?

Općinski sud u Koprivnici donio je presudu po kojoj je 30-godišnjak iz Hlebina nepravomoćno osuđen na godinu dana zatvora, uvjetno na dvije godine, jer je s originalnim ključem koji je imao, otključao i odvezao osobni automobil ‘Opel Astra’ koprivničke registarske oznake, a koje prethodno, piše u presudi, prodao jednom poduzeću, čime je tu pravnu osobu oštetio za ondašnjih 10.000 kuna.


Policija ga tereti i za davanje lažnog iskaza da je prometnu dozvolu za to vozilo izgubio te je zatražio izdavanje preslike, iako je dokument prilikom prodaje predao kupcu. Spomenuto vozilo još je jednom prodao, navodi se u presudi, ovoga puta u Viroviticu, a tijekom istrage ono je nesuđenom vlasniku oduzeto.

Iznoseći obranu, optuženi se branio navodima kako vozilo nije prodao, već samo dao kao privremeni zalog za novčani dug. Izjavio je kako je od M.R. posudio novac, ali da ga nije imao  otkud vratiti te je auto ostavio kod njegovog prijatelja koji mu je i dao novce jer je on bio na moru, a ključevi su bili u autu. Izjavio je da je on u autu ostavio ključ, ali da nije ostavio prometnu dozvolu i policu osiguranja, odnosno da su isti bez njegovog znanja otuđeni.

Nadalje je izjavio:

-Tog 14. kolovoza bio sam na policiji i u policiji su mi dali do znanja da svoje vozilo mogu uzeti bilo kada i na bilo koji način, bilo u nečijem dvorištu ili parkirano vani na ulici, pa sam tako i postupio – branio se.


Nadalje je izjavio da dvorište nije bilo zaključano, da nije bilo niti brave, da nije niti provalio u ničije dvorište, već da je došao u dvorište i pozvonio, da nije nikoga bilo, pa je uzeo auto kako mu je to od strane policijskih službenika navedeno, odnosno da ga za to nitko ne može teretiti i da za to ne može odgovarati, ako uzima svoje vozilo. Naveo je da ostaje pri tome da je on dužan 10.000,00 kn i da će ih vratiti.

Zanimljivost u slučaju je i da je oštećeni M.R. taj isti automobil prodao okrivljenom, kada su se i upoznali.

U svojem iskazu, M.R. kao direktor oštećenog poduzeća, naveo je da ga je I.R. nazvao te mu ponudio na prodaju automobil Opel Astra za 10.000 kuna. Potvrdio je da mu je I.R. poznat jer je taj isti auto on njemu prodao početkom 2019. godine, koji je sad od njega trebao kupiti za svoju firmu. Kako se bavi kupoprodajom automobila, smatrao je to dobrim ulaganjem, pa da je kontaktirao prijatelja D.K., kod kojeg je prije odlaska na godišnji odmor ostavio 15.000 kuna, te mu je rekao da s I.R. obavi kupoprodaju tog vozila, jer se on tada nalazio na moru na godišnjem odmoru. Izjavio je da mu je taj isti dan D.K. javio da je kupoprodaja obavljena, odnosno da je on I.R. dao 10.000 kn.

Vezani članci

Najčitanije