Mišel Jakšić: Napretka, rasta i razvoja nema bez ulaganja u obrazovanje i mlade. Škola na Podolicama je projekt generacije

Koprivnica slavi 666. rođendan i, iako zadržava epitet ‘stare dame’, brojni radovi i projekti gradu će donijeti osvježeno i novo ruhu. Tradicionalno smo tim povodom razgovarali s gradonačelnikom i saborskim zastupnikom Mišelom Jakšićom.


Koprivnica se gradi na sve strane. S nestrpljenjem se očekuje novi izgled gradskog trga. Kada će on biti završen?

Vesele brojne pozitivne reakcije i povratne informacije koje dobivamo o izgledu našeg gradskog središta. Skoro 30 godina priča se o potrebi rekonstrukcije trga, a bilo je i opravdanih kritika, sve to nagnalo nas je na ovaj prilično zahtjevan projekt. Osim samog izgleda trga, važnije je što se sve radilo ispod njegove površine: izmijenjene su sve podzemne instalacije koje su sada infrastrukturno prilagođene potrebama građana i poslovnih subjekata. Radovi idu prema kraju i drago mi je reći da su se do sada odvijali u skladu s ugovorenim rokovima. Ovom prilikom molim sve naše građane za još samo malo strpljenja za dovršetak naših trgova. Veselim se ovom mjestu novih susreta, veselja, igara, stvaranja novih sjećanja.

Radovi na mega projektu aglomeracije u punom su zamahu. Što Koprivničancima on donosi?

Aglomeracija Koprivničkih voda je najveći infrastrukturni projekt u povijesti našeg grada i županije. Deseci kilometara nove vodovodne i kanalizacijske mreže idu po našim prigradskim naseljima kao i okolnim općinama koje su nam izuzetno važne. Uz to rješavamo i određene točke gdje smo imali probleme s izlijevanjem voda, ali dižemo i ekološku komponentu na još veću razinu. Koprivnica je u samom vrhu Hrvatske po kvaliteti i minimalnim gubicima u svojoj vodovodnoj mreži, a aglomeracijom taj standard nadograđujemo za naredna desetljeća, osiguravamo dostupnost i kvalitetu naše vodovodne i kanalizacijske mreže. Svjesni smo da raskopane ulice nose i nervozu, ali samo malo strpljenja, sve ide u skladu s rokovima, a efekt projekta će biti nemjerljiv.


Kad smo već započeli s gradnjom, proradila je škola Podolice. Kakvi su zasad dojmovi? Kada se planira izgraditi ostatak potrebne infrastrukture oko škole?

Škola na Podolicama je višedesetljetni projekt, usudio bih se reći, projekt generacije. Sedam desetljeća u našem gradu nije osnovana nova škola s novom zgradom. Dojmovi su odlični, ponosan sam da smo ostvarili san i obećanje. Što se pješačkih staza tiče, vidljivi su već sad radovi u Vinogradskoj, a iduće godine rješavamo i ostatak pješačkih staza, svi projekti su pripremljeni. 

Gradit će se i vrtići na Bajeru i u Herešinu. Hoće li time Koprivnica trajno riješiti odgojno-obrazovne uvjete za sve generacije? Kada bi oni trebali početi s radom?

Veliko je veselje znati da je Koprivnica u samom vrhu po povučenim europskim sredstvima za izgradnju vrtića, 40 godina nismo sagradili novi vrtić (prije 15 godina bila je rekonstrukcija Crvenkapice), a sada smo stvorili okvir da u nekoliko godina sagradimo tri nova vrtića od kojih je prvi vrtić Starigrad izgrađen 2020. godine. Važno je spomenuti da ovim projektima rješavamo i problem kapaciteta vrtića, ali i značajno dižemo standard predškolskog odgoja i obrazovanja. Rokovi će biti poznati nakon službenog potpisivanja ugovora, no naš plan je da novi vrtići s radom počnu u 2024. godini. 

U što bi još valjalo toliko ekstenzivno ulagati?


Pred nama je ulaganje u Osnovnu školu ‘Antun Nemčić Gostovinski’, čime će od iduće godine tri škole preći na jednosmjensku nastavu kao i prijava dogradnje Osnovne škole ‘Braće Radić’ na NPOO. Ponovit ću ono što stalno ističem: nema napretka, rasta i razvoja bez ulaganja u obrazovanje i mlade. Ovo su naši strateški projekti koji su u nadležnosti grada. Maksimalno se trudimo i u unapređenju srednjoškolskog obrazovanja, a nastojimo pružiti i svu potrebnu podršku Sveučilištu Sjever koje je izuzetno važno za dalji razvoj ne samo Koprivnice i naše Županije, nego Hrvatskog sjevera uopće.

