Majku dvoje djece usmrtila teška metalna vrata. Obitelji odšteta od 1,3 milijuna kuna

Osam godina od smrti majke dvoje djece u Križevcima na koju su pala teška metalna dvorišna vrata, sud je ovaj tjedan konačno donio nepravomoćnu presudu kojom je obitelji dosuđena odšteta za tu veliku tragediju.


Obitelji žene (37) koja je poginula nakon što su na nju pala teška metalna dvorišna vrata koja su, nakon što ih je pokušala povući kako bi izašla iz dvorišta, iskočila iz vodilice, dosuđena je odšteta od 1,3 milijuna kuna. No, riječ je o nepravomoćnoj presudi na koju se može žaliti i pitanje je koliko će to još trajati.

Sud je u ponedjeljak presudio kako petero članova obitelji nesretne žene ima pravo na odštetu koju im mora isplatiti bjelovarska tvrtka Vodotehna koja se koristila vratima i dvorištem u Križevcima. Vodotehna će se na tu presudu vjerojatno žaliti.

Žena, inače zaposlenica Kliničke bolnice Dubrava, poginula je u nesreći u prizemlju stambeno-poslovne zgrade u Ulici bana Jelačića u Križevcima u rujnu 2014. godine. Ona je s dvoje djece živjela u stanu u zgradi u čijem je prizemlju bio skladišni prostor Vodotehne.
Kako je ustanovljeno policijskim očevidom nakon strašne nesreće, riječ je o velikim metalnim vratima dužine 6,6 metara, visine dva metra i težine oko 600 kilograma. Nesreća je potresla cijeli kraj jer su djeca ostala i bez majke nakon što im je par godina prije te tragedije preminuo otac. O djeci su se potom brinuli baka i djed, roditelji njihova pokojnoga oca koji je preminuo 2011. godine.

Postane li presuda pravomoćna, obitelj bi mogla dobiti i više od 2 milijuna kuna s obzirom da se na dosuđeni iznos obračunavaju kamate od dana podnošenja tužbe tijekom 2016. godine. Protiv odgovorne osobe u Vodotehni bio je pokrenut i kazneni postupak, ali prijava je na koncu odbačena kao neosnovana.


Vodotehna je pak tijekom postupka smatrala kako je tužbeni zahtjev obitelji neosnovan

„Vrata koja se normalno koriste ne predstavljaju opasnu stvar, a što je pokojna žena tog dana s njima radila i zašto su ista pala, a da se pri tom to godinama, preko 10 godina, nije dogodilo nikome drugome, nije utvrđeno. Osim toga, jedan od suvlasnika nekretnine, pa dakle i tih vrata, bila je i sama žena koja je poginula.

U dopisu PU koprivničko-križevačke je navedeno kako je ‘do smrti došlo za vrijeme dok je ista zatvarala kolna klizna vrata parkirališta dimenzija 660×200 cm, izrađena od čeličnih profila, a koja su pritom ispala iz ležišta i pala na oštećenu te ju prikliještila uz tlo, a gdje je ista i pronađena od strane svjedokinje’.

Prema tome, iz kojeg razloga su vrata ispala iz ležišta dok ih je zatvarala nije utvrđeno. Raspravljanje o kriterijima za visinu nastale štete nema smisla jer je istu štetu prouzročila sama poginula žena“, naglasili su u Vodotehni.

Ipak, sutkinja Općinskog suda odbila je njihova tumačenja kao neosnovana smatrajući kako su upravo oni kao korisnici tih vrata, koje su na koncu tamo i postavili, odgovorni što su ispala iz ležišta i usmrtila nesretnu majku.


Ovo je ograda koja je usmrtila nesretnu ženu / IVAN BRKIĆ
Ovo je ograda koja je usmrtila nesretnu ženu / IVAN BRKIĆ

“Po ocjeni suda, za štetu koja je nastala padom predmetnih vrata odgovara Vodotehna kao njihov vlasnik s obzirom da vrata predstavljaju opasnu stvar te je tuženik Vodotehna dužan naknaditi nastalu štetu”, zaključila je sutkinja u ponedjeljak u nepravomoćnoj preusudi protiv bjelovarske tvrtke.

Na sudu je svjedočilo i dijete poginule majke, a iz njegova iskaza proizlazi kako je i ranije „kad je zatvarao vrata s bratom, zatvarao ih je na način da je sa strane parkirališta pridržavao vrata kako bi ih izravnao, a brat ih je povlačio“.

„Morao je izravnati vrata jer su teška. Kako bi se naslonila na ogradu, ograda bi se savila pa se ne bi mogla zatvoriti. Vrata su bila nagnuta prema parkiralištu i on ih je morao gurnuti prema van da bi se izravnala i da bi se zatvorila“, navodi sud svjedočenje djeteta koje je otkrilo kako su ta vrata bila duže neispravna.

Sutkinja u presudi također navodi kako iz zapisnika o očevidu Policijske uprave koprivničko-križevačke, Policijske postaje Križevci, proizlazi da je „za vrijeme očevida obavljeno podizanje kliznih vrata iz pozicije u kojoj su zatečena do navedenog graničnika, a kojom prilikom je utvrđeno da se krajnji istočni rub vrata (koji bi trebao prilikom zatvaranja udariti u graničnik) nalazi izvan graničnika, dok se krajnji zapadni dio vrata nalazi izvan predviđenih vodilica“.

„Dakle, po ocjeni suda predmetna vrata dužine 6,6 m i visine 2 m koja su zatvarala prostor dužine 6,36 metara između ograde oko cijelog dvorišta predmetne nekretnine kod kojih se istočni rub vrata nalazio izvan graničnika, a krajnji zapadni dio izvan predviđenih vodilica, predstavljaju opasnu stvar jer zbog njihovog položaja izvan vodilica, odnosno graničnika predstavljaju povećanu opasnost za okolinu“, ističe sutkinja.

Nakon smrti majke, djeca su ostala živjeti u kućanstvu s djedom i bakom po pokojnom ocu. Oni su vodili računa o njihovu odgoju, pomagali im u svakodnevnim obvezama, vodili ih liječniku, skrbili o njihovu zdravlju i školovanju. Djeca su danas punoljetna.

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com