Mišel Jakšić pobrojao nadolazeće projekte. Za tri tjedna otvara se kružni tok kod Tifona

Proračun Grada Koprivnice za 2024. godinu iznosit će rekordnih 47,2 milijuna eura, rekao je danas na konferenciji za novinare gradonačelnik Mišel Jakšić. Što se tiče rebalansa za 2023. godinu on će u konačnici iznositi 46,2 milijuna eura, a u njemu se nalazi stavka projektiranja i gradnje dva vrtića, onaj na Bajeru i Herešinu. Taj se novac neće moći povući do kraja ove godine što povećava ukupni iznos proračuna za iduću godinu.


– Unatoč svemu pred nama su rekordna izvršenja i rekordni proračun koji je, napominjem, realan – istaknuo je Jakšić.

Dodao je da je godina pred nama donosi podizanje cenzusa za socijalnu skrb, a već od ovog Božića cenzus za umirovljenike i korisnike invalidnine diže se na 400 eura kako bi ti korisnici mogli ostvariti pravo na božićnicu u iznosu 50 eura.

Govoreći o samim projektima u godini ispred nas, gradonačelnik je kazao da u njoj počinje gradnja spomenuta dva vrtića, a već u prosincu ove godine bit će potpisani ugovori o projektiranju oba objekta. U proljeće će početi njihova gradnja, a već najesen vrtić u Herešinu otvorit će vrata za korisnike. Onaj na Bajeru počet će s radom u proljeće 2025. godine.

Što se tiče radova na koprivničkim prometnicama, u 2024. godini izgradit će kružni tok u Starogradskoj ulici, točnije kod HAK-a. Riječ je o križanju koje trenutno bilježi možda najviše prometnih nesreća na području Koprivnice.


Također će započeti gradnja pješačko biciklističke staze uz magistralu, odnosno koprivničku obilaznicu te rekonstrukcija Starčevićeve ulice u kojoj se nallazi središte Podravke. Ta će ulica biti poprilično izmijenjena. U 2025. će se dovršiti spojna cesta od Peteranske ceste do prigradskog naselja Herešin.

Veliki projekti očekuju se kroz ITU mehanizam, a prvi na redu bit će gradnja Znanstveno inovacijskog parka. Tu je i arhitektonsko-urbanistički natječaj za rješavanje bloka tržnice. Taj projekt zamišljen je kao rekonstrukcija same tržnice i gradnja polivalentnog centra, odnosno nove knjižnice koja će nuditi i dodatni sadržaj. Što se tiče zgrade u kojoj se danas nalazi knjižnica, ne isključuje se mogućnost da ona zadrži dio svoje sadašnje namjene nakon izgradnje polivalentnog centra.

– Od planiranih radova moram spomenuti da smo predali zahtjev za suglasnosti koje su preduvjet dogradnje četiri osnovne škole – naglasio je Jakšić. Radi se o Osnovnoj školi „Braća Radić“, područne škole Reka, Starigrad i Jagnjedovec.

Pred nama je i rekonstrukcija zgrade muzeja teška 1,5 milijuna eura, a radovi na obnovi zgrade Sinagoge bit će privedeni do kraja ove godine.

Ovih dana očekuje nas otvaranje križanja Pavelinske i Ulice Ivana Česmičkog koje se redefinira u sklopu projekta izgradnje drugog i obnove starog željezničkog kolosijeka. U naredna dva do tri tjedna otvara se i kružni tok na križanju Zagrebačke i Križevačke ceste. Kroz to raskrižje je prije radova dnevno prolazilo nekoliko tisuća vozila.


– Koprivnica neće dizati porezne stope, a kako danas stvari stoje neće biti povišenja cijena odvoza otpada i opskrbe vodom – istaknuo je Jakšić.

Što se tiče utjecaja povećanja plaća u Podravki na koprivnički proračun, prvi čovjek Grada je kazao da se očekuje priliv do milijun eura. S obzirom da se Podravka nalazi u investicijskom zamahu, jedno od novinarskih pitanja odnosilo se na prihode od komunalnih doprinosa s obzirom da se izgradila tvornica tjestenine te se gradi logistički centar.

– To nam je donijelo otprilike 600.000 eura, a radi se o strogo namjenskim prihodu – odgovori o je Jakšić.

Gradonačelnik se dotaknuo i državnog proračuna koji prema njemu ponovno zaobilazi Koprivnicu. U njemu se ne spominje nastavak gradnje brze ceste Kloštar Vojakovački – Koprivnica. Ne spominje se ni gradnja učeničkog, niti studentskog doma. Gradnja domova, kazao je, nije u nadležnosti Grada, ali pokazana je spremnost da i on sudjeluje u ta dva projekta. No u prijedlogu proračuna ta se dva objekta uopće ne spominju.

– Sam premijer je kazao da nije primjereno što jedino Koprivnica i Krapina nemaju učenički dom, ali ta konstatacija nije bila dovoljna da se taj projekt, kao i studentski dom, nađu u proračunu za 2024. godinu – riječi su Jakšića. On je riječi kritike uputio i prema Koprivničko-križevačkoj županiji koja nije iznašla snage niti volje kako bi lobirala za važne projekte na području županije, ali ni Koprivnice.

Vezani članci

Najčitanije