[KOLUMNA] Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU još nije prešlo na euro

Uvođenje eura sve je iznenadilo pa i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU. Već 18 dana zbog nove valute platforma za praćenje projekata ne radi, a ne mogu se isplatiti ni plaće. Informatički sustav za praćenje i provedbu projekata EU naprosto nije spreman, a potvrdila je to i Nina Popović, voditeljica projekta Aktivan i uključen.
Iako su iz resornog ministarstva obećali da će sve proraditi još do prije deset dana, nije, a oni koji se svakodnevno bave europskim projektima trenutno se ne mogu baviti ničime, osim što se mogu ljutiti.
Ariana Vela, konzultantica za europske fondove, jedna je od onih koja se ljuti jer kaže, ako se znalo i vidjelo krajem prosinca, a sigurna sam da se znalo i vidjelo krajem prosinca da će biti problema, onda se možda moglo ići u nekakvu papirnatu varijantu kao privremeno rješenje. No, nije, a iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije također nisu ništa objasnili, no produljili su rokove za podnošenje obrazaca.
Zrinka Babić, koordinatorica na projektu Aktivan i uključen, aktivna je i uključena u ova pitanja jer joj je to, ili bi barem trebao biti posao pa kaže da nije problem što će se rokovi produljiti, no aktivnosti stoje jer ne mogu dobiti sredstva kojima će financirati aktivnosti. Za nekoga tko je uključen u projekt ‘Aktivan i uključen’, biti uključen, a neaktivan jamačno je grozno. Osim toga, što kasnije predaju Zahtjev za nadoknadu sredstava, to će se oni kasnije pregledati pa će se kasnije javiti Ministarstvu da svima isplati sredstva kako bi se projekt mogao i dalje voditi.
Ljuta je i Natalia Zielinska, konzultantica za europske fondove koja sasvim jasno kaže kako posljedice snose oni koji se ne pridržavaju rokova pa ili ne mogu prijaviti projekt ili taj projekt dobiva određene korekcije, Ministarstvo ne snosi nikakve posljedice, a što pak znači da funkcioniramo u sustavu koji ima dvostruka mjerila za korisnike i provedbena tijela.
Iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije na kraju su priznali da nisu poduzeli sve korake kod prilagođavanja informacijskog sustava na prelazak za euro i neće im se, po svemu sudeći, dogoditi baš ništa, no uvjeravaju sve ‘aktivne i uključene’ da nitko neće biti zakinut za sredstva koja im pripadaju te da će sve biti pravovremeno isplaćeno, iako već kasni. Na pitanje kako nešto može biti pravovremeno, ako već kasni, nitko na ovome svijetu do objavljivanja ovoga teksta nije uspio dobiti odgovor.
Na kraju je možda važno spomenuti da ovo nije jedan od onih mojih izmišljenih kafkijanskih satiričnih tekstova, nego stvarno stanje stvari parafrazirano iz kompilacije stvarnih članaka. Toliko o tome.


Vezani članci

Najčitanije