Križevci se predstavili na zagrebačkom Festivalu Dobra energija

U Zagrebu se od 5. do 7. svibnja održavao Festival Dobra energija u organizaciji Zelene energetske zadruge s ciljem upoznavanja s građanskom energijom i pronalaženja rješenja o tome kako povećati broj solarnih elektrana na krovovima u Hrvatskoj.
U sklopu Festivala pripremljen je bogat program pa je tako prvi dan festivala održan panel o dobrim inicijativama građanske energije na kojem su predstavljeni najbolji primjeri iz Hrvatske i drugih europskih zemalja. Upravo na ovom panelu, kao jedan od najboljih primjera, gradonačelnik Mario Rajn imao je prilike govoriti o Križevcima, Križevačkim sunčanim krovovima, sufinanciranju solarnih elektrana na krovovima obiteljskih kuća, gradskim vrtovima, KLIK-u, Energetsko-klimatskom uredu, izgradnji velike fotonaponske elektrane, novom zelenom naselju i o geotermalnoj bušotini koja se nalazi u neposrednoj blizini grada. U sve ovo uključeni su i građani zbog čega su Križevci dobili i brojne pohvale.


Festival Dobra energija je kroz niz stručnih, edukativnih i zabavnih sadržaja u tri dana dao odgovore na pitanja gdje su građani i lokalne zajednice u sve većoj potrebi za dekarbonizacijom proizvodnje električne energije, demokratizacijom energetskog prostora i sve većim poticajima korištenju solarne energije na razini Europske unije i nacionalnoj razini.

Spomenimo i kako Festival okuplja brojne građane, inicijative građanske energije, stručnjake i praktičare u području obnovljive energije te predstavnike javnih ustanova i institucija.

Vezani članci

Najčitanije