Naši gimnazijalci posjetili su rumunjsku vojnu školu u Breazu

Učenici koprivničke gimnazije Fran Galović su u subotu, 9. listopada, posjetili Vojnu Gimnaziju “Dimitri Cantemir”u Breazu u Rumunjskoj. Putovanje je dio projekta Erasmus+ UMBRELLA u kojem sudjeluju učenici i profesori domaćini iz Rumunjske te gosti iz Portugala, Galicije, Kanarskih otoka, Litve i Hrvatske.


Gimnazijalci su u Rumunjsku išli u pratnji profesora Zvonimira Treščeca, Maje Maček Treščec, Ane Marije Martan, Petre Žige i Miroslava Samardžića te su tamo bili čak šest dana. Upoznali su se s radom vojne škole, učili kako paliti logorsku vatru, graditi sklonište u šumi, penjali su umjetnim stijenama, posjetili Bran, mjesto proslavljeno zbog dvorca grofa Drakule te brojna druga zanimljiva rumunjska mjesta.

Svi su učenici iz projekta UMBRELLA sudjelovali i u utrci INVICTUS koja se trči cijelom Rumunjskom u čast ratnim veteranima.

– Ovo je putovanje bila lekcija života i  ponovila bih sve još tisuću puta. Ekipa je bila neprocjenjiva i nedostajat će mi sve što smo doživjeli s našim profesorima i prijateljima rekla je jedna od učenica Sara Marija Šapina.

– Drago mi je što sam otišao u vojnu školu, mogao sam vidjeti koliko su nam različite dnevne rutine i životi. Domaćini su nam omogućili ugodan boravak, puno smo naučili, ali se i puno zabavili – istaknuo je učenik Teo Čokonaj.


Učenioci su uživali, ali ništa manje poučno i zabavno nije bilo i njihovim profesorima.

– Izuzetno sam sretna što su se „umbrelliansi“ ponovno sastali uživo, nakon godinu i sedam mjeseci. Posebna mi je čast što smo spoznali život u vojničkom okruženju jer se to ne doživljava često. Uz svakodnevno učenje i prolaženje kroz nove životne situacije, najveća vrijednost ove mobilnosti ipak je sinergija svih učenika i profesora koji su i ovaj put pokazali da je UMBRELLA puno više od projekta. Posebno zahvaljujem našem timu učenika i profesora koji su prihvatili ovu rumunjsku avanturu. Bilo nas je čak trinaestero, a funkcionirali smo savršeno i u najboljem svjetlu predstavili našu školu i kraj – zaključila je profesorica Maja Maček Treščec.

Vezani članci

Najčitanije