Milanović: Ovo je ozbiljan incident! Istraga je u tijeku. Građane pozivam da ostanu mirni.

U Zagrebu, točnije u blizini studentskog doma Stjepan Radić u Zagrebu, noćas se nešto iza 23 sata čuo glasan prasak. Naime, na Jarunskoj cesti pala je letjelica koja je u Zagreb stigla iz mađarskog zračnog prostora.


– Sve mjerodavne službe uključene su odmah po uočenju pada besposadne letjelice vojnog tipa koja je, prema dosad prikupljenim podacima, u hrvatski zračni prostor ušla iz smjera istoka prema zapadu, odnosno iz zračnog prostora Mađarske, brzinom od 700 kilometara na sat na visini od 1300 metara – poručili su iz Vlade.

Letjelica je napravila veliku rupu na tlu, a oštećeno je i nekoliko parkiranih vozila.

Također, na terenu su policijski timovi specijalizirani za postupanje i reagiranje kod ovakve vrste događaja.

Sukladno navedenom, predsjednik Zoran Milanović danas je i održao konferenciju za medije.


– Smatram svojom dužnošću obratiti se javnosti. Znamo kakav objekt je doletio i odakle. Nikakvu predostrožnu informaciju nismo dobili. Letio je iznad Mađarske 40 minuta, proveo je sedam minuta nad hrvatskim područjem. Riječ je o ozbiljnom incidentu i tako ga tretiramo. Istraga je u tijeku. Građane pozivam da ostanu mirni. Procjenjujemo da ovo nije usmjereno protiv Hrvatske. Riječ je o incidentu, a proceduralne stvari moramo vidjeti. Ta letjelica veličine je aviona i nije srušena, očito, od Ukrajine do Zagreba – rekao je Milanović te dodao kako su radari detektirali letjelicu, ali da se u kratkom roku ništa nije moglo napraviti.

– Razgovarao sam s premijerom jutros. Istražne radnje su u tijeku, uključene su vojne službe. Kako stvari stoje, za sada je letjelica doletjela iz prostora Ukrajine, srušila se iznad Zagreba kad je ostala bez goriva. Nad njom je izgubljena kontrola, iz regije nije, svi sjede i miruju. Kako je moguće da jedna nesofisticirana letjelica provede više od sat vremena iznad članice NATO-a i da nitko to ne primjećuje – isatknuo je te naglasio kako je događaj ozbiljan, a  da će se sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost održati kada se dogovori s premijerom Plenkovićem.

Savjetnik ukrajinskog ministra obrane, Markijan Lubkjivski, za Jutarnji.hr izjavio je da letjelica, koja je pala u Zagrebu, nije ukrajinska.

Dodao je da se očekuje službeno priopćenje ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova u suradnji s glavnim stožerom ukrajinske vojske te je zamolio hrvatske partnere da provedu istragu kako bi se otkrilo kome letjelica pripada i kako se mogla naći iznad Zagreba te pasti u Zagrebu.

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com