Ovog vikenda započinje obilježavanje ‘200 let Gole’ uz bogat sportski i kulturno-umjetnički program

Ove jeseni slavi se važna obljetnica za Prekodravlje. Gola obilježava 200 godina od svojeg postanka u spomen na 1822. godinu kada je trajno naseljeno ovo mjesto. Općina Gola i udruga Prekodravski zvon uz pomoć Turističke zajednice područja Središnja Podravina održati će niz događanja od listopada do prosinca kojima će obilježiti „200 let Gole“.

Danas će se održati pub kviz o povijesti Gole u caffe baru Pilajevo u Goli s početkom u 20 sati. Svi koji dođu u Pilajevo moći će se prijaviti za sudjelovanje u kvizu, a pripremljene su i simbolične nagrade. Pub kviz vodit će mlada povjesničarka Josipa Kičinbaći.

‘U subotu, 1. listopada od 10 sati na nogometnom igralištu Fugaplasta igrati će se nogometne utakmice između dvije škole nogometa, iz Gole i Koprivnice. Naime, nogometaši su se odlučili upravo u čast 200. obljetnice postojanja naselja okupiti toga dana u Goli, a u ovom sportskom susretu sudjelovat će oko 50 nogometaša sa svojim trenerima i sucima. Na kraju će biti podijeljene i prigodne zahvalnice. Od 14 do 17 sati iza stare škole u Goli biti će prikazane starinske igre kao što su: bincanje, kotačanje, gađanje potkovama, vožnja tački, trčanje na tri noge, nošenje lopte čelom, nošenje kockastih bala slame, vođenje lopte metlom, prenošenje jaja na žlici, štafetna igra s drevnim sukačem, skakanje u vreći i potezanje konopa. Organizatori pozivaju sve da prate ove zanimljive igre i uživaju u vještini koju će pokazati sudionici. Na taj se način njeguje i čuva tradicija bincanja i kotačanja koje su tradicionalne igre prepoznatljive za Golu.

U večernjim satima u društvenom domu pripremljen je program posvećen povijesti Gole i uspomeni na doseljenje prije dvije stotine godina. U 20 sati biti će uprizoren scenski prikaz doseljenja u Golu u kojem će se na slikovit način prikazati tradicionalni život u Goli u prošlom stoljeću, a moći će se čuti i zvuci seoskog života, domaćih životinja i seoskih zanimanja, ali i vidjeti mlaci koji će mlatiti grah. Biti će izvedene pjesme „Dobra i zločesta Drava“ i „Grahove bralje“, a nakon toga recitirani stihovi Ivana Večenaja, Terezije Salajpal, Nevenke Rehorović Matas i Marije Peroš. Na kraju programa slijedi folklorni nastup uz koji ćemo se prisjetiti starinskih pjesama i dočarati duh prošlosti. Svi posjetitelji moći će zapjevati i zaplesati uz poznate zvuke popularnih tradicijskih pjesama.

U nedjelju 2. listopada 2022. u 11 sati u župnoj crkvi sv. Tri kralja bit će svečano misno slavlje koje će predvoditi preč. Mirko Horvatić, kanonik i ravnatelj Ustanove za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika Varaždinske biskupije te arhiđakon Podravskog arhiđakonata. Uz njega će biti domaći župnik vlč. Branko Sajković te svećenici koji su vezani za Golu, bivši župnici Siniša Preiner i Dragutin Bogadi te Marko Rac, rodom iz Gole. Uoči mise u 10:45 sati kod vatrogasnog doma će se skupiti predstavnici svih udruga s područja Gole te će u mimohodu krenuti sa svojim amblemima i zastavama u župnu crkvu gdje će prisustvovati svečanom misnom slavlju.

‘Tih dana će svi koji dođu u Golu moći posjetiti Galeriju i Etno-kuću „Večenaj“ tijekom Dana otvorenih vrata povodom obilježavanja 200. obljetnice postojanja Gole. Obitelj Večanaj očekuje vas tijekom vikenda 1. i 2. listopada te 8. i 9. listopada između 10 i 15 sati. Galerija i Etno-kuća nalaze se u Dravskoj ulici 40, a ondje se u posebno uređenim prostorima njeguje uspomena na znamenitog slikara i spisatelja Ivana Večenaja (1920.-2013.) koji je ime Gole pronio diljem svijeta i sačuvao vrijedno jezično i etnografsko blago Gole u svojim dijelima. U Etno -kući ‘Večenaj’ može se razgledati stotinjak slika na staklu i platnu, crteža i akvarela muzejske vrijednosti, knjige, velik broj fotografija iz života kao i atelier u kojem je Ivan Večenaj slikao više od 40 godina. Obilježavanje 200. obljetnice naseljavanja Gole nastavit će se u prosincu kada je također najavljen niz događanja. U nedjelju 11. prosinca 2022. nakon svečane svete mise biti će otkrivanje spomen-ploče koju povodom 200. obljetnice doseljenja u Golu postavljaju Općina Gola i Družba „Braća Hrvatskoga Zmaja“, a nakon toga održat će se znanstveni skup pod nazivom „Prekodravlje u povijesti i sadašnjosti“ na kojem će desetak znanstvenika i stručnjaka iz različitih područja predstaviti svoje spoznaje o Goli i Prekodravlju. Tih dana bit će otvorena i likovna izložba umjetnika s područja Općine Gola u Galeriji ‘Stara škola’ – najavio je Nikola Cik, direktor Turističke zajednice područja Središnja Podravina.

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com