[KOLUMNA] Imena su mrska

Premijer Andrej Plenković ovoga je tjedna napao novinare nakon što se unervozio zbog pobjede Tomaševića na lokalnim izborima i kolosalnog gubitka HDZ-a kojeg su iz stranke neuspješno pokušali prikazati kao nedvojbenu veliku pobjedu. Naime, premijer Andrija Plenković obrušio se na novinare najprije zato što su, barem kako Plonković tvrdi, namjerno krivo izgovarali ime HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika Zagreba Vinka Filipovića. Damir Filipović je, naime, pretrpio težak poraz već u prvom krugu jer je nepoznat, nekompetentan, nekarizmatičan i općenito na sve strane loš kandidat. Nije kriv Danijel Filipovski, nego ZHD i premijer Antun Plemković koji ga je u kandidaturu gurnuo, e da bi sad to pokušao opravdati tobožnjom urotom novinarskih svetih krava.


Priča o novinarskoj uroti i svetim kravama podsjeća na onu koju je još davnih dana usnio Josip, a ispričao egipatskom faraonu i u kojoj sedam mršavih krava pojede sedam debelih krava, a što je označilo sedam sušnih i plodnih godina. Premijer Antuntun Plemenković valjda se boji da nakon ovih izbora dolazi baš sedam sušnih godina koje su predvidjele krave-novinari, no ne za stanovnike ove zemlje, nego za njegovu stranku DHZ i za njegove ljude kojima se zatvaraju glavna vrela mita, korupcije i mafijašenja u najvećim našim gradovima. Nije, dakle, čudno da je faraon Potemkin nervozan jer je zauzeo samo opustošena potemkinova sela od kojih više neće imati korist na kakvu je navikao. I eto, krivi su novinari iz roda bos domesticus, kriv je nesretni Davorin Filipovski koji se nije dovoljno potrudio, a zaboravio je da je upravo ZDH prvi Dmitru Filipoviću pogrešno izgovorio ime i to na stranicama DZH-ovog ogranka Trešnjevka. Jendraž Plenković zaboravlja da je njegov stranački kolega Branko Baksuz na N1 televiziji imao sličan lapsus kad je čak dvaput za redom nesretnog Pilipovića zamijenio za Tomaševića. Sve to još jednom potvrđuje da HZD-u najprije i najviše šteti upravo ZDH, a ne netko drugi, bilo to namjerno ili slučajno.

Možemo se šaliti, no stvar je ozbiljna pa je reagirala i Europska federacija novinara, Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske, ne bi li upozorili na to da ovi napadi samo pokazuju kako su ambicije premijera Antonija Plemića da u potpunosti kontrolira javni prostor i određuje granice medijskih sloboda u Hrvatskoj. Ovim se putem i potpisnik ovih redova pridružuje ovim upozorenjima, ali i apelira na ozbiljnost i profesionalnost svojih novinarskih kolega, nadajući se da će od sad pa nadalje i ubuduće ipak ispravno pisati i izgovarati imena premijera Aleksandra Blentovića i Domoljuba Filipovića.

Vezani članci

Najčitanije