Koprivnica odvaja oko 60 posto otpada, a dosad nismo imali potrebe nekome ispisati kaznu

Razvrstavanje otpada, kazne za nesavjesne, ušteda energije solarnim panelima, poskupljenje usluga, želja za stalnim ulaganjima i poboljšanju kvalitete života teme su s kojima se svakodnevnu susreće i Komunalac, ali i naši sugrađani. U ova izazovna vremena, sve je više stvari na koje se treba obratiti pozornost, o kojima pravovremeno treba promisliti, a onda i kvalitetno reagirati ne bismo li što manje osjetili razne krize koje nas pogađaju, ali se i što je moguće bolje pripremili na ono što dolazi, a upravo je to jedna od glavnih zadaća Nataše Tetec, predsjednice uprave Komunalca.

Za javne usluge poput bazena je normalno da budu u minusu, no koliko su naši bazeni trenutno u minusu i koje su projekcije gubitaka za ovu i sljedeću godinu?

Prema godišnjem financijskom planu poslovanja Komunalca procjenjuje se potrošnja, planiraju se prihodi i rashodi te poslovne aktivnosti kojima će se realizirati plan poslovanja. Planira se redovito, a posljednjim rebalansom plana koji je proveden u lipnju 2022. godine, planirano je oko 900.000 kuna minusa, što je smanjenje u odnosu na 2021. zbog ušteda na troškovima i novim aktivnostima koji su nam donijeli prihode. Za sljedeću godinu planiranje je u tijeku te ovisi o situaciji na tržištu.

Zgrada bazena dobila je solarne panele, hoće li se isti postaviti i na neke druge zgrade Komunalca?

Tijekom 2020. godine na Cerinama je postavljena solarna elektrana, instalirane snage 125kW za potrebe rada Gradskih bazena Cerine. Vrijednost investicije je oko 800.000 kuna, a povrat se očekuje za manje od pet godina. Do sada je elektrana proizvela 440 MWh električne energije te smo time uštedjeli 345.000 kuna i smanjili ugljični otisak za 100t CO2. Elektrana je projektirana da u ljetnim mjesecima svojom proizvodnjom nadomjesti potrebe bazena što je i do sada pokazala. Projekt solarne elektrane pokazuje da smo spremni raditi inovativne i nove stvari na održiv način, razvijati se u smjeru korištenja zelene energije odnosno smanjivanja potrošnje fosilnih goriva. Upravo je u pripremi i javni natječaj za postavu solarnih panela na objekte Komunalca u Mosnoj ulici snage cca 130 kW.


Stalno slušamo o krizi i poskupljenjima. Hoće li neke usluge dodatno poskupjeti?

Poslovanje će se kao i do sada organizirati na učinkovit način, gdje je naglasak na smanjenju troškova koji neće utjecati na kvalitetu usluge koju pružamo korisnicima. Ono na što ne možemo utjecati je povećanje cijene odlaganja otpada na Piškornici i oscilacije cijena kod oporabitelja, što je do sada utjecalo na promjenu cijena, a ako dođe do povećanja koje je već najavljeno, vjerojatno će utjecati na cijenu i u budućnosti.

Osim toga, komunikacija sa zaposlenicima ide u smjeru odgovornosti i vlastitog doprinosa svakog pojedinca u uštedama kako bi poslovne aktivnosti uskladili s novonastalom situacijom i poskupljenjima te poslovanje tvrtke održali stabilnim.

Bliži nam se blagdan Svih svetih. Jesu li u tijeku neke posebne pripreme?

U tijeku je hortikulturno uređenje Gradskog groblja Pri Sv. Duhu. Kao i svake godine u listopadu dodatno se posvećuje pažnja uređenju ususret blagdanu Svih svetih. Sadi se crnogorična živica te sezonsko cvijeće na cvjetnim gredicama. Uređuje se novoformirano grobno polje za urne sa sipinom, uređuju se staze i zelene plohe, orezuje se ukrasno grmlje, obnavljaju se koševi za otpad te se uređuje dječje polje.

Ima li planova za proširenje gradskog groblja?

