[KOLUMNA] Ponekad nije lako

Neoprezno sam ovoga tjedna propustio najaviti temu za kolumnu jer sam naivno mislio da će se podrazumijevati moj interes za zabranu narodnjaka u Đurđevcu za vrijeme Picokijade. Već sam i smislio naslov ‘Smrt Cajka-age Čengiza’ i prepjevao prvo Mažuranićevo pjevanje parafraziranog spjeva iz ‘Agovanja’ u ‘Đurđevanje’, čuvajući zanimljiv ritam i srok poput oka u glavi, e samo da bi me kolega ozbiljni kolumnist pretekao, najavivši istu temu već prije nekoliko dana.

Što ću i kako ću, panično sam se zapitao, jer se već danima ništa ne događa. Kojoj se temi posvetiti, kad nitko nije bio posebno glup ili apsurdan pa da bih mu posvetio nekoliko kartica teksta? Što mi onda preostaje sad kad mi je kolega preoteo temu koja naprosto vrišti ‘stavite me na zadnju stranicu novina, to mi je sudbina, to mi je usud, kako li ste samo mogli?’. Mojoj se panici nije nazirao kraj niti nakon što sam pročitao sve lokalne i domaće portale jer osim što će naša policija od 1. srpnja kazne morati naplaćivati na POS aparatu, a ne sebi u džep i osim što su neki političari nešto rekli pa su onda neki drugi političari rekli nešto suprotno od toga tek toliko da nešto kažu, zaista se nije dogodilo ništa. No, onda mi je sinulo! Ako se moj ozbiljni kolega načas poželio ostaviti ozbiljnosti i ukrasti mi temu, e onda ja mogu poželjeti biti ozbiljan i biti svoj kolega. Zašto, u duhu igre i kreativnosti, ne bismo jednom zamijenili mjesta pa da ne moram baš uvijek ja biti dežurna dvorska luda? I zato, evo, neka mu bude tema kao rođena za mene, a ja ću se ovoga tjedna odnaroditi i pisati kako bi valjda trebali pisati ozbiljni kolumnisti. Pa, krenimo.

Podravka, Milanović, Plenković, HDZ, SDP. SDP, HDZ, Plenković, Milanović, Podravka. Podravka, HDZ, Milanović, SDP, Plenković. SDP, Podravka, HDZ, Plenković, Milanović. Milanović, HDZ, Podravka, Plenković. SDP. Nadzorni odbor, bonusi, skupština, vijeće. Vijeće, skupština, bonusi, nadzorni odbor. Nadzorni odbor, bonusi, vijeće, skupština. Skupština, bonusi, vijeće, nadzorni odbor. Načelnik, gradonačelnik, dogradonačelnica, župan, dožupan. Dožupan, župan, dogradonačelnica, gradonačelnik, načelnik. Načelnik, župan, dožupan, gradonačelnik, dogradonačelnica. Dogradonačelnica, župan, gradonačelnik, načelnik, dožupan. Nafta, cijene, proizvođači, rang liste. Rang liste, proizvođači, cijene, nafta. Nafta, proizvođači, rang liste, cijene. Cijene, rang liste, proizvođači, nafta. Proizvođači, cijene, nafta, rang liste. Rast, razvoj, brza cesta, politika. Politika, brza cesta, razvoj, rast. Politika, razvoj, brza cesta, rast. Brza cesta, rast, politika, razvoj, Razvoj, politika, rast, brza cesta.

Nakon nekoliko sam pokušaja priznao samome sebi da mi ovo baš i ne ide i da, koliko se god trudim, nikako ne mogu biti poput svojih ozbiljnijih kolega. Međutim, jedva da sam napisao nešto više od kartice teksta pa trebam još materijala i naprosto ga negdje moram pronaći. Pohitao sam pogledati jesu li se možda promijenile cijene benzina. Nisu. Ima li novih podataka o koroni? Ako nije dobro, to je dobro, barem ću imati nešto za napisati! Dovraga, jedva da je porastao broj slučajeva, a nema niti izvješća o tome koliko je ljudi na respiratoru. Jesu li možda najavljeni programi naših popularnih manifestacija? Ali o manifestacijama sam već pisao. Je li netko negdje gostovao, držao neki govor, rezao nekakvu vrpcu, otvorio negdje nešto za što zapravo nije pretjerano zaslužan, pozdravio mještane drugog mjesta u mjestu u koje je došao jer zapravo ne zna na kojem je mjestu?

Nije. Nigdje ništa. Možda su negdje upalili nekakav meteoalarm, možda će nas sve skončati Zeusove munje, je li netko negdje objavio onu sliku Zorana Vakule kako se moli i gleda prema nebesima? Nije čak ni to! Dobro, barem sam došao do otprilike dvije kartice teksta. Još samo malo i gotovo je! Ima li kakvih priopćenja? Svečanih sjednica? Dana općina? Polaganja vijenaca? Prijava projektne dokumentacije za projekte na visokoj razini gotovosti? Dovraga i bestraga, nema, ničega nema! Ah, hvala bogu, vandali su išarali bistu dr. Franje Tuđmana u Križevcima. Sada barem mogu osuditi nešto, zapitati se na što smo to spali i gdje bi bili da nije bilo našeg prvog predsjednika, retorički se zapitati u kakvom to društvu živimo, gdje su nadležni, tko je odgovoran, tko će to sanirati i, naravno, koliko to košta. Još samo poneko slovo i to je to, možda da nekoga citiram, parafraziram stihove neke pjesme nekome u čast, čitateljima čestitam Dan antifašističke borbe ili nešto slično?

Moraš misliti, moraš nešto smisliti, ajde, pa ti uvijek nešto smisliš, svaki petak već više od dvije godine, što je za tebe par kartica teksta, to već možeš i u snu, nije da ti se prvi puta dogodilo da moraš pisati, a nemaš o čemu, pa to se stalno događa, to je u ovome poslu najnormalnija stvar, ne može se očekivati da će svaki dan biti uzbudljivo… Uh, dobro je, ovo je već pozamašan komad teksta ni o čemu i siguran sam da će moji iskusniji kolege biti ponosni. Uspio sam.

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com