[KOLUMNA] U planiranju rada, odluka i života vjerujte samo sebi

Planiranje osobnog vremena (dnevnog, mjesečnog ili na duži rok) mudro je i nadasve korisno. Dobro isplanirano vrijeme pola je posla. Do cilja se stiže brže, a rezultat obavljenog je kvalitetniji. Tako isplanirano i postignuto dovodi do osobnog zadovoljstva, a samopouzdanje raste nemjerljivom brzinom.


I ja radim takvo planiranje – planiram i promišljam što kada i kako. Imali li to veze s osobnošću, s horoskopom ili iskustvom? Vjerojatno sve pomalo. Završetkom jednog tjedna isplaniram sljedeći. U detalje. Najvažnije, manje važno i ono što je moguće odgoditi. Moram priznati da ne volim kad se ova tablica planova pobrka i moram svoje planove promijeniti. Uzrok tome je, ponekad, širok spektar info servisa koji javnost izvještavaju o vremenu.

Kakvo će biti vrijeme je strašno važan podatak u životu građana. Ponekad je važan i meni. Posebno kada kažu da će padati snijeg. Snijeg je otegotna okolnost u mom životu i tada moja tablica planova rada i zbivanja totalno drugačije izgleda. Godišnje doba u kojem smo sada zahtijeva pojačano praćenje što će najaviti info servisi vezano za padaline. Snijeg ili kiša? To znači da moram u svoje djelovanje uključiti neku osobu koja će mi biti podrška u obavljanju svih planiranih obveza. Strpljivo sam pratila još od prošlog petka informacije o vremenu za sljedeći tjedan. Tijekom dana pratila sam sve do čega sam mogla doći ne bi li dobila što precizniju informaciju radi ispravno donesene odluke, tj. plana mog rada u tom tjednu. Brojni tv kanali, radio postaje, portali i tiskani mediji (pobrojala sam 25 izvora informacija o vremenskoj prognozi), prezentirane su različito: od dramatično objavljene do one iz koje se ne može shvatiti što će i kako biti. Poneke su prikazane poput crtića za djecu. To je vjerojatno za ciljanu skupinu najmlađih koji još ne znaju čitati, ali će jednog dana postati pravi ovisnici praćenja baš tog izvora. Za odrasle građane žele vizualno pojačati dojam kako bi ih zadržali kao stalne pratitelje. Od sve te info zbrke trebalo mi je vremena da donesem odluku što ću i kako isplanirati za naredni tjedan. Moj plan obuhvaćao je puno dinamike putovanja izvan grada, a sve to kvari najava padalina, snijega.

Tjedan je počeo. Od najave dramatičnih vremenskih zgoda i nezgoda ni traga. Koja li je onda stvarna potreba postojanja tih servisa? Neka svrha postoji. U meni je jedino pobudila razmišljanje da ljudi koji to rade od nečega moraju živjeti. No, moraju li baš toliko ulaziti u naše živote, planove i odluke? Pouka koju sam izvukla iz svih tih informacija je da ću jedino gledati kroz prozor i vjerovati onome što vidim tog dana. Tek tada ću mijenjati tablicu plana rada, života i svojih odluka. Do tada svaki redak u mojoj tablici planova imat će sunce i smješkić. 🙂

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com