Osim toga, čeka nas i provedba ITU mehanizma za koji smo se uspjeli izboriti, s kojim nam je u planu obnoviti i tržnicu, riješiti problem knjižnice, kao i prelazak magistrale.

Koprivnica je diljem zemlje postala poznata po recikliranju i zbrinjavanju otpada. U čemu je tajna tog uspjeha s kojim se mnogi gradovi muče?

Nema posebne tajne, ulaganje, educiranje i velika odgovornost i građana i gospodarstva. Za rezultate koji nas svrstavaju na sam vrh Republike Hrvatske, za rezultate koje Zagreb i Split danas mogu samo sanjati, mogu jedino zahvaliti svim građanima, ali naravno i svim djelatnicima našeg Komunalca. Međutim, postupanje s otpadom nikad neće stati. I zato je izuzetno važno razvijati svijest o okolišu, a brigu o zbrinjavanju otpada postaviti kao trajnu zadaću u svakom dijelu našega grada, u gospodarstvu, javnom sektoru, obrazovanju, ali i domaćinstvima.    

Ipak, do Koprivnice je teško doći. Hoće li ta brza cesta napokon stići do središta Podravine? Radovi su otvoreni, slikanje je završeno, ali se na gradilištu ne radi ništa, a o trasi od Kloštra do Koprivnice gotovo da ni nema glasa. 

Brza cesta je desetljećima i naš san i naše razočaranje. Sve je stalo još prije šest godina kada je brza cesta došla do Križevaca i otada nije napravljen niti jedan metar. Naravno, svih ovih godina s pregršt obećavanja. Ono što znamo jest da je ugovor za nastavak radova potpisan, a paralelno s time i kroz institucije Grada Koprivnice, ali i kroz Sabor nastavljamo borbu za ono što je naš grad odavno zaslužio, platio i preplatio.

Prošlog je tjedna premijer imao turneju po Podravini i Prigorju. Jeste li zadovoljni kako se on i njegova Vlada odnose prema ovom kraju?

Koprivnica, Podravina i Prigorje zaslužuju mnogo više od centralne vlasti, žao mi je što je jako puno vlakova propušteno, kada su neki naši saborski zastupnici bili jezičac na vagi, ali nisu napravili apsolutno ništa. S premijerom smo imali konstruktivne razgovore i o brzoj cesti, o našim školama, vrtićima i ostalim projektima, kao i Sveučilištu Sjever gdje je Koprivnica ostala jedini sveučilišni grad koji nema studentski i učenički dom i gdje država bježi od svoje odgovornosti. Ton je bio pozitivan i sad je pred nama da se i dalje borimo za naše projekte.

Kako ocjenjujete stanje u lokalnom gospodarstvu? Razvija li se Koprivnica ponajviše zbog velikih kompanija kao što su Podravka, Carlsberg i Hartmann? Koliku ulogu imaju mali poduzetnici i obrtnici?

Svaki grad u Hrvatskoj bi bio sretan da ima Podravku, Carlsberg i Hartmann. Ti veliki sustavi doprinose tome da je Koprivnica među najjačim gradovima i po ekonomskoj snazi i po broju zaposlenih. No, svoj veliki značaj gospodarskim rezultatima imaju i naši mali obrtnici i poduzetnici s kojima zajedno razvijamo poticajne mjere i drago mi je da već nekoliko godina za redom imamo pozitivne trendove u broju obrtnika i malih poduzetnika.

Vrijeme je izazova i nesigurnosti, ponajprije one energetske. Kakva je energetska budućnost Koprivnice? Koji su ostali dugoročni planovi?

U Koprivnici je još prije 15 godina prepoznata energetska učinkovitost i na tom polju smo napravili velike iskorake, kao i na polju održive mobilnosti. Pred nama je postavljanje tri nove solarne elektrane na naše škole, a spremamo i neke nove projekte. No, važno je naglasiti da je to razina investicija u kojima će biti potrebna i puno jasnija i konkretnija politika države.

Koprivnica danas slavi svoj 666. rođendan. Što tim povodom poručujete građanima?

Drage Koprivničanke i Koprivničanci, hvala vam na podršci i povjerenju, ali i na zajedničkom radu i trudu gdje svi zajedno stvaramo Koprivnicu kao najljepše mjesto za život, naš dom. Sretan vam rođendan naše Koprivnice.

Foto: Ivan Brkić

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com