Podravka danas vrijedi više od 5 milijardi kuna, a Pivci navodno već drže 5 posto tvrtke

Dionica Podravke ovaj je tjedan dosegnula povijesno rekordnu razinu: na zatvaranju Zagrebačke burze u srijedu cijena se zaustavila na 94 eura, odnosno oko 708 kuna.To je najviša zaključna cijena Podravkine dionice ikad na Zagrebačkoj burzi. Povijesno najviša cijena na kraju trgovinskog burzovnog dana dosad je iznosila 93,70 eura (706 kuna) i bila je postignuta 17. siječnja lani nakon što su Braća Pivac mjesecima naveliko kupovali Podravkine dionice.


No, u srijedu ovaj tjedan oboren je novi rekord, odnosno ‘all time high’, kako mu vole tepati burzovni analitičari. Doduše, cijena Podravkine dionice u jednom je trenutku, još u jesen 2021. godine, također zbog ulaska Mesne industrije Braća Pivac u vlasničku strukturu koprivničke tvrtke, skočila na 724 kune. No, do kraja tog dana spustila se ispod 700 kuna, pa je zaključna, a i prosječna dnevna cijena bila niža od današnjeg rekorda.
Od početka godine do srijede dionica Podravke skočila je za gotovo 12 posto. U isto vrijeme, referentni burzovni indeks Crobex rastao je za nešto više od 6 posto, što zapravo znači kako vrijednost Podravke raste dvostruko brže od vrijednosti samog hrvatskog tržišta listanih kompanija. Podravka, tako, ovaj tjedan – opet prvi put u povijesti – tržišno vrijedi više od pet milijardi kuna (oko 669 milijuna eura)! A samo ove godine vrijednost kompanije na burzi je narasla za čak 528 milijuna kuna, odnosno oko 70 milijuna eura.
O čemu je tu riječ? Investitori s kojima smo ovaj tjedan razgovarali kažu kako je zapravo više razloga takvog rasta Podravkine dionice. Prvo, raste cijelo tržište zbog inflatornih pritisaka koji smanjuje vrijednost novca, ali i očekivanja globalnoga gospodarstva koje više nije tako pesimistično kao lani. Cijena energenata osjetno je niža nego tijekom prošle godine, a i drugi pokazatelji upućuju na to kako će recesija u EU zoni ipak biti blaža (ili je uglavnom uopće neće biti) nego što se to očekivalo.

Drugo – u ovome slučaju posebno važno – su spekulacije da krupni investitor, Mesna industrija Braća Pivac, nastavlja dokupljivati velike pakete Podravkinih dionica. Na listi najvećih dioničara Podravke nedavno se, tako, probio jedan skrbnički račun u OTP banci na kojem se danas krije 119.999 dionica (1,69 posto tvrtke) tržišno vrijednih oko 85 milijuna kuna. Skrbnički račun u OTP-u prvi je put postao vidljiv među deset najvećih dioničara Podravke 10. studenoga prošle godine.

Martina Dalić/ GPIP
Martina Dalić/ GPIP

Netko je lani, dakle, marljivo kupovao Podravkine dionice na burzi, i to daleko od očiju javnosti. Pojavile su se odmah spekulacije kako iza svega stoji Mesna industrija Braća Pivac, ali zasad nema potvrde da je to doista tako. Ipak, neke indicije mogle bi upućivati upravo na to. Pivci, primjerice, na svojem računu imaju ukupno oko 234.700 dionica, odnosno 3,3 posto Podravke. Kad se tome pribroji i skrbnički račun OTP banke, dolazi se do postotka od 4,99 posto dionica.
Zašto upravo taj postotak otvara vrata spekulacijama? Pa zato jer dioničari, prema Zakonu o tržištu kapitala, moraju javno izvijestiti o svakom dosezanju ili prelasku praga od pet posto dionica. Obveza nastaje kad fizička osoba ili pravni subjekt, neposredno ili posredno, dosegne taj prag. S obzirom na to da je OTP-ov skrbnički račun, nakon gotovo svakodnevne kupnje proteklih mjeseci, 25. studenoga prošle godine odjednom stao na tih 119.999 dionica i otad do danas nije kupio niti jednu dionicu – cijela priča postaje još intrigantnija.

Moguće je, dakle, da Pivci ovog časa ne žele prijeći prag od pet posto kako ne bi morali izvještavati burzu i regulatore o tome. S obzirom na to da je njihova javna kupnja dionica Podravke dovodila do dramatičnog rasta cijene, lako je moguće da su se odlučili za prikrivenu i posve legalnu kupnju preko skrivenog skrbničkog računa. No, ako dosegnu prag od pet posto, o tome će odmah morati obavijestiti svekoliku zainteresiranu javnost. S obzirom na dosadašnja kretanja, nema nikakve sumnje da bi to dovelo do još jedne eksplozije cijene Podravkine dionice.
Na rast cijene svakako je utjecalo i to što je sama kompanija i u ovoj godini nastavila dokupljivati vlastite dionice. Tako su od početka godine do srijede ovaj tjedan kupili ukupno 4000 dionica, pa ih sad u trezoru imaju oko 98.000 komada. Te im dionice, među ostalim, trebaju i za menadžerske opcije jer ključni direktori imaju pravo na otkup po ponderiranim cijenama iz prijašnjih godina. Rast cijene dionice pritom svakako ide na ruku i Podravki. Njihov paket u trezoru danas vrijedi otprilike deset milijuna kuna više nego što je vrijedio paket dionica koji su posjedovali potkraj prosinca prošle godine.
Na koncu, neki investitori vjerojatno smatraju kako je Podravkina dionica podcijenjena i zbog očekivane vrlo visoke dobiti za prošlu godinu, vjerojatno najveće u povijesti, koja još nije evoluirana u cijeni dionice na burzi. Grupa Podravka u prvih devet mjeseci lani, primjerice, ostvarila je oko 270 milijuna kuna neto dobiti, a cijele pretprošle godine dobit je iznosila oko 309 milijuna.


S obzirom da je dobit u prvih devet mjeseci prošle godine veća za 3,5 posto u odnosu na isto razdoblje predlani, a u listopadu 2022. prodane su vrijedne nekretnine u Ljubljani, procjenjuje se kako bi ove godine dobit mogla biti najviša u povijesti te navodno, prema nekim izvorima, dosegnuti čak 400 milijuna kuna! Nekretnine tvrtke Žito u Sloveniji Podravka je, neslužbeno, prodala za oko 220 milijuna kuna. U kompaniji kažu kako je tom prodajom ostvaren prihod iznad knjigovodstvene vrijednosti nekretnina, što znači da je na tom poslu ostvarena prilična dobit. Kolika točno, doznat će se iz financijskog izvještaja za 2022. godinu koji će uskoro biti poznat.
Prema službenoj najavi, nekonsolidirani i nerevidirani godišnji financijski izvještaji za prošlu godinu bit će objavljeni 28. veljače. Dakle, otprilike za mjesec dana.

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com