Održana međunarodna konferencija Razvoj elektromobilnosti u ruralnim područjima

Regionalna energetska agencija Sjever i Koprivničko-križevačka županija zajednički su u srijedu, 13. ožujka u Koprivnici organizirali međunarodnu konferenciju na temu Razvoj elektromobilnosti u ruralnim područjima. Konferenciji su u dvorani Pučkog otvorenog učilišta uz predstavnike 13 projektnih partnera projekta RuralMED Mobility sudjelovali i predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, predstavnici jedinica lokalne i regionalne samouprave, predstavnici visoko obrazovnih institucija te proizvođača rješenja i drugih sličnih projekata u Hrvatskoj iz područja održive mobilnosti.


Konferenciji je uime Koprivničko-križevačke županije prisustvovao župan Darko Koren koji je istaknuo kako Županija sa zadovoljstvom sudjeluje u projektu imajući u vidi sve specifičnosti energetskog sektora i potrebe tranzicije prema održivom razvoju i zelenoj energiji.
– Upravo u tom smjeru i provodimo odgovorne politike energetske učinkovitosti te dekarbonizacije i smanjenja emisija CO2, a u tom pogledu možemo istaknuti naš projekt uspostave funkcionalnog modela javno linijskog  prijevoza čime se smanjila štetna emisija plinova za oko 10 puta u odnosu na prijevoz putnika osobnim automobilima za istu relaciju. Isto tako, potrebno je spomenuti projekte sufinanciranja fotonaponskih elektrana na kućanstvima te na osnovnim i srednjim školama kojima smo osnivač čime se također doprinijelo smanjenju emisija stakleničkih plinova. Vjerujem da će i ovaj projekt biti još jedan korak prema održivoj mobilnosti te ćemo kroz suradnju i testiranje inovativnih pristupa stvoriti uvjete za bolju budućnost naših ruralnih područja, poručio je župan Koren.

Uime Grada Koprivnice okupljenima se obratio pročelnik Službe ureda gradonačelnika Dario Jembrek, koji je naglasio dobru suradnju Grada sa Županijom i REA-om na različitim razvojnim projektima.
– Grad Koprivnica je prvi hrvatski grad koji je uveo besplatan javni prijevoz električnim autobusima u sklopu projekta CIVITAS DYN@MO, među prvima smo uveli i punioce za električna vozila i zbog toga smo izuzetno ponosni. Usmjerili smo se na zelenu politiku i održivu mobilnost, odnosno održivi razvoj, kako bi se ti projekti održali i zaživjeli te na taj način upoznali naše građane o mnogim prednostima tih projekata, kazao je pročelnik Jembrek.
U sklopu konferencije održan je i panel o razvoju elektromobilnosti u ruralnim područjima na kojoj su sudjelovali partneri Interreg Euro-MED programa, predstavnici industrije elektromobilnosti te predstavnici visokoobrazovnih institucija i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Foto: GRAD KOPRIVNICA

Vezani članci

Najčitanije