HUP Udruga malih i srednjih poduzetnika: Odluka o zabrani rada nedjeljom stvara ozbiljne izazove za male trgovce

  • Odluka postavlja ključna pitanja o novim formatima, tzv. balansu privatnog i poslovnog života te poticanju turizma u Hrvatskoj

U dopisu upućenom javnosti, HUP Udruga malih i srednjih poduzetnika izražava zabrinutost i nezadovoljstvo zbog nedavne odluke Ustavnog suda o radu nedjeljom koja postavlja ozbiljne izazove za gospodarstvo, s posebnim naglaskom na male trgovce. Zakonska odluka, koja je u obrazloženju Ustavnog suda i sama opisana kao ograničenje poduzetničkih sloboda, postavlja pitanja o pravim motivima i ciljevima takvog rješenja.


Kako navode, HUP Udruga malih i srednjih poduzetnika detektirala je niz nelogičnosti koje donosi odluka o zabrani rada nedjeljom. Prvenstveno, veliki broj izuzeća od zabrane rada nedjeljom potiče stvaranje novih formata. Ako se i tolerira situacija brojnih iznimaka, onda bi među izuzetke trebalo uključiti i male trgovine, a posebno one vezane uz turizam. Ovakvo rješenje uzrokuje da se brojne trgovine registriraju za djelatnosti kojima se inače ne bave, kako bi mogle prodavati proizvode za koje su se registrirali.

– Među argumentima kod donošenja odluke Ustavnog suda istaknuto je kako se dobrim planiranjem namirnice mogu kupiti dan ranije, no otvara se pitanje zašto se na isti način ne tretiraju i druga dobra. Također, navedena je briga o balansu između privatnog i poslovnog života, dok u drugim objektima nedjeljom normalno rade zaposlenici, a trenutno zbog pritiska i tri puta više njih nego inače. Nedjeljom se radi u brojnim djelatnostima kao što su kafići, restorani, hoteli, benzinske pumpe i kladionice, naveli su.

U konačnici, odluka kako će trgovine moći raditi samo 16 nedjelja od mogućih 52, u zemlji u kojoj turizam donosi oko 25% BDP-a, poništava sve napore o cjelogodišnjem turizmu, ali i direktno utječe na održivost malih trgovina koji ovise o turizmu. Velik je ovo udar i na trgovine u ruralnim sredinama i kvartovima gdje su mali dućani često jedine dostupne trgovine, te ne postoji mogućnost prelijevanja na druge trgovine.

– Kako bi se osigurala održivost svih gospodarskih subjekata u promijenjenim uvjetima oslovanja potrebno je provesti stručnu i pažljivu reviziju trenutnog zakonodavnog okvira. Da bi se ovo pitanje riješilo odgovorno i primjereno, HUP Udruga malih i srednjih poduzetnika ističe nužnost pokretanja izrade zakona na način da se rad nedjeljom definira Zakonom o radu, gdje i pripada, istaknuo je Petar Šimić predsjednik HUP Udruge malih i srednjih poduzetnika.


Novim zakonskim rješenjem trebalo bi dati mogućnost poduzetnicima da sami odaberu hoće li raditi nedjeljom, ističu iz HUP Udruge malih i srednjih poduzetnika, te osnažiti državne institucije i inspekcije da imaju kapaciteta provedbe kontrole i primjerenog kažnjavanja zloupotrebe obveze većeg plaćanja za rad nedjeljom. Na ovaj način radnici mogu sami birati poslodavca shodno tome je li odabrao raditi nedjeljom ili ne.

Vezani članci

Najčitanije