Otkrivamo: koji komunalac isplaćuje najveće plaće, koliko zarađuju na smeću i tko je podjelo najviše otkaza

Na prvi pogled, poslovanje gradskih komunalnih tvrtki u našoj županiji čini se posve održivim. Financijske brojke daju privid da su sustavi pod kontrolom i bez opasnosti da će im likvidnost biti ugrožena.

No, kad se malo dublje zagrebe ispod površine, situacija nije tako bajna. Uzmimo, primjerice, koprivnički Komunalac koji je lani ostvario poslovne prihode od gotovo 58 milijuna kuna, što je desetak posto više nego godinu ranije, a neto dobit iznosila je oko pola milijuna kuna i bila je na istoj razini.

Ipak, situacija nije tako ružičasta kako se možda čini na prvi pogled. Na početku valja naglasiti kako su prihodi od odvoza i zbrinjavanja otpada sve važniji u financijskoj strukturi tvrtke. Lani su ti prihodi iznosili 13,6 milijuna kuna, što je za sedam posto više nego predlani, ali to je danas i gotovo četvrtina ukupnih godišnjih prihoda Komunalca.

Na naplati parkinga na javnim parkiralištima u gradu Komunalac je tijekom prošle godine uprihodio oko 2,4 milijuna kuna, što je povećanje od čak 26 posto u odnosu na prethodnu godinu kad su prihodi iznosili 1,9 milijuna kuna. No, najvažniji prihodi su u nedefiniranoj stavci „prodaja proizvoda i usluga“ koji su iznosili oko 18 milijuna kuna, što je manje za desetak posto. Tu je i „refundacija troškova“ od 3,9 milijuna kuna koja je imala rast od čak 39 posto te „potpora u visini amortizacije“ u iznosu 4,1 milijun kuna uz rast od gotovo 11 posto.

Zbog više kapitalnih investicija Komunalac je značajno povećao zaduženost. Tako dugoročne obveze danas iznose oko 33,4 milijuna kuna, što je više za čak 60 posto nego predlani. Rasle su i kratkoročne obveze koje iznose 3,7 milijuna kuna te su veće za čak 76 posto. Obveze prema dobavljačima već su na 4,6 milijuna kuna i veće su za 28 posto.

Komunalac može poslovati stabilno zahvaljujući činjenici da su formalni vlasnici gradske građevinske tvrtke Koming te su ‘pupčanom vrpcom’ vezani s Gradskom upravom i tvrtkom Koprivničke vode koja je u vlasništvu Grada, ali Komunalcu plaćaju neke zajedničke usluge. Svejedno, detaljniji pogled na brojke tvrtki u gradskom vlasništvu ne ostavlja previše dvojbe – cijene usluga posve će sigurno morati rasti. I to vrlo brzo.

Morat će, po svemu sudeći, u skorije vrijeme rasti i plaće zaposlenima koji su lani u prosjeku zarađivali oko 4600 kuna neto mjesečno. Komunalac je lani u prosjeku imao 228 radnika, odnosno osam manje nego predlani, a niža prosječna plaća u odnosu na pretprošlu godinu najvećim je dijelom posljedica javnih radova. Komunalac je, naime, tijekom prošle godine na javnim radovima bio angažirao 14 radnika s minimalnom plaćom, a njih ove godine u sustavu više nema. Njihove su plaće također dio prošlogodišnje statistike.

U sličnom su problemu i Komunalne usluge Đurđevac čiji su prihodi tijekom prošle godine iznosili oko 11,4 milijuna kuna, što je manje za 8 posto u odnosu na pretprošlu godinu. Za razliku od Koprivnice, koja građevinske prihode ostvaruje kroz Koming, komunalna tvrtka u Đurđevcu ima vlastiti građevinski poslovni segment koji je pak lani ostvario 3,3 milijuna kuna prihoda, što je pad od blizu 30 posto.

I u slučaju đurđevačke komunalne tvrtke pokazuje se da su prihodi od zbrinjavanja otpada iz godine u godinu sve važniji: na njima je lani ostvareno 2,6 milijuna kuna uz rast od 13 posto. Komunalne usluge Đurđevac osjetno su smanjile broj zaposlenih: lani ih je u prosjeku bilo 54, a predlani 66. Zato je rasla prosječna neto plaća u tvrtki: s predlanjskih 4300 na lanjskih 4800 kuna mjesečno.

Komunalno poduzeće Križevci prošle je godine imalo prihode od gotovo 22 milijuna kuna i rast od čak 24,4 posto. Prikazana neto dobit iznosila je 1,2 milijuna milijuna, što je značajno više nego predlani kad je dobit iznosila mršavih 66.000 kuna. Kako se to dogodilo, ovog časa nam nije poznato jer na javnim servisima još nije dostupan cjelovit godišnji financijski izvještaj Komunalnog Križevci.

U tvrtki je posljednjeg dana lanjskog prosinca bio zaposlen 101 radnik, što je za dva radnika više nego istog dana pretprošle godine. Zadnji dostupni podaci radničkih primanja otkrivaju kako su zaposlenici tijekom 2020. godine imali prosječnu neto plaću u iznosu oko 4800 kuna mjesečno. Očekuje se da je plaća za prošlu godinu bila nešto veća, što znači da su zaposlenici u križevačkoj komunalnoj tvrtki u prosjeku bili najbolje plaćeni u županiji.

Tekst: Robert Mihaljević

 

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com