NOVI SINDIKAT UPRAVI PODRAVKE / Smanjite nagrade menadžmentu i povećajte radničke plaće

Nisu svi predstavnici radnika zadovoljni kolektivnim pregovorima reprezentativnih sindikata u Podravki. Naime, Novi sindikat traži preraspodjelu dobiti Podravke radnicima u iznosu od 100 milijuna kuna. Stoga su za sutra sazvali tiskovnu konferenciju na kojoj će otkriti formulu po kojoj bi bilo pravično podijeliti profit naše najveće prehrambene kompanije.


Tomislav Kiš, glavni tajnik Novog Sindikata otkrio nam je tek dio onoga što će sutra poručiti radnicima, ali i Upravi Podravke.

– Žalosti nas što je u dosadašnjim pregovorima namaknuto tek 30 kuna povećanja osnovice, a prostora je bilo za kud i kamo više – rekao nam je Kiš.

Dodao je da se preusmjeravanjem dijela dobiti Podravke, naravno da je bilo više htjenja s obje strane pregovaračkog stola, mogla radnicima priskrbiti plaća kakvu zaslužuju. Kad bi se dobit u iznosu 80 milijuna kuna preusmjerila u džepove radnika te da se za 20 milijuna kuna smanji nagradni fond menadžmentu, tada bi cijela priča imala smisla, ističe Kiš.

Tvrdi kako ne podcjenjuje rad menadžera, ali njihova primanja u odnosu na radnička su svojevrsni šamar ljudima koji rade četiri smjene. Ispada da se oni bogate na račun radnika.


– Analize pokazuju da posljednjih godina plaće rastu minimalnom brzinom, dok istovremeno profit bilježi dvoznamenkasti rast. Nemamo ništa protiv profita, ali nužno je pritom gledati na dva faktora, prvi se odnosi na to koliko se ona vraća radnicima, a drugi na usmjeravanje dobiti u investicije koje su ulog u buduće isplate primanja – rekao je Kiš te dodao da će više o svemu otkriti na tiskovnoj konferenciji.

Za kraj je dometnuo da ga žalosti to što ispada da sindikati koji sjede za pregovaračkim stolom u Podravki pristaju na mrvice koje Uprava prospe pred njih.

– Trenutno po broju članova nismo reprezentativni sindikat, ali vjerujem da bi, vodeći se argumentima, kvalitetnije ispregovarali ono što po prirodi stvari pripada onima koji su na prvim linijama kad se stvara profit – zaključio je Kiš.

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com