U tijeku je izrada projektne dokumentacije za proširenje groblja. Trenutno se nova grobna mjesta dodjeljuju u raspoloživim grobnim poljima što je za sada dostatno do izgradnje i formiranja novih polja. Slobodna grobna mjesta dodjeljuju se i na starom dijelu groblja prema javnom natječaju koji je objavljen na službenim stranicama Komunalca.

U Zagrebu muku muče s razvrstavanjem otpada, no Koprivnica je tu gotovo prvak. Ipak, kako utvrditi da netko nije razvrstao otpad kako bi trebao?

Naši su korisnici stvarno dobro usvojili princip razvrstavanja i odvajanja otpada, što je za svaku pohvalu. Komunalac redovno obavlja edukacije, od vrtića, škola pa do starijih građana kroz različite modele – radionice, igraonice, tribine, brošure, medijske objave i slično, a što su građani izuzetno dobro prihvatili. Prvi korak uspješnog odvajanja odvija se na kućnom pragu gdje građani imaju svu potrebnu infrastrukturu – spremnike za plastiku, papir, biorazgradivi i miješani komunalni otpad, dok staklo i metal mogu odlagati na zelenim otocima. Posjeti reciklažnim dvorištima i kompostani sve su češći, postoci odvojeno sakupljenog otpada sve su veći, a količine miješanog komunalnog otpada sve manje, što nam je i svima cilj. To se vidi prema rastu stope odvajanja koja je za 2022. godinu oko 60 posto (prema internim podacima), a s lanjskom stopom od 55 posto drugi smo grad u Hrvatskoj za 2021. godinu. Možemo biti ponosni na rezultate do kojih smo došli te samo težiti boljem. Samu kontrolu oko razvrstavanja otpada obavljaju djelatnici Komunalca u suradnji s komunalnim redarom. Ako naš djelatnik uoči nepravilnost i krivo postupanje korisnika, ta nepravilnost se evidentira i obavještava se korisnik pisanom obavijesti. Ovisno o nepravilnosti određuje se ugovorna kazna, s tim da se korisnik prvo upozori, a u slučaju ponovljene nepravilnosti izdaje se kazna.

Visine kazna su različite, od 100 do 2100 kuna, s tim da do sada nije bilo potrebe za novčanom kaznom, uglavnom se radilo o opomeni odnosno edukaciji prilikom uočavanja nepravilnog razvrstavanja otpada.

Nataša Tetec, predsjednica Uprave Komunalca//FOTO:MARKO HORVAT/NEXUS PRODUKCIJA

Ako je kanta na ulici, kako možemo znati da netko drugi nije svoje smeće bacio unutra?
Nažalost, ne možemo utjecati na takve situacije niti znati čiji je otpad završio u čijoj posudi, ali s obzirom na to da su građani sve bolje osviješteni, takve situacije su sve rjeđe. Korisnici su dužni iznijeti spremnike za otpad na javnu površinu ispred svojih objekata na dan odvoza najkasnije do 7 sati ujutro. Ako netko iskoristi priliku i ubaci otpad u posudu koja nije njegova, taj postupak je njemu na savjesti. Nadalje, korisnici ne moraju posudu za miješani komunalni otpad iznijeti kod svakog odvoza ako im nije puna. Svaka posuda je čipirana te se očitava kod pražnjenja, a korisnici su obavezni barem jednom u dva mjeseca staviti posudu na pražnjenje. Što se stambenih zgrada tiče, većina je izradila spremnike (boksove) za posude koji su pod ključem te time riješila problem nepropisnog odlaganja.


Hoće li Koprivnica dobiti više parkova za pse i sličnih sadržaja po uzoru na druge europske gradove?

