Iz Europske komisije misle da će prehrana kukcima spasiti svijet

Europska komisija početkom je siječnja za tržište odobrila prehrambene proizvode od kukaca, a to je odmah uznemirilo dio javnosti i politike pa je Marin Miletić iz Mosta rekao da nas je Ursula von der Leyen vratila u vrijeme Ivana Krstitelja, prenosi Index.


Iako je u europskom gastronomskoj kulturi gotovo nezamislivo da se kukci nađu na tanjuru, u drugim je dijelovima svijeta takva praksa normalna i ustaljena, a iz Europe ističu da su kukci ekonomičan i zdrav izbor životinjskih proteina i drugih nutrijenata, njihov uzgoj predstavlja mali ekološki i klimatski otisak, a njihova bi konzumacija trebala pomoći pri sve većim potrebama za hranom u sljedećih 30 godina zbog sve većeg rasta broja stanovnika.

Europska komisija već je 2021. i 2022. određene kukce odobrila kao hranu, a na stolu trenutno ima još osam zahtjeva proizvođača za odobravanjem novih kukaca za ljudsku konzumaciju. Kukci su u Europskoj uniji definirani kao ‘nova hrana’ odnosno ona koja se nije značajnije konzumirala prije donošenja prve Uredbe o novoj hrani 1997. godine. Iz Europe i svijeta nadaju se da bi šira i učestalija konzumacija kukaca u ljudskoj prehrani spasila šume te značajno smanjila emisije stakleničkih plinova, a njihova je konzumacija u Europi već u porastu te je europsko tržište proteina insekata u 2021. godini procijenjeno na 46.47 milijuna američkih dolara.

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com