Na Kalniku se organizira prva utrka Kalnik Trail, natjecatelji će trčati tri različite staze kroz prekrasnu prirodu

Kalnik će ove godine biti domaćin prve utrke pod nazivom Kalnik Trail. Utrku su predstavili načelnik općine Kalnik i čelnik tamošnje turističke zajednice Mladen Kešer te organizatori iz Udruge kineziologa grada Križevaca.


Trail utrka podrazumijeva trčanje ili hodanje označenom stazom po šumskim, zemljanim ili makadamskim putovima u zadanom vremenu, a takvog okruženja na Kalniku svakako ne nedostaje. Načelnik Kešer smatra, iako je utrka sama po sebi natjecateljskog karaktera, da je idealna za turističku promociju Kalnika i za aktivno obiteljsko druženje u prirodi.

Mladen Kešer // Foto: Ivan Brkić

– Ovo je novi projekt koji će donijeti novu turističku dimenziju općini Kalnik. Smatra da kontinentalni turizam itekako mora raditi na ovakvim projektima koji govore o ljudskom zdravlju i održavanju kondicije. Prodaja sunca i mora sada je navika, a mi moramo stvarati nove navike. Volio bih da se sastanemo i 2029., da ovo postane nova disciplina u razvoju turizma Koprivničko-križevačke županije. Jedan od glavnih ciljeva nam je i da privučemo obitelji s djecom. Kada ste posljednji puta vidjeli roditelje i djecu kako šeću kroz šumu? Toga ima sve manje i mislimo da možemo potaknuti takav vid zajedničkog provođenja vremena – uvjeren je Kešer.

Vilim Ivančan // Foto: Ivan Brkić

Kao što je predstavio Vilim Ivančan, utrka će se održati 23. ožujka, a start će biti u 10 sati. Kretat će se iz centra sela Kalnik, trčati Kalničkim gorjem i stići na cilj ponovno u selu. Postojat će tri duljine staze, ona od sedam kilometara pod nazivom Bor, 14 kilometara imena Potok i najdulja, 25 kilometara, nazvana Kamen. Vremenski limiti određeni su tako da se staze mogu proći na vrijeme i samo hodanjem, tako da se po putu može uživati i u prirodi. U sklopu najkraće, obiteljske staze, predviđena je i kategorija Canicross za natjecatelje koji trče sa psima.

– Ovakav oblik rekreacije vrlo je zdrav, zabavan je, poticajan za promicanje tjelesne aktivnosti i prevenciju bolesti, a i pristupačan je baš svima koji žele sudjelovati, bez obzira na sportsko iskustvo – rekao je Ivančan.


Duž staze bit će i stanice s okrjepu, natjecatelji će dobiti majicu, obrok nakon utrke, medalju za završavanje utrke, a najvažnije je, kaže Kešer, da se svi dobro zabave i da se promovira aktivan boravak u prirodi, s nadom da će se to pretvoriti u tradiciju.

 

Vezani članci

Najčitanije