Obilježavanje ‘200 let Gole’ završava ovog vikenda izložbom, svetom misom i znanstvenim skupom

U Goli će ovog vikenda, 10. i 11. prosinca., biti vrhunac proslave 200. obljetnice naseljavanja Gole i Prekodravlja. Obilježavanje ove važne obljetnice započelo je još u rujnu i početkom listopada kada je u Goli bio organiziran trodnevni program u kojem su svi mještani i posjetitelji mogli sudjelovati u prigodnom pub kvizu, sportskim natjecanjima, starinskim igrama na otvorenom i kulturno-umjetničkom programu tijekom kojeg je po prvi puta uprizoren scenski prikaz naseljavanja Gole. Uz to je održan svečani mimohod tamošnjih udruga i svečano misno slavlje u župnoj crkvi.
Završni dio spomenutog obilježavanja ove visoke obljetnice koja je važna za Golu i cijelo Prekodravlje započet će u subotu, 10. prosinca otvaranjem izložbe ‘Umjetnici Prekodravlja’ u Galeriji Stara škola u 19 sati. Na njoj će biti predstavljena djela likovnih umjetnika koji žive i stvaraju na tom području.


U nedjelju, 11. prosinca 2022. tijekom cijeloga dana bit će organiziran niz događanja – biti će slavljena sveta misa u župnoj crkvi u Goli nakon koje će u 10 sati biti svečano otkrivanje spomen-ploče na zgradi starog župnog dvora. Spomen-ploča će imati natpis s uspomenom na obilježavanje 200. obljetnice trajnog naseljavanja Gole i Prekodravlja hrvatskim stanovništvom, a postavit će ju Općina Gola i Družba Braća Hrvatskoga Zmaja.

Od 10:30 sati započet će znanstveni skup pod nazivom ‘Prekodravlje u povijesti i sadašnjosti’ u Dvorani Osnovne škole Gola. Znanstveni skup organiziraju Općina Gola,
Družba Braća Hrvatskoga Zmaja i Izdavačka kuća Meridijani. Nakon pozdravnih govora organizatora i gostiju bit će izloženo petnaestak referata u kojima će ugledni znanstvenici i stručnjaci govoriti o različitim aspektima života u Prekodravlju tijekom protekla dva stoljeća.
Na znanstvenom skupu izlaganja će imati općinski načelnik dr. Stjepan Milinković, akademik Dragutin Feletar, ravnatelj Muzeja grada Koprivnice arheolog Robert Čimin, povjesničar s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Hrvoje Petrić, docent s Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu Petar Feletar, šumar Zvonimir Ištvan, inženjer naftnog rudarstva Mirko Lukić, doktorand povijesti Nikola Cik, učiteljica Žuža Zabjan, povjesničar umjetnosti Marijan Špoljar i inžinjer Branko Pleše. Oni će u svojim referatima govoriti o geografskom i prometnom položaju Prekodravlja, arheološkim lokalitetima i nalazima, povijesti Prekodravlja prije i nakon naseljavanja, župama u Goli i Ždali te sakralnim objektima, školstvu, obrazovanju, športskom, društvenom, umjetničkom i kulturnom životu Prekodravlja. Bit će predstavljena analiza strukture stanovništva
Prekodravlja u protekla dva stoljeća te gospodarskim značajkama kao što su šumarstvo i rudna bogatstva.
Svi zainteresirani mogu prisustvovati znanstvenom skupu u nedjelju u Goli, koji će pridonijeti rasvjetljavanju života u Prekodravlju tijekom protekla dva stoljeća. Znanstvenim skupom na prigodan način završit će obilježavanje 200. obljetnice naseljavanja Gole i Prekodravlja.

200 godina Gole / FOTO: TZ Središnja Podravina

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com