HSS upire prstom u Piškornicu zbog zagađenja potoka Gliboki

S konferencija za novinare održane danas, u četvrtak, u prostorijama županijskog HSS-a, Darko Koren je pozvan da podnese ostavku na funkciju predsjednika Skupštine Piškornica.


Razlog je nedavno zagađenje potoka Gliboki koje dolazi iz smjera odlagališta otpada nadomak Koprivnice. Mladen Mađer, prvi čovjek županijskog HSS-a, bio je najglasniji u zahtjevu za smjenom.

– Koren kao predsjednik Skupštine ne čini ništa na preveniranju ekscesnih situacija vezanih za Piškornicu, a kada se one pojave, onda kaže da nije imao informacija – izjavio je Mađer predloživši da se na Korenovo mjesto u Skupštini imenuje načelnika Općine Koprivnički Ivanec Maria Švegovića.

Obraćajući se novinarima, sam Švegović je bio jasan kad je govorio o epicentru zagađenja potoka Gliboki kojeg vidi isključivo na odlagalištu otpada Piškornica.

– Riječ je o ekološkoj katastrofi čiji razmjeri još nisu poznati. Do nje je došlo kad su se sabirne vode smetlišta izlile iz bazena i otekle u potok – kazao je Švegović napomenuvši da je iz potoka Gliboki uzeo uzorak vode te će tražiti neovisnu analizu njene kvalitete.


On sam predlaže da se procjedne vode s odlagališta odvoze na pročistač. To je, smatra, trenutno najprihvatljivija opcija. Ponovio je da je praksa financiranja projekta RCGO Piškornica odlaganjem otpada nadomak Koprivnice nedopustiva.

– Sramotno je što su se župani, među kojima je naš, složili da realizaciju projekta Regionalnog centra neće financirati novcem iz županijskih proračuna, nego poslovima zbrinjavanja otpada. Time su sav negativan utjecaj Piškornice svalili na leđa lokalnog stanovništva. Očito je da župan Darko Koren radi protivno interesu žitelja Koprivničko-križevačke županije – ustvrdio je Švegović.

Uz to nije mu jasno zašto se novac od zbrinjavanja otpada ne želi investirati u preventivne mjere koje bi spriječile incidente kakvom smo svjedočili prije tjedan dana.

– Već sada je očita preopterećenost smetlišta, ali svejedno se na njega i dalje dovozi otpad. Nije ni jasna politika izdavanja raznih dozvola, jer ni županijskim, niti općinskim prostornim planom nije predviđeno da na tom mjestu egzistira odlagalište kakvom svjedočimo – naglasio je Švegović i kazao da će cijena realizacije projekta RCGO Piškornica biti stotinu grobova, a da on na nju neće pristati.

Nakon što su prvaci županijskog HSS-a iznijeli svoj stav o aktualnim pitanjima, za komentar smo se obratili županu Darku Korenu. Njegov odgovor na zahtjev za ostavkom bio je poprilično sažet.


– Ne želim svojim izjavama davati važnost političkim diletantima. Što se pak ostalih pitanja tiče, na njih odgovore mora dati Uprava Piškornice koja brine o svim sigurnosnim aspektima odlagališta, poslovanju i ostalim stvarima koje su u njenoj nadležnosti – bio je kratak Koren.

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com