Na cestama izgubljeno sedam života, gotovo polovicu čine motociklisti

Sedam poginulih osoba u sedam fatalnih prometnih nesreća crna je bilanca 2018. godine na podravsko-prigorskim prometnicama.


Prema podacima Policijske uprave koprivničko-križevačke, za razliku od prošle godine, to je gotovo upola manje onih koji su izgubili živote kao sudionici u prometu. Naime, 2017. godina završena je s 13 poginulih na cestama, godina prije toga imala je 10, a 2015. godina također 13 žrtava.

Ove je godine od sedam stradalih bio jedan vozač osobnog automobila, dva putnika u automobilu, tri motociklista, što je najviše u posljednjih nekoliko godina, i jedan pješak. Početak crne statistike bio je 25. ožujka oko 19.45. Tada je u Ulici bana Josipa Jelačića u Hlebinama došlo do naleta osobnog automobila na pješaka koji je ležao na kolniku, a pješak je pritom smrtno stradao. Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je pješak u organizmu imao koncentraciju alkohola iznad 1,50 g/kg.

Druga tragična nesreća zbila se 19. travnja u Budančevici. Oko 19.50 u Ulici Stjepana Radića  vozač motocikla sletio je s kolnika i poginuo. Uzrok nesreće, kako navodi Policijska uprava koprivničko-križevačka, je grubo kršenje prometnih propisa od strane vozača motocikla, a kao što je priopćeno u ranijim izvještajima o nesreći, vozač je motociklom pretjecao kolonu vozila.

Putnik u osobnom automobilu stradao je 22. lipnja u nesreći koja se dogodila u Križevcima, u Zagorskoj ulici. Bilo je 20.35 kada je zbog neprilagođene brzine došlo do slijetanja automobila s ceste, putnik u vozilu je poginuo, a utvrđeno je da niti on niti vozač nisu koristili sigurnosni pojas. Kod vozača i putnika u vozilu kriminalističkim istraživanjem su utvrđene koncentracije alkohola iznad 1,50 g/kg.


Za manje od mjesec dana poginuo je još jedan vozač. Bilo je to 11. srpnja oko 19.50 na županijskoj cesti Križevci – Ivanec Križevački. Kako izvješćuje policija, zbog neprilagođene brzine  automobil je sletio s ceste. Kod vozača je kriminalističkim istraživanjem utvrđena koncentracija alkohola iznad 1,50 g/kg. Smrtno stradali vozač nije bio vezan sigurnosnim pojasom.

Krajem istog mjeseca, 29. srpnja, oko 20.30 na lokalnoj cesti Kozarevac – Kloštar Podravski motocikl je sletio s kolnika, a vozač je smrtno stradao. Kod vozača je  kriminalističkim istraživanjem utvrđena koncentracija alkohola iznad 1,50 g/kg.

U Drnju je poginuo još jedan motociklist, 19. kolovoza oko 14.15. U Ulici Pemija vozač automobila oduzeo mu je prednost te su se sudarili, a motociklist je ne mjestu preminuo.

Posljednja u nizu tragedija na cestama dogodila se 15. rujna oko 3 sata. Na državnoj cesti broj 2 između mjesta Kloštar Podravski i Kladare, zbog vožnje na nedovoljnoj udaljenosti došlo je do slijetanja osobnog automobila s ceste kojom prilikom je poginuo putnik na stražnjem sjedalu koji nije bio vezan sigurnosnim pojasom. Nesreću je izazvao mladi vozač pod utjecajem alkohola iznad 1,50 g/kg. Kod smrtno stradalog putnika utvrđena je koncentracija alkohola od 1,00 do 1,50 g/kg.

Vezani članci

Najčitanije