Poticaji za električna vozila razgrabljeni u 50 minuta. Nekima sve smrdi na namještanje natječaja

Novac koji je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao za kupnju električnih vozila podijeljen je u ponedjeljak u samo 50 minuta. Za ovogodišnji natječaj osigurano je bilo 103,3 milijuna kuna za fizičke i pravne osobe. Po pojedinom vozilu moguće je bilo namaknuti do 40 posto od ukupne cijene električnog ljubimca, a iznosi poticaja ovisili su o kategoriji vozila. Maksimalan iznos koji se mogao namaknuti po vozilu bio je 70.000 kuna.


Zaprimanje zahtjeva započelo je u 8 sati putem mreže, a u prvoj minuti rezervirano je gotovo 30 posto sredstava, priopćili su iz Fonda.

Sumnje u regularnost provedbe natječaja pršte sa svih strana, a najglasniji u tome su predstavnici autokuća koji kažu da je prošle godine natječaj bio otvoren gotovo sedam sati. Prema njima, provedba ovog posljednjeg natječaja smrdi na prijevaru, jer gotovo je fizički nemoguće prijaviti 1711 vozila u tih 50 minuta.

Jedan od prijavitelja na natječaj nam je objasnio da se u aplikaciju nije bilo moguće logirati prije službenog otvorenja tendera.

– Autokuća za koju radim prijavila je u tih 50 minuta tek nekoliko automobila na električni pogon. Istovremeno su neke autokuće u Dalmaciji prijavile višestruko više automobila u istom vremenskom okviru što je, vjerujem, nemoguće jer u aplikaciju se svaki pravni subjekt mogao prijaviti putem samo jednog računa. Sve ovo smrdi na nepoštenu igru iz koje će netko izaći znatno bogatiji na račun Fonda – rekao nam je jedan od prodavača električnih automobila.


Vezani članci

Najčitanije