‘Neizmjerna je sreća omogućiti svakom djetetu da se bavi sportom i uvidjeti njihovo zadovoljstvo’

Sportska udruga Veliko srce osnovana je prije 10 godina u Koprivnici i od tada provode brojne aktivnosti koje omogućuju djeci i mladima s teškoćama u razvoju i odraslim osobama s intelektualnim poteškoćama dnevno bavljenje rekreacijom i sportom. Oni su jedina takva sportska udruga u Koprivničko-križevačkoj županiji, a njihove programe koristi 70-ak članova.


– Udrugu smo osnovali kako bismo omogućili djeci, mladima i odraslima s poteškoćama da se bave sportom i pomogli im pri integraciji u različite sportske klubove, ako za to postoje mogućnosti. Od nogometa, plivanja, atletike, košarke, kuglanja i brojnih drugih sportova, uvijek se prilagođavamo zahtjevima i mogućnostima korisnika – rekla nam je tajnica Udruge Silvija Kovač.

U aktivnosti su uključena tri trenera (Sunčica Kadoić Svetec, Dragica Džono, Mario Požgaj) i rehabilitatorica Sanja Janach, a predsjednica udruge je Tamara Telic Zagrajski.

– Omogućiti svakom djetetu da se bavi sportom i uvidjeti njihove mogućnosti i zadovoljstvo, neizmjerna je sreća, što može potvrditi i svaki naš trener. Kroz uključivanje djece s teškoćama u razvoju u Malu sportsku školu kod njih se potiče tolerancija, uvažavanje stvarnih razlika, poštivanje pojedinca, kreiranje međusobne interakcije te razvoja socijalnih i emocionalnih vještina – kazala je S. Kovač.

Organiziraju i školu plivanja na Bazenima Cerine, sportsku igraonicu, a za odrasle osobe s intelektualnim i drugim teškoćama organiziraju treninge kuglanja, dvoranskih sportova, a barem jednom tjedno odlaze na bicikliranje ili brzo hodanje u prirodu. U rad udruge uključena su djeca i mladi koja imaju različite dijagnoze iz spektra autizma, ADHD-a, s intelektualne teškoće, down sindrom, oštećenja vida, senzorne teškoće i motoričke teškoće, te starije osobe sa intelektualnim teškoćama i down sindromom.


Članovi udruge veliki su navijači RK Podravka i NK Slaven Belupo i često ih bodre na utakmicama. Udruga je članica ‘Special Power League’ kojoj su se priključili HNS, HRS, Zaklada Mateo Kovačić, te hrvatski nogometni i rukometni klubovi.

– Osnovali smo nogometnu ekipu naših starijih članova koji predstavljaju naš najdraži klub NK Slaven Belupo. U ligu su uključeni Dinamo, Hajduk, Istra, Osijek, Varaždin i mnogi drugi klubovi, a sudjelovali smo i na međunarodnim turnirima u Munchenu i Grazu. Igrali smo utakmicu sa ekipom FC Barcelona, a o tom se turniru pisalo i na njihovim službenim stranicama na što smo jako ponosni – rekla nam je tajnica.

Jedno je sigurno – osobe s invaliditetom kroz sport postižu veću ravnopravnost u društvu, kroz njihove sportske uspjehe ljudi drugačije gledaju na njih i na njihov invaliditet, jer oni mogu uistinu mnogo više nego što drugi misle, a njihov osmijeh i zadovoljstvo govore puno više od tisuću riječi.

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com