Policija provela pojačani nadzor korištenja mjesta za parkiranje vozila osoba s invaliditetom

Policija je proteklog vikenda provodila pojačani nadzor korištenja mjesta rezerviranih za parkiranje vozila osoba s invaliditetom i moguće zlouporabe znaka pristupačnosti, kako bi se vozači senzibilizirali za potrebe osoba s invalidnošću te osobama s invaliditetom omogućili pravo na pristupačnost, ali i kako bi se obilježio Međunarodni dan osoba s invaliditetom 3. prosinca.


Policijski službenici su na području Policijske uprave koprivničko-križevačke izvršili nadzor nad 43 vozila koja su zatečena parkirana na mjestima rezerviranim za parkiranje vozila osoba s invaliditetom, te su utvrđena 23 prekršaja nepropisnog parkiranja.

Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama od 1. siječnja 2023. vozač vozila koja su nepropisno parkirana na mjestu rezerviranom za parkiranje vozila osoba s invaliditetom kaznit će se novčanom kaznom od 90 eura, a do sada je ta kazna iznosila 700,00 kuna.

Policija je pozvala sve vozače da poštuju građane koji imaju posebne potrebe i osiguraju im jednak pristup i jednake mogućnosti.

Mjesta namijenjenima za parkiranje vozila koja koriste osobe s invaliditetom često su parkirališna mjesta koja su najbliža ulazima u zgrade kao što su banke, pošte, bolnice i drugo te ih vrlo često koriste i građani koji nemaju pravo parkirati svoja vozila na tim mjestima, odnosno građani koji ne posjeduju znak pristupačnosti, ali i članovi obitelji osobe s invaliditetom kada ne prevoze istu.


Nepropisnim parkiranjem vozila na mjestima rezerviranim za parkiranje vozila osoba s invaliditetom ograničava se pravo osobe s invaliditetom na pristupačnost i mobilnost odnosno integraciju u društvo.

Iz Policije ističu da se znak pristupačnosti, na koji imaju pravo osobe s 80 ili više posto tjelesnog oštećenja odnosno osobe koje imaju oštećenja donjih ekstremiteta 60 ili više posto i vozila udruga osoba s invaliditetom, stavlja u donji lijevi kut prednjeg vjetrobranskog stakla vozila.
Znak pristupačnosti važi samo kada vozilom upravlja osoba s gore navedenim invaliditetom ili se ta osoba nalazi u vozilu.
Pravo koje proizlazi iz znaka pristupačnosti ne može koristiti osoba koja nije osoba s invaliditetom.

Tijekom jedanaest mjeseci 2022. godine policijski službenici Policijske uprave koprivničko-križevačke sankcionirali su 238 prekršaja nepropisnog parkiranja vozila na mjestima rezerviranim za parkiranje vozila osoba s invaliditetom, dok je u istom razdoblju 2021. godine sankcionirano 214 prekršaja.

FOTO / PU KCKŽ


Vezani članci

Najčitanije