U sklopu projekta ‘Mladi – snaga zajednice’ s Europskom zakladom za filantropiju i društveni razvoj, Grad Koprivnica i Komunalac na sajmištu su 2016. godine postavili Park za pse. To je posebno osmišljen ograđen prostor u kojem se psi mogu neometano kretati, istrčavati te socijalizirati s ostalim psima. Komunalac je opremio park s dvije klupe za sjedenje, dvije kante za komunalni otpad te Fido kantom sa vrećicama za pseći izmet dok su ostalu opremu postavili predstavnici neformalne skupine mladih ‘Peseki’, a to su penjalice za pse, oglasna ploča i tabla s pravilima ponašanja vlasnika psa. Druženjem građana i međusobnom socijalizacijom pasa u parku željeli bi potaknuti i senzibilizirati ljude, djecu i odrasle, da shvate prednosti imanja pasa, kao i potaknuti ih na duži boravak u prirodi zbog odmaka od stresne svakodnevice. Na području grada postavljene su i četiri pojilice za pse na sajmištu u Parku za pse, na Florijanskom trg (kod česme), kod Bazena Cerine (kod Kamp odmorišta) i u Ulici Ante Starčevića (kod male dvorane). Pojilice su izrađene od kvalitetnog materijala te su spojene na gradski vodovod kako bi i tijekom veoma vrućih dana uvijek bile pune vode. Što se tiče daljnjih planova na tu temu razgovaramo i planiramo s Gradskom upravom.

Koliko je europskog novca izravno stiglo u Komunalac?

Komunalac kao javno poduzeće indirektno podliježe primjeni Uredbe Europske komisije, što znači da ovisno o programima potpora koje donose ministarstva može aplicirati na natječaje odnosno javne pozive financirane iz EU izvora. Navedena Uredba sprječava nas na apliciranje natječaja koja se odnose na MPS jer direktno podliježemo u kategoriju velikih poduzeća, s obzirom da je Komunalac u vlasništvu JLS-a.

Komunalac je direktno radio na pripremi i provedbi dva velika projekta: Dogradnja, unapređenje i opremanje postrojenja za recikliranje odvojeno sakupljenog biootpada u kojem se provodi tehnološki proces kompostiranja u Herešinu čiji je ukupni iznos sufinanciranja bio oko 4,4 milijuna kuna te Nabava komunalnih vozila za odvojeno prikupljanje otpada čiji je iznos sufinanciranja iznosio 1,48 milijuna kuna. Početkom 2022. godine prijavljena je i izrada projektno-tehničke dokumentacije za energetsku obnovu određenih zgrada javne namjene u prostoru kampusa. Također, Komunalac se u suradnji s JLS-ovima uslužnog područja redovito prijavljuje na sve javne pozive Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti koji se odnose na sufinanciranje poticanja mjera odvojenog sakupljanja komunalnog otpada (nabave spremnika, edukativno – informativne aktivnosti i ostale komunalne opreme) te je tako za ovu godinu osigurano sufinanciranje edukativnih materijala za dječje vrtiće i dodatni kontejneri za odvojeno sakupljeni otpad za grad Koprivnicu procijenjene vrijednosti 128.000 kuna.

Komunalac kontinuirano radi na prijavama i praćenju provedbe projekata te na izvješćivanju o provedbi, a sve u suradnji s Gradom i općinama koje su u vlasničkoj strukturi Komunalca te pojedinim gradskim agencijama. Neki od projekata koji se provodio uz pomoć Komunalca su i informativno-obrazovni projekt ‘Otpad pametno odvoji dobre navike usvoji’ u sklopu kojeg je predstavljena i maskota Komunalca Mirko Reciklirko, izgradnja reciklažnog dvorišta u Herešinu te nabava spremnika za odvojeno prikupljanje komunalnog otpada za područje grada, i to 11.000 spremnika za biorazgradivi otpad od 120 litara, po 8500 za plastiku i papir od 120 litara, 350 spremnika za plastiku i papir od 1100 litara te 140 spremnika za zelene otoke. Nabavljeno je i 24 polupodzemnih spremnika Molok za zelene otoke.

Jeste li se prijavili na nove natječaje? Što je u planu? U što će se još ulagati?

Do kraja 2022. godine u planu je prijava na dva javna poziva. Zajedno s Gradom radimo na prijavi izgradnje vanjskih bazena Cerine s pripadajućim kampom. U izradi je i dokumentacija za izgradnju i opremanje postrojenja za sortiranje odvojeno sakupljenog papira, kartona, metala, plastike i drugih materijala.

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com