Novi križevački bibliokombi pušten u promet

S obzirom na dosadašnje dotrajalo vozilo, križevačka Gradska knjižnica Franjo Marković uz novčanu podršku Ministarstva kulture i medija, Koprivničko-križevačke županije, Grada Križevaca i općina Sveti Ivan Žabno, Sveti Petar Orehovec i Kalnik nabavila je novi bibliokombi koji je ovog tjedna predstavljen javnosti.


– Kombi dolazi do malih sredina, ruralnih sredina gdje nema takvih usluga gdje nema knjižnice i da si ljudi mogu to koristiti. Svaka dva tjedna je kombi na stajalištu u određeno vrijeme po rasporedu. Tu su najzastupljenija školska djeca iz područnih škola, vrtića i stariji ljudi, a znamo koliko starijima i osobama s invaliditetom znači da im se dođe bliže, pogotovo na kućni prag – naglasila je tom prilikom ravnateljica Marjana Janeš-Žulj, dodavši kako bibliobus obilazi 36 stajališta već punih 15 godina.
Zadovoljstvo nabavom novog bibliobusa istaknuo je i gradonačelnik Mario Rajn dodavši kako je ova služba prvenstveno na usluzi Prigorkama i Prigorcima, odnosno svim ljubiteljima čitanja i onima koji će to tek početi.

– Veliko hvala svim našim djelatnicima knjižnice. Nije ovo samo bibliokombi, niz je tokom godina programa koji svi zajedno odrađujete, hvala i još jednom Igoru koji je prije svega knjižničar, a onda i slobodno rečem ‘katica’ za sve. Hvala vam što svojom predanošću donosite ljepotu čitanja u sve prigorske domove – rekao je Rajn te istaknuo kako će Grad financirati i izgradnju nadstrešnice kako bi se bibliokombi zaštitio.
Lijepim riječima pridružio se župan Darko Koren istaknuvši kako je ova usluga rijedak primjer u Hrvatskoj.

– Ovaj projekt vrijedan je 90.000 eura sveukupno s tom nadogradnjom. Koprivničko-križevačka županija, uz Sisačko-moslavačku i grad Zagreb, jedina je u Hrvatskoj koja cijelo svoje područje pokriva bibliobusnom službom – naveo je i dodao kako je cilj bibliobusa potaknuti čitanje i povećati dostupnost knjižničnih usluga. Poručio je i kako je u tijeku nabava novog bibliobusa u Koprivnici koji će u tu svrhu pokrivati cjelokupni prostor podravskog dijela županije, Koprivnice, okolnih općina i Đurđevca.
U sklopu predstavljanja novog bibliobusa održana je i kratka priredba dramske skupine Kolibrići pod nazivom ‘Komarac u bibliobusu’ po tekstu Nade Zidar Bogadi u kojem su nastupili Ema Marinković, Fran Knežević, Mea Maslić i Kristina Cvrtila.

Vezani članci

Najčitanije