Koprivničkim šahistima nema ravnih, prvaci Hrvatske i osnovnoškolci i srednjoškolci

  • Dvostruka kruna prvaka Hrvatske u osnovnoškolskoj i srednjoškolskoj konkurenciji predstavlja jedan od najvećih uspjeha koprivničkog šaha

U hotelu Plavi, u Poreču, od 20. do 24. studenog 2023. godine održano je Državno prvenstvo školskih sportskih društava u šahu za osnovne i srednje škole, u organizaciji Hrvatskog školskog sportskog saveza.
Na finalnom prvenstvu osnovnih škola sudjelovale su 24 peteročlane ekipe iz svih krajeva Hrvatske koje su se međusobno natjecale na četiri ploče u devet kola.
Mladi koprivnički šahisti koji su na državnom šahovskom finalu nastupili za Osnovnu
školu ‘Antun Nemčić Gostovinski’ u sastavu Petar Štefanec, Petar Dimač, Pavao
Bunić, Grgur Zagrajski i Ivan Zagrajski, osvojili su prvo mjesto i postali prvaci Hrvatske. Voditeljica ekipe bila je Katarina Križić (školski pedagog).
Svi su aktivni članovi Podravkine škole šaha te Šahovskih klubova ‘Podravka’ i ‘Koprivnica“. Njihovom pojedinačnom i momčadskom uspjehu su kroz godine kontinuiranog rada i natjecanja doprinijeli treneri Hrvoje Matijević, Matija Ostović, Jurica Srbiš i Krunoslav Novosel.
Pobijedili su u svim mečevima sve direktne konkurente za naslov osim jednog neriješenog susreta u 5. kolu sa OŠ Dobriša Cesarić iz Zagreba. Natjecanje su završili sa 17 meč bodova (8 pobjeda i jedan neriješen meč) te odlične 23 dobivene pojedinačne partije i 5 remija. Drugoplasirana bila je momčad OŠ Fran Krsto Frankopan sa Krka sa 16 meč
bodova.


Šahisti osnovnoškolci / ŠŠK PODRAVKA
ŠŠK PODRAVKA

Na vrhu i srednjoškolci

Nakon uspjeha koprivničkih osnovnoškolskih šahista i koprivnički gimnazijalci osvojili su zlato. Mladi koprivnički šahisti koji su na državnom šahovskom finalu nastupili za Gimnaziju ‘Fran Galović’ u sastavu Matej Zadro, Jan Horčićka, Eva Mihaljević, Emanuel Bunić i Ivano Miloš osvojili su prvo mjesto i postali prvaci Hrvatske.
Voditelj ekipe bio je Ranko Gojković (profesor tjelesne i zdravstvene kulture). Svi osim Eve suaktivni članovi Šahovskih klubova ‘Podravka’ i ‘Koprivnica’ i natječu se u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji. Njihovom pojedinačnom i momčadskom uspjehu su kroz godine kontinuiranog rada i natjecanja doprinijeli treneri Krunoslav Novosel, Jurica Srbiš, Hrvoje Matijević i Matija Ostović.
U dramatičnoj završnici osvojili su prvo mjesto sa 14 meč bodova (5 pobjeda i 4 neriješena meča). Nakon što su maksimalnom pobjedom 4:0 u sedmom kolu protiv Gimnazije iz Zaboka izbili na prvo mjesto, do zadnje se partije vodila napeta borba za osvajanje prvog mjesta sa ekipom iz I. tehničke škole Tesla iz Zagreba. Koprivnički gimnazijalci ipak nisu dozvolili iznenađenje i suverenom igrom u zadnjem 9.kolu uvjerljivo su pobijedili momčad Varaždinske Prve gimnazijesa 3,5:0,5. Time su u ciljnoj ravnini zadržali prvo mjesto i okitili se naslovom prvaka Hrvatske dok su se konkurenti iz Zagreba sa istim brojem od 14 meč bodova, ali nešto slabijim ostalim kriterijima vratili kući sa srebrnom medaljom.
Osim toga, Eva Mihaljević je nagrađena fair play kartonom nakon dugog i napornog šahovskog tjedna – naime, kao seniorska reprezentativka dan prije Državnog prvenstva sudjelovala je na Europskom prvenstvu u Budvi i uložila trud i vrijeme da u vrlo kratkom roku dođe u Poreč kako bi nastupila i za svoje školsko sportsko društvo.
Treba naglasiti da ovogodišnja blistava dvostruka kruna prvaka Hrvatske u osnovnoškolskoj i srednjoškolskoj konkurenciji predstavlja jedan od najvećih uspjeha koprivničkog šaha uopće.

Šahisti srednjoškolci / ŠŠK PODRAVKA

Vezani članci

Najčitanije