Menadžeri Podravke i Grada imaju mnogo pametnijeg posla od upravljanja sportskim klubovima

Kompanija se nakon dolaska Martine Dalić odlučila posve povući iz upravljačkih struktura RK Podravke i NK Slavena, što je, dakako, trebala davno učiniti.

Ženski rukometni klub Podravka, već desetljećima ponos koprivničkoga, a bogme i hrvatskog sporta, ovotjednim porazom od ekipe Dugog Sela vjerojatno je izgubio još jednu titulu državnog prvaka.


Koprivnička Podravka i zagrebačka Lokomotiva jedini su ozbiljni klubovi u nacionalnom ženskom rukometu te o prvacima države odlučuju u međusobnim susretima. Ako slučajno usput posrnu i izgube od nekog autsajdera, s titulom se mogu pozdraviti. I tu ćemo stati sa sportskom analizom jer se u ženski rukomet ionako razmemo ko Marica u onu krivu stvar, a ovo i nije kolumna koja se bavi sportom kao takvim.

No, ovo jest mjesto na kojem kontekstualiziramo sve društveno važne pojave i događaje u Podravini. A poraz rukometašica Podravke nije samo sportska, već i prvorazredna politička i gospodarska vijest u našem kraju. Što nas žalosti jer ne bi trebalo biti tako bez obzira na to koliko nam je sport važan za – kak dušebrižnici nemilosrdno ponavljaju – promociju kraja i djecu koja treniraju umjesto da se drogiraju.

Problem, međutim, nastaje onog časa kad za poraze Rukometnog kluba Podravka glavni krivac postane gradonačelnik Koprivnice, ma kako se on tog trena zvao. Grad je, naime, još od 2013. godine vlasnik rukometnog kluba u kojem ima gotovo stopostotni vlasnički udjel. Kako gradonačelnici već duže imaju šerifske ovlasti kad je riječ o tvrtkama u gradskom vlasništvu, normalno je da se čelnog čovjeka Koprivnice percipira kao glavnog i odgovornog za stanje u gradskom sportskom dioničkom društvu.

Da je mogao birati, Mišel Jakšić vjerojatno se nikad ne bi želio naći u takvoj ulozi. No, birati nije mogao jer je cijela nakaradna stvar s RK Podravkom počela i završila davno prije njega. Prvo su klub na prosjački štap doveli Podravkini i klupski menadžeri bliski HDZ-u i ondašnjem gazdi Damiru Polančecu, pa je RK Podravka gotovo završila u likvidaciji zbog golemih poreznih dugova i dubioza. Onda je na čelo Vlade došao SDP, a na čelo Podravke SDP-ov gradonačelnik Zvonimir Mršić koji se 2013. godine dosjetio genijalne ideje.


Zamislio je, naime, i proveo da vlasnik kluba postane Grad. Premijer Zoki Milanović prenio je porezna potraživanja na Koprivnicu koja je to pretvorila u vlasničke udjele, a Grad je usput i platio milijun kuna casha za osnivački ulog. Kasnije je, koliko nas sjećanje služi, platio još milijun kuna našeg novca. Cijelu je operaciju amenovala tadašnja poslušna SDP-ova gradonačelnica Koprivnice Vesna Želježnjak te Gradsko vijeće Koprivnice u kojem su za odluku da Grad postane vlasnik kluba na koncu glasali i oporbenjaci iz koprivničkog HDZ-a.

Zanimljiva je priča o tome kako je Mršić kao tadašnji direktor Podravke nagovorio vijećnike HDZ-a, inače zaposlenike kompanije, da dignu ruku za privatizaciju, premda su bili najavljivali da to neće učiniti. Stanislav Biondić, Ernest Forjan i Marijan Lisjak nakon tajnog sastanka s Mršićem podržali su da Grad kupi klub, a pridružili su im se i tadašnji partneri iz HSS-a Miljenko Flajs i Karolina Vidović. Flajs je pak samo dan prije sjednice Mršiću poručivao da neka on klupi klub svojim novcem ako misli da je to dobar poslovni potez.

Povijesne istine radi, valja podsjetiti kako su protiv te odluke glasali vijećnici Laburista Darko Tetec (zaposlenik Podravke) i Siniša Bosanac, a suzdržani su bili Hrastovac Ivica Suvalj i nezavisni Mladen Švaco. Nakon toga, bilo je posve jasno kako će gradske strukture i formalno odgovarati za sve što se događa u klubu, premda on zapravo ovisi jedino o tome koliko će mu novca svake godine dati glavni sponzor Podravka. Kompanija se nakon dolaska Martine Dalić odlučila posve povući iz upravljačkih struktura RK Podravke i NK Slavena, što je, dakako, trebala davno učiniti. Jedno je sponzorirati klubove novcem, a drugo upravljati njima i odlučivati o svemu o čemu prosječan kompanijski menadžer ne bi trebao trošiti vrijeme i živce. Jer ima pametnijeg posla.

Kao što mnogo pametnijeg posla ima i gradonačelnik Koprivnice i saborski zastupnik Mišel Jakšić. Ali, zahvaljujući genijalnosti njegovih prethodnika – Zvonimira Mršića i Vesne Želježnjak – on danas mora odlučivati o tome treba li smijeniti trenera i stručni stožer zbog poraza i gubitka titule, koje igračice dovesti, kojima se zahvaliti, kako se dodvoriti navijačima koji su nezadovoljni igrom svojih mezimica. I, što je najvažnije, kako uvjeriti šeficu Podravke Martinu Dalić da milijun eura kojima sponzoriraju klub ipak nije uludo bačen novac.

Gradovi, općenito, danas imaju mnogo pametnijeg posla od aktivnog upravljanja profesionalnim sportskim klubovima, ma kako se oni zvali i ma koliki ponos svojeg kraja bili. Gradovi, dakako, trebaju pomagati sportskim klubovima ulaganjem u infrastrukturu, potporama za sportske škole i djecu koja treniraju, pokrivanjem natjecateljskih troškova za posebno nadarene sportaše i kolektive koji doista promoviraju sredinu iz koje dolaze.


No, gradovi ne smiju odlučivati o tome tko će biti direktori, treneri, tajnici, nadzornici, igračice i igrači profesionalnih sportskih klubova. To nije njihova zadaća, niti njihova briga, ma kako to grubo zvučalo.

FOTO / IVAN BRKIĆ

Vezani članci

Najčitanije