Na police stiže brašno od kukaca, nutricionisti kažu da se ne treba zgražati

U hrvatskim je trgovinama od srijede i službeno dopušteno prodavati takozvanu ‘novu hranu’: brašno od skakavaca, crva brašnara i kućnih zrikavaca koje je Europska agencija za sigurnost hrane odobrila kao prehrambene proizvode.


Ta je vijest podigla znatnu medijsku prašinu jer mnogi od pomisli na kukce kao prehrambeni proizvod gube apetit. Iako se kukci već godinama jedu u pojedinim dijelovima svijetu, oni u Hrvatskoj nisu dio tradicionalne prehrane pa su građani zabrinuti i ogorčeni jer vjeruju da ćemo uskoro morati jesti kukce.

‘Nitko neće biti prisiljen jesti kukce’, napisala je na Twitteru Europska komisija koja je ovu hranu odobrila kao alternativu mesnoj i mliječnoj industriji koja je odgovorna za većinu globalnog zagađenja.

Prednost ovakve prehrane, ističu znanstvenici, najprije je u bogatoj hranjivoj vrijednosti kukaca, ekonomičnosti njihova uzgoja čime bi kukci mogli pomoći u zadovoljavanju sve većih potreba za proizvodnjom hrane zbog sve većeg globalnog rasta stanovništva. Iz Europe i svijeta nadaju se da bi šira i učestalija konzumacija kukaca u ljudskoj prehrani spasila šume te značajno smanjila emisije stakleničkih plinova, a njihova je konzumacija u Europi već u porastu te je europsko tržište proteina insekata u 2021. godini procijenjeno na 46 milijuna dolara.

Koprivnička nutricionistica Tea Mačković kaže da se pred kukcima kao hranom ne trebamo zgražati jer je riječ o hrani kao i svakoj drugoj.


– Prehrambeno u kukcima nema ničeg lošeg. Bogati su proteinima, vitaminima, mineralima, željezom, Omega-3 masnim kiselinama koje su također poželjne i prisutne u ribi i sličnim prehrambenim proizvodima. Dodatna je vrijednost i to što za njihovu proizvodnju treba znatno manje novca, vremena i prostora nego za neke druge vrste hrane što će u budućnosti biti posebno važno – pojašnjava Mačković i dodaje da bi problem mogle biti alergije. Egzoskelet kukaca sadrži pojedine tvari koje kod ljudi mogu izazvati alergiju, pogotovo kod onih koji su alergični na školjkaše i slične proizvode, no to će morati biti istaknuti na ambalaži.

Tea Mačković // Foto: Jurica Karan

– Veći je u problem u tome kako se ljudi hrane i što biraju u prehrani. Sada je halabuka oko kukaca, no svakodnevno jedemo mnogo toga što nam i općenito šteti, a sigurno i više nego nekakvo brašno od kukaca – nastavlja Mačković i dodaje da bi nam dodatak kukaca mogao i pomoći još ujednačenijoj i zdravijoj prehrani.

– Što se mene tiče, kukci su nutritivno odobreni – zaključuje.

Brašno od kukaca pokušali smo pronaći u koprivničkim trgovinama, no one zasad nisu dovoljno odvažne za tu ponudu.

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com