Kada žene ne stižu, a muškarci ne znaju – tu je Danijela koja peglati obožava

Peglanje rublja zamoran je i dugotrajan posao koji je mnogima i jedan od najomraženijih kućanskih poslova, no mora se obaviti. Svi oni koje od peglanja hvata jeza, mogu se obratiti Danijeli Bešenić iz Đurđevca koja pegla iz hobija. Obrt Peglica LU.PE.DA. otvorila je prije mjesec i pol dana, a u razgovoru otkriva zašto se odlučila uhvatiti u koštac s ovim mrskim kućanskim poslom.

– Peglati volim odmalena. Još mi je u srednjoj školi mama govorila ‘kako možeš satima stajati za daskom za peglanje’, a meni to nije bio nikakav problem. Jednostavno je nekim stjecajem okolnosti došlo do toga da sam kolegici pomogla ispeglati neke stvari kada me je zamolila jer nije imala vremena. Tako se rodila ideja da svoj višak vremena uložim u nešto korisno i razveselim žene, ali i poneke muškarce – kazala nam je Danijela čiji obrt službeno radi od 1. kolovoza ove godine, a ujedno je i jedini obrt takvog tipa u našoj županiji. Iako postoje kemijske čistionice koje također nude uslugu peglanja, ne primaju pune košare rublja koje će ispeglati, no to je kod Danijele glavni dio posla.

S obzirom na to da su se vremena promijenila i više ne postoje stereotipi o tome da je sramota nekome dati da posao napravi umjesto njega, ovaj se posao čini kao pun pogodak. Posla, kako kaže Danijela, ima i više nego dovoljno, a njoj je ipak najvažnije da su njezini klijenti sretni i zadovoljni njenom uslugom.

Za peglanje koristi vrhunske pegle s parnim postajam pa ništa nije teško speglati//FOTO:JURICA KARAN

– Žene su sve više emancipirane i imaju karijeru, djecu i jednostavno ne stižu obavljati sve kućanske poslove i tu dolazim ja. Polazim od sebe, u vrijeme kada sam i sama imala malu djecu, sve to mi je bilo itekako naporno i svaka pomoć mi je dobro došla, tako da razumijem današnji tempo života i upravo zato sam se i odlučila za ovakav, pomalo drugačiji hobi – ističe Danijela te dodaje kako neke osobe smatraju da je peglanje gubitak vremena.

Posao peglanja ne tiče se samo žena, već i muškaraca jer ima onih koji žive sami pa je Danijelin obrt otvoren za sve koji iz bilo kojeg razloga ne žele ili ne mogu peglati. Posao je pokrenula samostalno, bez ikakvih potpora i pomoći, no planira se javiti na gradski natječaj kako bi nabavila nešto opreme. Zanimalo nas je i na koji način funkcionira njen obrt, koliko košta usluga i što najčešće pegla.

– Peglam sve. Najčešće dobivam odjeću, majice, hlače, haljine, a dolazi mi i puno zavjesa i dekora kao i stolnjaka od svadbi. Uglavnom, sve što se u kućanstvu koristi, peglam. Sve je stvar dogovora. Nudim i mogućnost besplatne dostave na relaciji Koprivnica – Đurđevac kao i za neka obližnja sela oko Đurđevca – govori nam obrtnica koja svoju uslugu naplaćuje po artiklu odjeće, a ovisi i od materijala i kroja.

Pegla i po komadu i količinu rublja, ovisno što klijentima treba//FOTO:JURICA KARAN

– Nije isto peglam li majicu ili košulju ili bluzu, pa tako cijena peglanja jedne majice dugih rukava je pet kuna, dok je cijena peglanja košulje 10 kuna, a odijela 30 kuna. Dakle, cijene su različite i vidljive su na mojoj Facebook stranici – ističe Danijela koja nakon svog primarnog posla za nesvakidašnji hobi izdvaja i do četiri sata dnevno. Naravno, kako kaže, vikendi su udarni pa tada pegla puno više.

Danijela nam je nagovijestila kako joj je u planu nabaviti valjke za peglanje koji bi bili idealni za stolnjake, zavjese i dekore, a što bi joj omogućilo da posao proširi prema raznim OPG-ovima, restoranima i sličnima.

Zasad, kaže, izuzetno je zadovoljna svojim poslom i još uvijek sve stiže sama, no postoji velika mogućnost da će zaposliti još jednu osobu kako bi svi njeni klijenti bili zadovoljni i namireni.

Obrt je otvorila prije mjesec i pol dana, a posla ima kao da radi godinama//FOTO:JURICA KARAN

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com